Μένουμε πάντα γονείς
Σε περίπτωση διαζυγίου, το πιο βασικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, είναι να μην ξεχνούν ποτέ πως χωρίζουν σαν ζευγάρι αλλά παραμένουν γονείς. Και για το συγκεκριμένο παιδί ή παιδιά θα είναι πάντοτε οι μοναδικοί γονείς τους.
Επιμέλεια: Άντζελα Μολφέτα
Το πιο βασικό είναι να θυμάστε πως σε αυτήν τη φάση το παιδί σας έχει ανάγκη από την προσοχή και τη στήριξή σας. Μην παραβλέπετε αυτό το γεγονός υπό το βάρος της δικής σας ανάγκης για προσαρμογή στην αλλαγή. Έρευνες έχουν δείξει πως μόλις το 10% των παιδιών δέχονται ουσιαστική βοήθεια.
- Μην αναβάλλετε τη στιγμή της αποκάλυψης. Οι έρευνες αποκαλύπτουν πως παραπάνω από το 30% των παιδιών δεν είχαν ιδέα για το επερχόμενο διαζύγιο.
- Συμφωνήστε άμεσα ποιος θα αναλάβει την επιμέλεια και οργανώστε τον χρόνο που θα περνά καθένας με το παιδί, φροντίζοντας να έχει αρκετό χρόνο με τον γονέα που θα μείνει μακριά του.
- Οργανώστε σύντομα το νέο πρόγραμμα, διατηρώντας τις συνήθειες και δημιουργώντας όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές. Το παιδί αυτήν τη στιγμή έχει ανάγκη από περισσότερη σταθερότητα.
- Διαβεβαιώσετε και οι δύο το παιδί σας πως θα έχει επαφή και με τους δύο γονείς, πως δεν φταίει σε τίποτα, ότι δεν θα το εγκαταλείψει κανείς από τους δυο σας και ότι το αγαπάτε και θα το αγαπάτε πάντα.
- Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τα συναισθήματά του, να κάνει ερωτήσεις, και να απαντάτε με ειλικρίνεια, χωρίς κατηγορίες και χωρίς να πλατειάζετε άσκοπα.
- Μιλάτε του με σαφήνεια και σύμφωνα με την ηλικία του. Προσοχή! Και σε αυτήν την περίοδο πρέπει να θέσετε όρια. Δεν μπορεί να έχει λόγο στη ζωή ενός ενήλικα.
- Τονίστε του πως η γέννησή του είναι ό,τι καλύτερο σας έχει συμβεί και υπογραμμίστε του για ακόμα μια φορά ότι εκείνο δεν φταίει για ό,τι έγινε.
- Μην το αφήσετε να ελπίζει σε πιθανή επανασύνδεση αν δεν βλέπετε τέτοια προοπτική.
- Έχετε κατανόηση σε τυχόν προβληματικές συμπεριφορές, χωρίς να παραλείπετε κάθε είδους πειθάρχηση.
- Ενθαρρύνετε το παιδί να έχει τουλάχιστον ένα στενό ή μια στενή φίλη, ώστε να μπορεί να μοιράζεται μαζί τους τα συναισθήματά του.
- Προσπαθήστε να μην έρχεστε σε ανοιχτές διαμάχες με τον/την πρώην σύζυγό σας. Αντίθετα φροντίστε να έχετε διαρκή συνεργασία μεταξύ σας όσον αφορά στην ανατροφή του και μην παραλείπετε να ενημερώνετε ο ένας τον άλλον για καθετί σημαντικό.
- Να είστε πληροφορημένοι γύρω από τις πιθανές αντιδράσεις του, υπομονετικοί, και να θυμάστε πως η περίοδος προσαρμογής στις νέες συνθήκες θα κρατήσει αρκετά.
- Όσες διαφορές και αν υπάρχουν μεταξύ των δύο πρώην συζύγων, έχετε υποχρέωση να βρείτε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας σε ό,τι αφορά στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε και οι δύο μια κοινή γραμμή.
Βοήθεια από τρίτους
Ακόμα και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ένα διαζύγιο δεν παύει να είναι επώδυνο τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Η στήριξη από αγαπημένα πρόσωπα είναι αρκετά σημαντική αυτήν την περίοδο, μας εξηγεί ο παιδοψυχίατρος Ιγνάτιος Καφαντάρης.
Εκτός από τη συμπαράσταση των γονέων, οι φίλοι, οι συζητήσεις με παππούδες και γιαγιάδες, με δασκάλους, ειδικούς ή άλλα άτομα κύρους για το παιδί, μπορούν να βοηθήσουν σε μια πιο εύκολη προσαρμογή στο νέο τρόπο ζωής. Σημαντική είναι ακόμα και η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους που βιώνουν ανάλογες εμπειρίες.
* Ιγνάτιος Καφαντάρης, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, www.ikafantaris.gr, www.monorodi.gr, Επιστημονικό Κέντρο Μονορόδι, Παναγή Τσαλδάρη 247, Καλλιθέα, τηλ. 210 9571890