Τι δεν θα σας εξομολογηθεί η δασκάλα του παιδιού σας
Πόσο γνωρίζετε τι σκέφτεται η δασκάλα του παιδιού σας; Μία μεγάλη αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει τις βαθύτερες σκέψεις δασκάλων και καθηγητών… Θα διαπιστώσετε ότι σίγουρα ισχύουν και στα καθ’ ημάς! Και επειδή, η γνώση… είναι δύναμη, θα σας φανούν χρήσιμα για το καλό των παιδιών σας!
Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου
Το επάγγελμα του δασκάλου δεν είναι… χαριτωμένο
Όταν διδάσκουμε – ειδικά μικρά παιδιά – μην μας λέτε ότι η δουλειά μας είναι «τόσο όμορφη» και ότι θα ευχόσασταν να τιθασεύετε 15-20 παιδάκια ή να ζωγραφίζετε και να κολλάτε όλη μέρα.
Δεν είμαι σύμβουλος γάμου
Όταν συναντιόμαστε, μην μου λέτε τα προσωπικά σας προβλήματα… ας εστιάσουμε στην πρόοδο του παιδιού.
Κι εγώ βαριέμαι τα διαγωνίσματα
Βγάλε τα θέματα, δίδαξε για το διαγώνισμα, διόρθωσε τα γραπτά…
Η τεχνολογία έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των παιδιών (προς το χειρότερο)
Παλιότερα τα παιδιά έβγαιναν έξω να παίξουν και έλυναν μόνα τους τα προβλήματά τους. Σήμερα κολλάνε στη οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή και έχουν χάσει την ευχέρεια της επικοινωνίας. Δεν ξέρουν πώς να ξεπεράσουν τα κακά τους συναισθήματα και ζητούν από τους δασκάλους να τους τα λύσουν.
Κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο… αλλά…
Το παιδί σας σε μία αίθουσα δεν είναι το κέντρο του κόσμου, πρέπει να ασχοληθώ και με τα υπόλοιπα 20 τουλάχιστον!
Τα κινητά τηλέφωνα είναι ενοχλητικά
Βοηθήστε μας! Μην παίρνετε τηλέφωνο ή στέλνετε μηνύματα στα παιδιά σας κατά τις ώρες διδασκαλίας.
Φοράμε πολλά καπέλα!
Παίζουμε τον ρόλο της μαμάς, του μπαμπά, του φίλου, του ψυχολόγου καθημερινά. Κι επιπλέον, παρακολουθούμε τις μαθησιακές δυσκολίες, τα προβλήματα στο σπίτι, την πίεση και το άγχος, τους τσακωμούς τους με τους συμμαθητές, και πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να σταματήσουμε το bullying.
Αυτοί είναι οι καλύτεροι μαθητές
Συνήθως θυμόμαστε τα παιδιά που είναι χαρούμενα, με καλούς τρόπους, που επιδεικνύουν σεβασμό και καλοσύνη, όχι απαραίτητα όσα παίρνουν τους καλύτερους βαθμούς.
Κάντε τη δουλειά σας και αφήστε με να κάνω τη δική μου!
Έχω γονείς που μπορεί να είναι υψηλόβαθμα στελέχη ή επιχειρηματίες και έρχονται στις συναντήσεις, υποδεικνύοντάς μου πώς να διδάξω στην τάξη μου. Δεν μου έχει περάσει από το μυαλό να πάω στο γραφείο τους και να κάνω το ίδιο με τη δική τους εργασία!
Δεν είμαστε ο εχθρός
Οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι σύμμαχοι, και προσπαθούν για το συμφέρον των παιδιών.
Τα παιδιά λένε ψέματα
Δεν μας αρέσει; Η αλήθεια πάντως είναι απλή: Τα παιδιά ψεύδονται για να γλιτώσουν από τα παραπτώματα και από το μάλωμα.
Τα μαθήματα και το διάβασμα είναι δικά τους καθήκοντα, όχι δικά σας!
Μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένα γονιός βοηθά το παιδί του στο διάβασμα και πότε του κάνει τα μαθήματά του! Ειδικά, αν δεν ξέρει τι του γίνεται την επόμενη ημέρα στην τάξη!
Παρακολουθείτε το παιδί σας και ενισχύστε το!
Το γεγονός ότι μπορεί να σας πει ότι έχει κάνει όλα του τα μαθήματα, δεν σημαίνει ότι είναι κι αλήθεια. Τσεκάρετε, αν όντως έχει προετοιμαστεί. Και επίσης, παροτρύνετέ το στο διάβασμα, ό,τι ηλικία κι αν έχει.
Συζητάτε με τα παιδιά σας
Συχνά παρατηρούμε παιδιά που έχουν τα πιο ακριβά πράγματα, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι να τους μιλάτε και να ξέρουν ότι ενδιαφέρεστε για τη ζωή τους.
Αφήστε τα να κάνουν λάθη!
Το ξέρουμε ότι νοιάζεστε για το καλό τους και θέλετε να τα προστατεύετε. Αλλά αφήστε να κάνουν λάθη. Πώς αλλιώς θα μάθουν; Και πώς θα επιτύχουν στη ζωή, αν πιστεύουν ότι οι γονείς τους θα ξεμπερδέψουν κάθε δύσκολη κατάσταση, χωρίς εκείνα να κάνουν το παραμικρό; Για τον ίδιο λόγο, μην καλύπτετε τα παιδιά όταν δεν έχουν κάνει τα μαθήματά τους ή όταν έχουν κάνει απουσίες, και η εύκολη λύση είναι να πουν ένα οποιοδήποτε ψέμα.
Πηγές της έρευνας: Αμερικανική Διδασκαλική Ομοσπονδία, συνεντεύξεις με διδάσκοντες βασικής και μέσης εκπαίδευσης: Καλιφόρνια, Κονέκτικτατ, Τζόρτζια, Αϊόβα, Μινεσότα, Νέα Υόρκη, Τέξας.