Aς κινηθούμε!
Χορεύουν, μπουσουλάνε, χοροπηδάνε. Aπό τη στιγμή της γέννησής τους, τα παιδιά αισθάνονται μια φυσική χαρά όταν κινούνται. Χωρίς μεγάλη προσπάθεια, οι γονείς μπορούν να τα στηρίξουν και μάλιστα, όχι μόνο για λόγους υγείας.
Aπό τη Μαρία Καλοπούλου
Τα παιδιά αγαπούν την κίνηση. Δεν λειτουργούν με το μυαλό και το πνεύμα όπως οι ενήλικες. Αντίθετα με μας, τα παιδιά αποκτούν την εμπειρία του κόσμου περισσότερο με το σώμα παρά με το μυαλό τους. Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο έντονη είναι η παραπάνω ανάγκη. Κυλιούνται, σκαρφαλώνουν, χοροπηδούν. Κάθε κίνηση του σώματός τους είναι και μια εμπειρία, είτε η προσπάθεια είναι επιτυχής είτε όχι. Αυτός είναι ο τρόπος τους, τα δικά τους όρια για να κατακτήσουν το δικό τους κόσμο.
Αν και τα παιδιά χρειάζονται την κίνηση, τα πέρα-δώθε και τα πάνω-κάτω, σήμερα κινούνται όλο και λιγότερο. Ήδη από τη στιγμή που είναι μωρά βρίσκονται για πολλές ώρες ξαπλωμένα στην κούνια τους, ενώ αν οι γονείς τα έχουν περισσότερο στην κουβερτούλα τους πάνω στο πάτωμα θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Η ενθάρρυνση για κίνηση από τη μεριά των μεγάλων υπόσχεται καλύτερη ανάπτυξη για τα μικρά παιδιά, το αντίθετο απλώς εμποδίζει τη φυσική εξέλιξή τους. Είναι πλέον συνηθισμένο να πηγαίνουν τα παιδιά με το αυτοκίνητο στο νηπιαγωγείο γιατί είναι γρηγορότερο από το να πάνε με τα πόδια, το να ισορροπούν πάνω σε έναν τοίχο δεν επιτρέπεται γιατί οι γονείς το βρίσκουν άκρως επικίνδυνο…
Από την άλλη, τα παιδιά δεν χρειάζονται όργανα γυμναστικής, είναι πολύ πιο επινοητικά από μόνα τους και βρίσκουν ασχολίες σε καθημερινά πράγματα. Δεν χρειάζονται κάτι ιδιαίτερο, παρά μόνο απλά ερεθίσματα από τους γονείς για να κινηθούν.
«Οι γονείς για να υποστηρίξουν το παιδί σας και σωματικά- δεν απαιτούνται ιδιαίτερες προσπάθειες. Τα πιο απλά ερεθίσματα είναι συχνά και τα καλύτερα», υποστηρίζει η Ρενάτε Τσίμερ, καθηγήτρια φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Οσναμπρύκ της Γερμανίας.
Αν για παράδειγμα, τα αφήνετε να σας βοηθούν με το άπλωμα των ρούχων, να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες, να ισορροπούν πάνω σε πέτρες σε έναν κήπο ή στην εξοχή, όλες αυτές οι απλές ενασχολήσεις είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά να αναπτυχθούν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
Ποιοί είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που αυτού του τύπου οι ευκαιρίες για κίνηση είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά:
Η κίνηση έχει σχέση με την ισορροπία
Το να τρέχουν γύρω γύρω σε κύκλο, ώσπου να πέσουν κάτω, το να κάνουν κούνια τόσο δυνατά σαν να πρόκειται να φθάσουν στον ουρανό, το να σκαρφαλώνουν σε δέντρα και να παρατηρούν τον κόσμο από ψηλά, είναι κινήσεις που κάνουν τα παιδιά να τεστάρουν τις δυνάμεις τους, να κατανοούν τη βαρύτητα της Γης και να εξασκούν το σώμα τους να κρατά την ισορροπία του.
Η κίνηση χαρίζει δύναμη
Το συναίσθημα να αναλαμβάνουν κάτι μόνα τους και να το φέρνουν σε πέρας με τις δυνάμεις τους είναι για τα παιδιά το πιο σημαντικό πράγμα. Ένα μικρό παιδί που με τις δικές του δυνάμεις καταφέρνει να σέρνεται πάνω σε ένα παιχνίδι και να το κρατά με το στόμα του είναι από τα μεγαλύτερα γεγονότα επιτυχίας! Αυτό που κατανοεί είναι ότι το σώμα του μπορεί να κινείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και εκείνο να κυριαρχεί πάνω του.
Η κίνηση καταλαγιάζει τον θυμό
Ο θυμός είναι ένα κακό συναίσθημα, κάτι που δεν πρέπει να έχουμε μέσα μας. Τα παιδιά που κινούνται πολύ, δεν νιώθουν σχεδόν ποτέ αυτό το συναίσθημα γιατί αισθάνονται ότι κρατούν σωματικά υπό έλεγχο το περιβάλλον τους. Κινούνται μέσα σε αυτό με σιγουριά και πολύ σπάνια αισθάνονται αδύναμα. Η κίνηση καταλαγιάζει τον θυμό και όχι μόνο, αφού επιπλέον εκτονώνει εκνευριστικές καταστάσεις. Όταν ένα παιδί, ενώ είναι εκνευρισμένο, συρθεί με την κοιλιά πάνω στο χώμα του κήπου, αισθάνεται καλά και τον θυμό… τον πήρε ο αέρας!
Η κίνηση χαρίζει σιγουριά
Τα παιδιά που από μικρά κινούνται πολύ, σπάνια τραυματίζονται και ακόμη πιο σπάνια τραυματίζονται σοβαρά. Αυτό οφείλεται από τη μια μεριά στο γεγονός ότι μπορούν να συντονίζουν τις κινήσεις του σώματός τους καλύτερα. Ενώ από την άλλη, επειδή μέσα από μικρές αρνητικές εμπειρίες (μικρές πληγές και μελανιές) έχουν μάθει να εκτιμούν καλύτερα τον κίνδυνο. Όταν ένα παιδί γνωρίζει πώς αισθάνεσαι όταν πέφτεις από ένα τοίχο, γίνεται πιο προσεκτικό και πιο συγκεντρωμένο όταν παίζει.
Η κίνηση βοηθά στην κατανόηση της κοινωνικής άμιλλας
Το κυνηγητό και το κρυφτό, αλλά και κάθε είδους ομαδικό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν τα παιδιά, αποτελούν «σχολείο» για την κοινωνική άμιλλα. Καταλαβαίνουν τι σημαίνει να κάνουν υποχωρήσεις, να αμφισβητούνται ή και να αδικούνται. Να κερδίζουν αλλά και να χάνουν, να αποκτούν την ικανότητα να είναι ανεκτικά με τους συνανθρώπους τους και δίκαια.
Η κίνηση χαρίζει εξυπνάδα
Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να αναπτυχθεί το αίσθημα της ισορροπίας και ταυτόχρονα η ικανότητα συγκέντρωσης: Τα μάτια πρέπει να συγκεντρωθούν στον στόχο, για να πηδήξεις πρέπει να συγκεντρωθείς, για να μην πέσεις πρέπει να προσέξεις, κ.λπ. Όλα αυτά είναι εντολές που δίνει ο εγκέφαλος και που απαιτούν τη μέγιστη συγκέντρωση του παιδιού. Ικανότητες που θα αποβούν πολύ χρήσιμες στα παιδιά όταν πάνε στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο.