Πόσο άνετο είναι το… πολύ άνετο σε μια σχέση; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε
Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από όταν βρίσκεστε σε μια σχέση όπου μπορείτε να αισθάνεστε άνετα να είστε ο εαυτός σας δίπλα στον σύντροφό σας. Αυτό δείχνει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που ενθαρρύνει υγιείς σχέσεις. Μήπως όμως παραείστε… άνετοι μεταξύ σας και τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι καλό ή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες καταστάσεις τελικά;
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Στην αρχή μιας σχέσης, οι άνθρωποι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να προγραμματίσουν τα ραντεβού, την εμφάνισή τους και να δώσουν προτεραιότητα στη νέα εκκολαπτόμενη σχέση. Είναι φυσιολογικό ο αρχικός ενθουσιασμός και η συστολή που βιώνουμε στην αρχή, να εξασθενεί καθώς περνά από την περίοδο του μήνα του μέλιτος, στην περίοδο της καθημερινότητας.
Τα προβλήματα μπορεί να αρχίσουν να προκύπτουν όταν εσείς και ο σύντροφός σας σταματήσετε να καταβάλλετε τόση προσπάθεια για τον δεσμό, κάτι που είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι είστε πολύ άνετοι μεταξύ σας. Η ψυχολόγος Piper Grant λέει: «Όταν νιώθεις πολύ άνετα σε μια σχέση, διατρέχεις τον κίνδυνο να μην δώσεις προτεραιότητα στη σχέση».
Δεν περνάτε αληθινό ποιοτικό χρόνο μαζί
Οι ειδικοί των σχέσεων λένε: «Μερικά ζευγάρια πιστεύουν ότι όσο είναι μαζί μετράει ως “χρόνος που μοιράζονται”, αλλά αν είστε και οι δύο στα τηλέφωνα, στους υπολογιστές σας κ.λπ. δεν είναι το ίδιο με το να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο μαζί».
Το να είσαι με τον σύντροφό σου χωρίς να ασχολείσαι μαζί του δεν είναι μια μορφή ποιοτικού χρόνου και δεν πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος που περνάτε χρόνο μαζί.
Αν δεν θυμάστε την τελευταία φορά που βγήκατε ραντεβού με τον σύντροφό σας, μπορεί να μην είναι και πολύ καλή ιδέα. Είναι σημαντικό να δίνετε πάντα προτεραιότητα στη σχέση σας και ένας τρόπος για να δείξετε ότι νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον είναι να συνεχίσετε να προγραμματίζετε και να βγαίνετε για ραντεβού.
Τα ραντεβού είναι ευκαιρίες όπου μπορείτε να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί και να επικοινωνήσετε αληθινά αντί να παρακολουθείτε απλώς τηλεόραση ή να κάνετε χαζεύετε στο κινητό σας ο ένας δίπλα στον άλλο. Η παρουσία και η επικοινωνία με τον σύντροφό σας θα οδηγήσει σε μια πιο δυνατή, υγιέστερη σχέση.
Αναβάλλετε τις δύσκολες συζητήσεις
Το να αναβάλλετε τα πράγματα είναι ένα άλλο σημάδι ότι δεν δίνετε προτεραιότητα στη σχέση σας. Οι δύσκολες συζητήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν και να αφιερώνετε χρόνο για αυτές αντί να τις αναβάλλετε. Αυτό δείχνει ότι ο σύντροφός σας ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια και την ενίσχυση του δεσμού σας.
Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες υγιούς σχέσης που πρέπει να βάλετε πρώτη. Εάν αισθάνεστε άγχος για να κάνετε σκληρές συζητήσεις με τον σύντροφό σας, μιλήστε του για το πώς νιώθετε.
Αυτή η αποφυγή, μπορεί να αφήσει τον σύντροφό σας να αισθάνεται αβέβαιος και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα επικοινωνίας. Η επικοινωνία βοηθά στην αποκλιμάκωση των καταστάσεων και στην επίλυση δευτερευόντων ζητημάτων προτού εξελιχθούν σε μεγαλύτερα, πιο σοβαρά προβλήματα.
