12 σημάδια ότι είναι πολύ ανώριμος για σχέση: Πώς θα το καταλάβετε και τι σημαίνει
Δυστυχώς η ωριμότητα δεν πάει πάντα χέρι-χέρι με την ηλικία. Οι διαφορές στα επίπεδα ωριμότητας μπορούν να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα σε μια σχέση, όσο καλά κι αν περνάτε φαινομενικά. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε, αν αντιμετωπίζετε έναν συναισθηματικά ανώριμο σύντροφο.
Από τη Σοφία Κροκιδά
Στην αρχή μπορεί να σας φαινόταν ότι απλώς αφήνει τα πράγματα να κυλήσουν, και σας άρεσε η άνεσή του. Σιγά σιγά όμως νιώθετε σας να είστε ο γονιός της σχέσης. Έχετε κουραστεί να είστε η μόνη που ασχολείται με τα οικονομικά ή τις δουλειές του σπιτιού και αναρωτιέστε πότε επιτέλους θα αναλάβει και ο σύντροφός σας κάποια ευθύνη.
Από την άλλη, είναι πρώτος σε πάθος και περιπέτεια. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν πρέπει να ασχοληθεί συναισθηματικά με τη σχέση σας. Εκεί τα πράγματα αποδεικνύονται καταστροφικά, αφού είτε καταρρέει ψυχολογικά είτε ξεσπάει πάνω σας. Κι εσείς βγαίνετε από όλο αυτό εξαντλημένη.
Τι είναι η ωριμότητα;
Στους ενήλικες η ψυχολογική ωριμότητα, μία από τις πολλές μορφές ωριμότητας που συναντάμε, ορίζεται από την ικανότητα κάποιου να διαχειρίζεται με λογική ευθύνες κοινωνικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές.
Οι διαφορετικές μορφές ωριμότητας μπλέκονται η μία με την άλλη και είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσουμε σε μια σχέση. Για παράδειγμα, μπορεί να γνωρίσετε έναν ενήλικα που εξωτερικά είναι ώριμος και να υποθέσεις ότι είναι και ψυχολογικά ώριμος. Αλλά τελικά να έχει αντιδράσεις μικρού παιδιού.
Ή μπορεί να συναντήσετε κάποιον που είναι εξαιρετικά ώριμος στα επαγγελματικά του αλλά τρομερά ανώριμος στις σχέσεις του.
Τα κυριότερα σημάδια ανωριμότητας
Κάποια σημάδια ανωριμότητας, όπως η ανικανότητα ανάληψης οικονομικών ευθυνών, συνήθως είναι αρκετά εμφανείς. Άλλες, όπως η συναισθηματική ανωριμότητα, μπορούν να κρυφτούν πίσω από την υψηλή ευφυία ή το χιούμορ.
Κάποια από τα πιο σημαντικά σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας είναι:
- Αδυναμία επικοινωνίας με ευγένεια, ειλικρίνεια και συναίσθημα
- Άρνηση για ανάληψη προσωπικών ευθυνών
- Έλλειψη συναισθηματικής ισορροπίας
- Μοτίβα ασυνέπειας σε στόχους και αξίες
- Συναισθηματική αποκοπή σε δύσκολες στιγμές
- Επιθετική συμπεριφορά
- Έλλειψη αναγνώρισης των αναγκών και των επιθυμιών τρίτων
- Χειριστική συμπεριφορά
- Αδυναμία θέσης και επίτευξης σημαντικών στόχων
- Άρνηση για επίτευξη οικονομικών στόχων
- Αποφυγή αντιμετώπισης προβλημάτων και αναβλητικότητα
- Υπερβολική διάθεση για παιχνίδι που οδηγεί σε αποφυγή ενήλικων καθηκόντων
Πώς φαίνεται η διαφορά ωριμότητας στη σχέση;
Οι ανομοιότητες στην ωριμότητα δύο ανθρώπων εμφανίζονται όταν έρχεται η πραγματική ζωή και τα προβλήματα σε μια σχέση, όπως τα οικονομικά, τα επαγγελματικά, οι δουλειές του σπιτιού και η επικοινωνία.
Σχετικά με τα οικονομικά, είτε αυτό είναι το να συμφωνήσετε σε κοινό ταμείο ή στο πόσα χρήματα θα ξοδεύετε μηνιαία, ένας ανώριμος σύντροφος συχνά δυσκολεύεται να διαχειριστεί τέτοια θέματα με υπευθυνότητα.
Επίσης, ένας ανώριμος σύντροφος μπορεί να δυσκολεύεται επαγγελματικά, δηλαδή να χάνει συχνά τη δουλειά του, να μην μπορεί να δεσμευτεί επαγγελματικά ή ακόμα και να αρνείται να δουλέψει.
