Μαμάδες, τα παιδιά σας πρέπει να σας ευγνωμονούν για τη νοημοσύνη τους!
Τάδε έφη, η επιστήμη! Γιατί μπορεί οι άνδρες να έχουν την ιδιότητα του «ισχυρού φύλου», αλλά άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη! Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως η νοημοσύνη και η εξυπνάδα των παιδιών μας προέρχονται από εμάς, τις μανούλες! Ας εντρυφήσουμε περισσότερο στο θέμα, δια του λόγου το αληθές…
Από την Άντζελα Μολφέτα
Μπορεί να ευχαριστούμε τη μαμάκα μας που μας κληροδότησε τη γαλλική μυτούλα μας ή για το πρόσφατο δώρο που τόσο επιθυμούσαμε, όμως πρέπει να την ευγνωμονούμε για κάτι πολύ σπουδαιότερο, τη νοημοσύνη μας! Όσο περίεργο και να φαντάζει αυτό στους λατρεμένους μπαμπάδες μας, αποτελέσματα τελευταίων επιστημονικών μελετών αποδεικνύουν περίτρανα τη συμβολή του γυναικείου φύλου στα επίπεδα νοημοσύνης.
Από επιστημονικής πλευράς…
Ως γυναίκες διαθέτουμε ως ζεύγος ομόλογων φυλετικών χρωμοσωμάτων ΧΧ, ενώ οι άνδρες στην ίδια θέση παρουσιάζουν ζεύγος ΧΥ. Τα χρωμοσώματα λειτουργούν, σαν ένας μοριακός «σκληρός δίσκος», αποθηκεύοντας απαραίτητες πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων• και εξασφαλίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, τη μεταβίβαση των γενετικών οδηγιών στους απογόνους τους.
Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, η ευφυΐα μας προέρχεται απευθείας από το χρωμόσωμα Χ. Παίρνοντας λοιπόν, ως δεδομένο πως οι γυναίκες διαθέτουν δύο X σε σχέση με τους άνδρες που διαθέτουν ένα, υπάρχει σε κάθε κύηση διπλή πιθανότητα η νοημοσύνη μας να προέρχεται από τη μητρική πλευρά!
Όλα αυτά τα πειράματα βέβαια, έχουν διεξαχθεί σε μικρόσωμα ποντικάκια-όπως συνηθίζεται πάντοτε άλλωστε-, και φαίνεται πως η πληροφορία αυτή ισχύει και για τους ανθρώπους. Η μελέτη έδειξε επίσης, πως με λίγα περισσότερα μητρικά γονίδια, ο εγκέφαλος και το κεφάλι αναπτύσσονται περισσότερο, σε σχέση με το σώμα. Αντίθετα, με λίγα περισσότερα πατρικά γονίδια ο εγκέφαλος και το κεφάλι είναι μικρότερα σε σχέση με το σώμα μας.
Η ευφυΐα σχετίζεται και με τη μητρική αγάπη!
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον απέδειξαν πως το συναισθηματικό δέσιμο που έχουμε με τη μητέρα μας παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, ζωτικής σημασίας θα μπορούσαμε να πούμε, για την ανάπτυξη ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου.
Παρακολούθησαν μάλιστα, και ανέλυσαν για 7 χρόνια τον τρόπο που οι μητέρες σχετίζονται με τα παιδιά τους. Συμπερασματικά αναφέρουν πως όταν τα παιδιά υποστηρίζονται σε ικανοποιητικά επίπεδα στο συναισθηματικό κομμάτι από τις μητέρες τους και παράλληλα καλύπτονται και οι πνευματικές τους ανάγκες, στην ηλικία των 13 ετών διαθέτουν 10% μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή του ιππόκαμπου, από ό,τι τα παιδιά των μητέρων που είναι συναισθηματικά απόμακρες. Θυμίζουμε πως ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, τη μάθηση και την αντίδραση στο στρες.
Οπότε, το να έχουμε μια στενή και αγαπησιάρικη σχέση με τη μανούλα μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για εμάς, αλλά σίγουρα και για εκείνη!