Εάν και οι δύο δυσκολεύεστε να βρείτε την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε ο ένας στον άλλον, προγραμματίστε και αφιερώστε χρόνο για να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας, ώστε να είστε και οι δύο προετοιμασμένοι.
Τους θεωρείτε δεδομένους
Καθώς μια σχέση εξελίσσεται, συνηθίζετε να έχετε τον σύντροφό σας στη ζωή σας και μπορεί να αρχίσετε να τον θεωρείτε δεδομένο. Είναι ζωτικής σημασίας να μην θεωρείτε ποτέ τον σύντροφό σας δεδομένο, ειδικά όταν είναι εκεί για εσάς και σας παρέχει συναισθηματική υποστήριξη.
Απλές χειρονομίες, όπως το να σας ετοιμάσετε ένα φλιτζάνι τσάι ή να προετοιμάσετε το δείπνο, μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν, ειδικά όταν είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Το να λέτε ευχαριστώ δείχνει στον σύντροφό σας ότι τον εκτιμάτε και ότι είστε ευγνώμονες για όσα κάνει για εσάς.
«Ο εφησυχασμός στις σχέσεις είναι το αίσθημα να είσαι ικανοποιημένος με την τρέχουσα κατάσταση της σχέσης σου, χωρίς να σκέφτεσαι κριτικά ή να έχεις επίγνωση του πώς μπορεί να νιώθουν οι άλλοι», λένε οι ψυχολόγοι. Αν και είναι υπέροχο να νιώθετε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι με τον σύντροφό σας, το να είστε υπερβολικά εφησυχασμένοι μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας και έντασης όταν το άλλο άτομο δεν νιώθει ότι το εκτιμούν.
Κάνετε σαρκαστικά, κοροϊδευτικά σχόλια
Καθώς γνωρίζετε κάποιον καλύτερα και σε βαθύτερο επίπεδο, και οι δύο μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε πιο άνετα κάνοντας ειρωνικά ή σαρκαστικά σχόλια. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ σπουδαίο, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας και σε αίσθημα έλλειψης σεβασμού του συντρόφου σας.
Όταν αισθάνεστε ενοχλημένοι ή αναστατωμένοι από τον σύντροφό σας, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε να κάνετε επιθετικά σχόλια. Οι ψυχολόγοι συστήνουν: «Αυτή η άνεση με το να λες τέτοιου είδους σχόλια μπορεί να καλυφθεί με την αίσθηση ότι ένα άτομο είναι πιο άνετο να πει τη γνώμη του, αλλά έχει να κάνει με το πώς λέγονται τα σχόλια».
Προτού πείτε κάτι στη στιγμή, σκεφτείτε πώς θα αισθανθεί ο σύντροφός σας με τις παρατηρήσεις σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν το σχόλιό σας είναι χρήσιμο και εποικοδομητικό ή αν είναι βλαβερό και απλώς θα ρίξει λάδι στη φωτιά.
Δεν έχετε πλέον βαθιές συζητήσεις
Καθώς μεγαλώνετε με τον σύντροφό σας, γίνεστε πολύ πιο απασχολημένοι με τις καθημερινές εργασίες και ευθύνες της ζωής. Για πολλά ζευγάρια, ειδικά εκείνα με παιδιά, οι συζητήσεις τους μπορεί να κυριαρχούνται από την οργάνωση προγραμμάτων και την οργάνωση των υποχρεώσεων – να καταλάβουν ποιος θα κάνει τι, πού και ποια ώρα.
Αν και είναι καλό να επικοινωνείτε για τον καταμερισμό των καθημερινών σας προγραμμάτων, είναι εξίσου σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να μιλήσετε για πιο βαθιά, πιο συναισθηματικά θέματα.
Ανοίξτε μια συζήτηση για να μιλήσετε στον σύντροφό σας για το πώς νιώθετε και τι έχετε στο μυαλό σας. Εάν τα προγράμματά σας είναι εξαιρετικά βεβαρυμένα, φτιάξτε ένα βράδυ την εβδομάδα όπου εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τον προγραμματισμό συνομιλιών στη σχέση σας, και αυτό μπορεί να καταλήξει να κάνει τη σχέση σας πιο δυνατή και πιο ευτυχισμένη στο τέλος.