Οι ιώσεις είναι της εποχής!
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που τα παιδιά προσαρμόζονται στη σχολική ρουτίνα, αλλά και ο μήνας των ιώσεων. Ειδικά, εάν πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο δεν διαθέτουν ακόμα τα αντισώματα για να αντιμετωπίσουν τις ανεπιθύμητες ενοχλήσεις. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Προσοχή στη διατροφή
Η σωστή διατροφή βοηθάει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, οπότε είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του παιδιού μας.
* Η βιταμίνη C είναι ο ιδανικός σύμμαχος κατά των ιώσεων. Σε μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στις φρέσκιες πράσινες και κόκκινες πιπεριές, στα ακτινίδια, στο λάχανο, στις φράουλες, στα πορτοκάλια, στον χυμό ντομάτας και στα μπρόκολο στον ατμό.
* Το β-καροτένιο ενισχύει, επίσης, την άμυνα του οργανισμού. Το βρίσκουμε, συνήθως, σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα και η ντομάτα και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.
* Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα την βρούμε στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά.
* Το λυκοπένιο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Το συναντάμε στις ντομάτες και ειδικότερα στον ντοματοχυμό ή στον πολτό ντομάτας, στο γκρέιπφρουτ, στο πεπόνι και στο καρπούζι.
* Τα Ω3 λιπαρά οξέα θεωρούνται ιδανικά για την τόνωση του οργανισμού. Βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο κολιός, το σκουμπρί και η πέστροφα, ενώ τα συναντάμε και στα φιστίκια, στο σουσάμι και στο σησαμέλαιο, όπως και στο λιναρόσπορο.
* Τα προβιοτικά ενισχύουν και κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα «καλά» βακτήρια υπάρχουν στο γιαούρτι, στο ξινόγαλα και στο κεφίρ.
Σωστή υγιεινή
Πέρα από τη διατροφή και η σωστή υγιεινή συμβάλλει σημαντικά στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια στις ιώσεις.
* Μαθαίνουμε τα παιδιά μας να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα, με την επιστροφή από το σχολείο ή έπειτα από μια βόλτα στο πάρκο. Τα χέρια είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να μεταφερθούν ιοί και μικρόβια από το ένα παιδάκι στο άλλο.
* Μετά το πλύσιμο είναι σημαντική και η χρήση μιας αλκοολούχας λοσιόν ή αντισηπτικού ζελ. Η χρήση τους θεωρείται απαραίτητη όταν τα παιδιά μας βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.
* Εάν το παιδί μας έχει συνάχι, του δίνουμε ένα πακέτο χαρτομάντιλα και το μαθαίνουμε πώς να σκουπίζει μόνο του τη μύτη του και να πετάει το χαρτομάντιλο στον κάδο απορριμμάτων, αμέσως μετά τη χρήση. Επίσης, είναι σημαντικό να μάθει πως αμέσως μετά είναι απαραίτητο να πλένει τα χέρια του ή να χρησιμοποιεί την αλκοολούχο λοσιόν.
* Σε περίπτωση που έχει ξεκινήσει ένας ελαφρύς βήχας, του δείχνουμε πώς να προφυλάσσει το στόμα και τη μύτη του με την παλάμη του ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Συζητάμε μαζί του, ώστε να προτείνει την ίδια κίνηση στους συμμαθητές του κα το συμβουλεύουμε να απομακρύνεται όταν κάποιο άλλο παιδάκι βήχει ή φταρνίζεται.
* Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να του μεταδώσουμε τη συνήθεια να μην αγγίζει με βρώμικα χέρια το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Εκτός από τη μεταφορά μικροβίων, πολλές ιώσεις μεταδίδονται πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα ή σε άλλες περιπτώσεις, αφού μειώνεται η δράση τους.
* Εάν παρόλα αυτά παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα (αδιαθεσία, εμετούς, διάρροια, πυρετό), παίρνουμε το παιδί μας στο σπίτι και το κρατάμε μέχρι να γίνει εντελώς καλά, ώστε να μην μεταδώσει την ίωση και στα άλλα παιδάκια.