Πώς να ξεπεράσετε κάποιον με τον οποίο δεν είχατε ποτέ «επίσημα» σχέση

Πώς να ξεπεράσετε κάποιον με τον οποίο δεν είχατε ποτέ «επίσημα» σχέση

Το να βρεθείτε στο τέλος του δρόμου με μια σχέση που δεν έγινε ποτέ εντελώς επίσημη μπορεί να είναι μια απίστευτα απομονωτική εμπειρία, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μιλήσουμε για το πώς να μπορεί να ξεπεραστούν αυτού του είδους οι σχέσεις. Ανεξάρτητα από το τι αισθάνεστε στον απόηχο μιας σχέσης που δεν έγινε ποτέ επίσημη (ή ακόμα και μια πραγματικά έντονη ερωτική έλξη που δεν εκδηλώθηκε ποτέ σε μια σχέση), δεν είναι κάτι απλό.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

«Μια σχέση που δεν γίνεται ποτέ επίσημη μπορεί να επηρεάσει απόλυτα την ψυχική υγεία και την εικόνα του εαυτού μας», λένε οι κοινωνιολόγοι. Κι αυτό, γιατί «η αβεβαιότητα και η ασάφεια σε τέτοιες σχέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων άγχους, ανεπάρκειας ή ανασφάλειας».

Για να ξεπεράσετε αυτό το άτομο δεν είναι απλώς «Εστιάστε στον εαυτό σας! Αγκαλιάστε το θεραπευτικό σας ταξίδι!». Δείτε πώς να ξεπεράσετε κάποιον με τον οποίο δεν βγήκατε ποτέ, σύμφωνα με ειδικούς – επειδή σας αξίζει να μπορείτε να συνεχίσετε και να απολαμβάνετε τα ραντεβού ξανά.

1. Δημιουργήστε συναισθηματική απόσταση

Όπως και ένας «επίσημος» χωρισμός, το να βάζετε χώρο ανάμεσα στον εαυτό σας και στο άτομο με το οποίο είχατε σχέση είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεράσετε τη σχέση.

Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να αποκόψετε εντελώς αυτό το άτομο, ειδικά σε καταστάσεις όπου η πρώην κατάστασή σας είχε αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική σας ευημερία.

Ωστόσο, το μπλοκάρισμα των επαφών δεν είναι πάντα δυνατό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εστιάσετε στη δημιουργία συναισθηματικής απόστασης μεταξύ σας και του “πρώην” σας πάνω απ’ όλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατήρηση περιορισμένης ή αραιής επαφής με το άτομο μπορεί να είναι δυνατή χωρίς να παρεμποδίζεται η διαδικασία επούλωσης.

Αν είστε στην ίδια ομάδα φίλων με το άτομο που προσπαθείτε να ξεπεράσετε ή πρέπει να το βλέπετε συχνά, προσπαθήστε να εστιάσετε στη μείωση του επιπέδου επιρροής στις αλληλεπιδράσεις σας.

Ο καθορισμός σαφών ορίων, η μείωση της συχνότητας των αλληλεπιδράσεων και η δημιουργία συναισθηματικής απόστασης μπορεί να σας δώσει τον ψυχικό χώρο που χρειάζεστε από τη σχέση και να σας βοηθήσει να κρατήσετε αυτό το άτομο μακριά από τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

2. Αναγνωρίστε τη σχέση για αυτό που ήταν

Συχνά, όταν φτάνουμε στο τέλος μίας κατάστασης, συγκρίνουμε τη θεραπευτική μας διαδικασία με άλλους (ή ακόμα και με τους προηγούμενους εαυτούς μας) που βγαίνουν από επίσημες σχέσεις.

Αναμένουμε ότι η μετάβαση θα πρέπει να είναι εύκολη γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ τον τίτλο του φίλου, της φίλης ή του συντρόφου. Ωστόσο, ένα βασικό μέρος του να προχωρήσεις είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να θρηνήσει την απώλεια μιας βαθιάς συναισθηματικής σχέσης, παρά το γεγονός ότι δεν πήρε ποτέ επίσημο τίτλο.

Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στα διδάγματα γι’ αυτό ξεκινήστε με την αναγνώριση ότι η σχέση, παρά την έλλειψη δέσμευσης, έδωσε μια ευκαιρία για αυτοανακάλυψη και προβληματισμό.

Φυσικά, υπάρχει πάντα ένας βαθμός στον οποίο η επεξεργασία του τέλους μιας μη επίσημης σχέσης σημαίνει πένθος για μια ψευδαίσθηση ή μια αντιληπτή ιδέα για το τι μπορούσε να γίνει η σχέση.

Το να αναγνωρίσετε ότι μόνο και μόνο επειδή υπήρχε αυτή η ψευδαίσθηση δεν σημαίνει ότι τα συναισθήματά σας δεν ήταν αληθινά είναι το κλειδί για να βρείτε τη συμπόνια για τον εαυτό σας που σας επιτρέπει να προχωρήσετε.

3. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας

© COTTONBRO STUDIO/PEXELS
© COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Όλοι έχουμε ακούσει τους μύθους για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεπεράσετε κάποιον – το μισό της διάρκειας της σχέσης, μέχρι να γνωρίσετε κάποιον νέο, ή ακόμη και συγκεκριμένα εύρη μηνών – αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το να βάλετε ένα χρονοδιάγραμμα για τη θεραπεία σας κάνει είναι πιο δύσκολο να προχωρήσετε.

Δεν υπάρχει κανένα ασπρόμαυρο σχέδιο για το πόσο καιρό χρειάζεται για να ξεπεράσετε κάποιον, ανεξάρτητα από το ποια ήταν η σχέση. Προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο δυνατό μη συγκρίνοντας το ταξίδι σας με άλλους.

Η υπομονή σάς δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσετε και να αποδεχτείτε την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων σας, επιτρέποντάς σας να θρηνήσετε, να προβληματιστείτε και να μάθετε από την εμπειρία.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Εάν βρίσκεστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής σας διαδικασίας, δοκιμάστε να κάνετε κάτι που σας φέρνει χαρά, όπως να κάνετε μια βόλτα, να κάνετε σχέδια με έναν φίλο ή να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με το αγαπημένο σας φαγητό σε πακέτο.

Κάνοντας αυτό, δεν πιέζεστε απομακρύνοντας τα συναισθήματά σας, αλλά μάλλον επικεντρώνεστε στα άλλα πράγματα που έχετε στη ζωή που σας κάνουν ευτυχισμένους, παρά τα συναισθήματα που νιώθετε για τον χωρισμό σας.

4. Αναγνωρίστε τα πράγματα που μάθατε

Οι χωρισμοί οποιουδήποτε είδους είναι αναμφισβήτητα ενοχλητικοί, αλλά μόλις αφιερώσετε χρόνο για να θρηνήσετε την απώλεια, μπορεί να είναι καλό να στραφείτε προς τα μέσα σας και να αναρωτηθείτε τι μάθατε από όλα αυτά.

Το πιθανότερο είναι ότι η ανεπίσημη σχέση σας σας δίδαξε κάτι, είτε αυτό αφορούσε τον εαυτό σας, τη φύση των ίδιων των σχέσεων ή τον κόσμο γύρω σας. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να αναγνωρίσετε αυτά τα μαθήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθετε ακόμα καλύτερα στην επόμενη σχέση.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν έχετε έντονα συναισθήματα για κάποιον με τον οποίο δεν βγαίνετε επίσημα. Το να νιώθετε αυτά τα συναισθήματα θα μπορούσε να αποκαλύψει την ικανότητά σας να εκτιμάτε και να αναγνωρίζετε τις επιθυμητές ιδιότητες των άλλων, καθώς και την προθυμία σας να επενδύετε συναισθηματικά σε σχέσεις.

5. Αναδιαμορφώστε την προοπτική σας για να εστιάσετε σε νέες ευκαιρίες

Επιτέλους, φτάσαμε στο βήμα να ξεπεράσετε κάποιον με τον οποίο δεν είχατε ποτέ πραγματική σχέση, ο οποίος είναι γνωστό στο διαδίκτυο ως «το ταξίδι θεραπείας».

Εδώ μπορείτε να προστατεύσετε την ειρήνη σας, να βολευτείτε με τον εαυτό σας, να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα και να δημιουργήσετε χώρο στη ζωή σας για νέες συνδέσεις. Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε στη διαδικασία περιλαμβάνουν την εστίαση στη βελτίωση του εαυτού και την προσωπική ανάπτυξη, το να αφιερώνετε χρόνο με υποστηρικτικούς φίλους και την οικογένειά σας, να ασχολείστε με χόμπι και δραστηριότητες που φέρνουν χαρά και να ασκείτε συμπόνια και συγχώρεση για τον εαυτό σας.

Η διαδικασία πένθους για το τέλος μιας σχέσης που δεν υπήρξε ποτέ μπορεί να είναι ατελείωτη και μοναχική. Καθώς εργάζεστε στα βήματα του πένθους, του προβληματισμού και της εκ νέου ανακάλυψης του εαυτού σας, προσπαθήστε να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτήν την εμπειρία και ότι μια μέρα, θα προχωρήσετε.

Πάρτε το από κάποιον που το έχει περάσει η ίδια: Το να ξεπεράσετε μια ανεπίσημη σχέση είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο των σχέσεων, αλλά μπορεί επίσης να καταλήξει να είναι μια πραγματικά ικανοποιητική εμπειρία, όταν βάζετε ισχυρά όρια, ασκείτε συμπόνια για τον εαυτό σας και παίρνετε μαθήματα για το μέλλον. Μερικές φορές, το πιο όμορφο πράγμα σε μια κατάσταση είναι αυτό που συμβαίνει όταν τελειώσει.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.