Επίσης, ένας ώριμος συναισθηματικά σύντροφος αναλαμβάνει πολύ περισσότερα καθήκοντα σε μια σχέση από τον ανώριμο. Από το πλύσιμο των πιάτων μέχρι την εξόφληση των λογαριασμών, ο ανώριμος σύντροφος θα κάνει ελάχιστα για να συμβάλλει στην ισορροπημένη λειτουργία της σχέσης καθημερινά.
Οι συχνοί τσακωμοί, η χειριστικότητα και η ψυχολογική χειραγώγηση είναι επίσης σημάδια ανωριμότητας, ώστε ένας πιο ώριμος σύντροφος θα παρατηρήσει ότι οι προσπάθειές του για μια θετική επικοινωνία πολλές φορές επισκιάζονται από την ανωριμότητα του συντρόφου του.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε επίσης ότι ένας χειριστικός σύντροφος μπορεί αρχικά να φαίνεται πιο ώριμος από ό,τι είναι πραγματικά. Οι πραγματικά ώριμοι σύντροφοι όμως αναγνωρίζουν και σέβονται τις ανάγκες τους αφήνοντας όμως χώρο και για τις ανάγκες του ανθρώπου που αγαπούν.
Γιατί είναι ανώριμος;
Στην περίπτωση που έχετε να κάνετε με έναν ανώριμο σύντροφο καλό είναι να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Αν και δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε ή να αποδεχτείτε την έλλειψη ωριμότητας κάποιου είναι καλό να ξέρετε ότι μπορεί να πηγάζει από αιτίες, όπως μια τραυματική παιδική ηλικία και πολλά ακόμα που έχουν επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία και τη συναισθηματική ωριμότητα του συντρόφου σας.
Για παράδειγμα, είναι σύνηθες για ένα παιδί να καλείται να αναλάβει ρόλο γονέα, κάτι που το φορτώνει υπερβολικές ευθύνες που δεν αρμόζουν στην ηλικία του. Ένα τέτοιο παιδί συχνά ωριμάζει υπερβολικά γρήγορα.
Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι υπερπροστατευτικοί γονείς, οι οποίοι δεν αφήνουν τα παιδιά τους να αναλάβουν καμία ευθύνη. Και τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας δυσκολεύονται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Τέτοιες προκλήσεις της ζωής καθορίζουν τη συναισθηματική ωριμότητα των ανθρώπων, και αποτελούν τραύματα που δεν επουλώνονται εύκολα για όλους. Προτού κρίνετε κάποιον για την ανωριμότητά του προσπαθήστε να κατανοήσετε τι πραγματικά κρύβεται στην ψυχή του, και ίσως έτσι μπορέσετε να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο.
Πότε αποτελεί πρόβλημα η ανωριμότητα;
Αν προσπαθείτε να ζυγίσετε τα επίπεδα ωριμότητας, του συντρόφου σας και τα δικά σας, προσπαθήστε να είστε αντικειμενική. Οι διαφορές στην ωριμότητα κάποιες φορές μπορεί να είναι προβληματικές αλλά, όταν παρουσιάζονται με ισορροπημένους τρόπους μπορούν να προσθέσουν ένα ενδιαφέρον στη σχέση.
Αν όμως νιώθετε πως οδηγούν σε διατάραξη της αρμονίας τότε θα πρέπει να συζητήσετε με τον σύντροφό σας όλα όσα σας απασχολούν σχετικά με την ανωριμότητά του.
Σε κάποιες περιπτώσεις ένας ανώριμος σύντροφος μπορεί να κρύβει πιο ώριμες συμπεριφορές από όσο νομίζετε. Κι αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημάδι για την πορεία της σχέσης σας. Ωστόσο, αν αυτός ο άνθρωπος επιμένει να παραμένει ανώριμος ίσως, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό, ή εσείς να φύγετε από αυτή τη σχέση.
Το συμπέρασμα
Αν σας απασχολεί το ζήτημα της ωριμότητας στη σχέση σας θυμηθείτε ότι αυτό περιλαμβάνει διαφορές που μπορεί να αποδειχθούν θετικές για εσάς και τον σύντροφό σας. Για παράδειγμα, ένας ώριμος σύντροφος μπορεί να απολαμβάνει τη χαλαρή διάθεση ενός λιγότερο ώριμου συντρόφου και το αντίστροφο.
Το πιο σημαντικό είναι εσείς και ο σύντροφός σας να ξέρετε ότι οι διαφορές στην ωριμότητά μπορούν να σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους σε βάθος χρόνου.