13 σημάδια ότι η σχέση σας μπορεί να κινδυνεύει. Μήπως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο νομίζετε;

13 σημάδια ότι η σχέση σας μπορεί να κινδυνεύει. Μήπως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο νομίζετε;

Μήπως νιώθετε κάπως αποκομμένη από τον σύντροφό σας; Σκέφτεστε ότι αν ήσασταν μόνη σας ή με κάποιον άλλο θα ήσασταν πιο χαρούμενη; Ή μήπως ότι κάτι σας λείπει; Αυτές είναι σκέψεις που όλοι κάνουμε όταν είμαστε σε σχέση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για σκέψεις περιστασιακές που με τον καιρό εξαφανίζονται. Ποια είναι όμως αυτά τα 13 σημάδια που θα πρέπει να προσέχετε, για να καταλάβετε το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στη σχέση σας;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Σε μια μακροχρόνια σχέση είναι φυσικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Ωστόσο κάποια προβλήματα θέλουν περισσότερη δουλειά από άλλα. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίζετε τα πιο κλασικά σημάδια μιας σχέσης που κινδυνεύει.

1. Έλλειψη συμβιβασμού

Μια σχέση χωρίς συμβιβασμούς μπορεί να κάνει τον έναν σύντροφο να νιώθει ότι κάνει συνεχώς θυσίες για τον άλλο. Αυτή δεν είναι μόνο μια δυσάρεστη και άδικη κατάσταση, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει βαθύτερα ζητήματα, όπως εγωισμό.

Ένας σύντροφος που δεν κάνει ποτέ πίσω μπορεί να είναι απρόθυμος να αλλάξει απόψεις ή συνήθειες σχετικά με τα παιδιά, την κοινωνική ζωή, τα οικονομικά και τις δουλειές του σπιτιού.

Έτσι, εάν η έλλειψη συμβιβασμού είναι ένα ζήτημα στη σχέση σας, μπορεί να αναρωτιέστε εάν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Και η απάντηση είναι ναι – εφόσον και οι δύο είναι πρόθυμοι να επικοινωνήσουν για το πρόβλημα αποτελεσματικά και να συμβιβαστούν.

Αντί να πείτε «Δεν σε νοιάζει τι θέλω» μπορείτε να πείτε «Νιώθω ότι οι επιθυμίες μου αγνοούνται». Μια άλλη συμβουλή είναι να ακούτε πραγματικά τη γνώμη του συντρόφου σας – αντί να σκέφτεστε μόνο τη δική σας πλευρά- και να σκέφτεστε τι είναι δίκαιο και για τους δύο σας.

Και τέλος, μην ξεχνάτε να ρωτάτε συχνά ο ένας τον άλλον για το πώς αισθάνεται για να βεβαιώνεστε ότι και οι δύο είστε ικανοποιημένοι με τις επιλογές σας ως ζευγάρι.

2. Εστιάζετε μόνο στα συναισθήματά σας

Σε μια σχέση και οι δύο θα πρέπει να φροντίζουν για το καλό και το δικό τους και του συντρόφου του, συμπεριλαμβανομένου του να είναι συντονισμένοι με τα θέλω, τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους.

Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται μόνο πώς αισθάνεστε εσείς – ή αν πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας σκέφτεται μόνο πώς νιώθει εκείνος- αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας.

Σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι έχουν ενσυναίσθηση και ενδιαφέρονται ο ένας για τον εσωτερικό κόσμο του άλλου. Υπάρχει ένα αμοιβαίο νοιάξιμο και ενδιαφέρον. Ωστόσο, σε μια μη- υγιή σχέση, ένας σύντροφος μπορεί να διαπιστώσει ότι ο άλλος δεν ενδιαφέρεται.

Μπορεί να προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματά του και να διαπιστώνει ότι ο σύντροφός του δεν τον ακούει ή δεν ενδιαφέρεται ή δεν τον ρωτάει ποτέ τίποτα για τον ίδιο. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

3. Ασεβής ή εχθρική συμπεριφορά

Εάν δεν έχετε μεγάλα προβλήματα στη σχέση σας, όπως ψέματα, απιστία ή βία, μπορεί να νομίζετε ότι όλα είναι καλά. Αλλά ακόμη και μικρά σημάδια ασέβειας, όπως τα επιθετικά σχόλια και τα βλέμματα, μπορεί να υποδηλώνουν ένα προβληματικό μοτίβο στη σχέση σας.

