Τα παιδιά χρειάζονται κίνηση και όχι ανάπαυση!
Η έλλειψη κίνησης είναι μια σύγχρονη μορφή ασθένειας που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την κατανοούν καν. Αυτή η έλλειψη κίνησης έχει αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη των παιδιών, οι οποίες αναγνωρίζονται όταν πλέον είναι πολύ αργά. Ας δούμε μερικά στοιχεία και τις επιπτώσεις τους.
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Τα παιδιά αγαπούν την κίνηση. Δεν λειτουργούν με το μυαλό και το πνεύμα όπως οι ενήλικες. Αντίθετα με μας, τα παιδιά αποκτούν την εμπειρία του κόσμου περισσότερο με το σώμα παρά με το μυαλό τους.
Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο έντονη είναι η παραπάνω ανάγκη. Κυλιούνται, σκαρφαλώνουν, χοροπηδούν. Κάθε κίνηση του σώματός τους είναι και μια εμπειρία, είτε η προσπάθεια είναι επιτυχής είτε όχι. Αυτός είναι ο τρόπος τους, τα δικά τους όρια για να κατακτήσουν το δικό τους κόσμο.
Αν και τα παιδιά χρειάζονται την κίνηση, τα πέρα-δώθε και τα πάνω-κάτω, σήμερα κινούνται όλο και λιγότερο.
- Τα παιδιά διαθέτουν μόλις το 5% της ημέρας τους στον ελεύθερο αέρα (λίγο δηλαδή περισσότερο από μία ώρα) και μόνο μισή ώρα κινούνται με ένταση. Περίπου το 55% των παιδιών (στοιχεία για την Ευρώπη) δεν παίζουν καθόλου σε εξωτερικούς χώρους.
- Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα στα τρία παιδιά που ξεκινούν το σχολείο έχουν διαφόρων ειδών προβλήματα κίνησης. Για παράδειγμα τα παιδιά δεν μπορούν να πηδήξουν στο ένα πόδι ούτε να ισορροπήσουν πάνω σε μία γραμμή.
Τους είναι εξίσου δύσκολο να τρέξουν με την όπισθεν. Πολλά από τα παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα υπερκινητικότητας. Είναι ανήσυχα και νευρικά, δεν μπορούν να ελέγξουν τους ρυθμούς τους και κάνουν άχρηστες παράλληλες κινήσεις. Και αυτά μόνο και μόνο επειδή στην πρώιμη παιδική ηλικία και στην ηλικία του νηπιαγωγείου δεν εξάσκησαν αρκετά το σώμα τους.
- Τα παιδιά που κινούνται λίγο, έχουν και ελλιπείς συναισθηματικές εμπειρίες. Αυτό έχει επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Όσο λιγότεροι είναι οι συναισθηματικοί ερεθισμοί, τόσο λιγότερο τα κύτταρα των νεύρων συνδυάζονται μεταξύ τους.
Αντίθετα: όσο περισσότερο διεγείρονται τόσο πιο περίπλοκες συνδέσεις γίνονται μεταξύ των κυττάρων των νεύρων και αυτό σημαίνει και πιο ανεπτυγμένη ικανότητα σκέψης.
- Τεμπέλικα παιδιά, υπέρβαρα παιδιά: ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έχει μεγαλώσει ανησυχητικά. Περίπου ένα στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρο. Οι αιτίες του φαινομένου είναι από τη μια μεριά η κακή διατροφή και από την άλλη η έλλειψη κίνησης.
Δεν θα ήταν θέμα η μια μερίδα τηγανητές πατάτες, αν το παιδί στη συνέχεια έπαιζε στον κήπο για ολόκληρο το απόγευμα, αντί να κάθεται καθηλωμένο μπροστά στην τηλεόραση.
- Και μια και αναφέρθηκε η τηλεόραση θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι η νούμερο ένα «δολοφόνος» της κίνησης. Σε έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία (σκεφθείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα), τα παιδιά στην ερώτηση «ποιές είναι οι αγαπημένες σας ασχολίες για τον ελεύθερο χρόνο σας» έδωσαν την πρώτη θέση στην τηλεόραση και τη δεύτερη στις συναντήσεις με φίλους!
Στην ίδια έρευνα αποδείχτηκε ότι τα παιδιά του νηπιαγωγείου βλέπουν τηλεόραση περίπου 100 λεπτά την ημέρα, εμφανώς πολύ, αν σκεφτούμε ότι κανονικά κανένα παιδί δεν επιτρέπεται να βλέπει πάνω από 1 ώρα τηλεόραση ημερησίως. Η παρακολούθηση για περισσότερο προκαλεί διάφορα προβλήματα στα παιδιά, όπως διαταραχές στον ύπνο, βλάβες στη στάση του σώματος, μεταξύ άλλων.