Μπορεί να μην πιστεύετε ότι οι εκφράσεις του προσώπου έχουν τόσο μεγάλη σημασία, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, το ειρωνικό βλέμμα είναι σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι σε μια σχέση. αφού μπορεί να υποδηλώνει εχθρότητα και άλλες περιφρονητικές συμπεριφορές.

Η έλλειψη σεβασμού σε μια σχέση συνοψίζεται στο ότι ο ένας σύντροφος δεν δίνει στον άλλο την ίδια εκτίμηση που θα ήθελε ο ίδιος.

4. Άλυτες διαφωνίες

© UNSPLASH
© UNSPLASH

Εσείς και ο σύντροφός σας συνεχίζετε να τσακώνεστε ξανά και ξανά. Ίσως του ζητάτε επανειλημμένα να βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού μόνο και μόνο για να απογοητευτείτε ή ίσως να αναφέρετε συνεχώς ένα λάθος του παρελθόντος. Και κάθε φορά που ελπίζετε να λυθεί το πρόβλημα αυτό επανέρχεται.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν είστε μόνη σε όλο αυτό. Τα 2/3 των προβλημάτων σε μια σχέση μένουν πάντα άλυτα. Αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορούν να λυθούν. Και αν αυτό δεν συμβεί τότε δημιουργούνται πραγματικά προβλήματα στη σχέση.

Η καλύτερη επικοινωνία και η προθυμία για αλλαγή μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τον σύντροφό σας να μάθετε να λύνετε τις διαφωνίες σας — ακόμη και αυτές που φαίνονται άλυτες.

5. Συγκρατημένη στοργή, επικοινωνία ή σεξ

Η μη αρμονία στις σχέσεις είναι απόλυτα φυσιολογική, ως ένα βαθμό. Τα περισσότερα  ζευγάρια περνούν από τα παρακάτω στάδια: αρμονία, δυσαρμονία και διόρθωση.

Αλλά όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν τη συνήθεια να κρύβουν πράγματα που ξέρουν ότι θέλει ο άλλος, όπως στοργή ή επιβεβαίωση, αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα και να υποδηλώνει μη ισορροπημένη δυναμική στη σχέση.

Το να είναι κανείς συγκρατημένος συναισθηματικά σχετίζεται με τη διατήρηση του ελέγχου στη σχέση. Συχνά, οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια δυναμική που αποζητούν συνεχώς τη στοργή και την τρυφερότητα του συντρόφου τους.

Οι σύντροφοι που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι μπορεί να συγκρατούν πράγματα όπως τα συναισθήματα, την επικοινωνία ή το σεξ. Αυτή είναι μια μη υγιής δυναμική και για τους δύο και μπορεί να κάνει τον έναν σύντροφο να αμφισβητήσει την ίδια του την αξία. Εάν πρόκειται για μοτίβο που δεν βελτιώνεται θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να μείνετε σε μια τέτοια σχέση. Αξίζετε κάτι καλύτερο. Αξίζετε αγάπη.

6. Παθητική επιθετική ή επιθετική συμπεριφορά

Ένα παθητικό-επιθετικό άτομο ορίζεται ως κάποιος που «μπορεί να φαίνεται ότι συμμορφώνεται ή ενεργεί κατάλληλα, αλλά στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται αρνητικά και αντιστέκεται παθητικά». Ένα επιθετικό άτομο είναι απροκάλυπτα επικριτικό και αρνητικό, ενώ ένα παθητικό-επιθετικό άτομο είναι αρνητικό και επικριτικό με έναν πιο λεπτό τρόπο.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι καλή συνταγή για μια υγιή σχέση. Ένας λόγος που η παθητική επιθετικότητα είναι προβληματική είναι επειδή επηρεάζει την επικοινωνία. Επειδή δεν μπορείς να κάνεις μια ειλικρινή, άμεση συνομιλία με έναν παθητικό-επιθετικό σύντροφο, τίποτα δεν λύνεται ποτέ.

Και το να ασχολείστε με έναν επιθετικό σύντροφο μπορεί να είναι εξίσου προβληματικό, καθώς οι επιθετικοί άνθρωποι συχνά υιοθετούν μια στάση στην οποία κατηγορούν συνεχώς τον άλλο αντί να επικοινωνούν δίκαια και αποτελεσματικά.

7. Ελεγκτική συμπεριφορά

Όλοι μπορεί να είμαστε λίγο ελεγκτικοί ή αυταρχικοί κατά καιρούς, αλλά αν η ελεγκτική συμπεριφορά είναι κάτι το μόνιμο στη σχέση σας, αυτό μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα.

Η ελεγκτική συμπεριφορά μπορεί να έχει τη μορφή ενός συντρόφου που απαιτεί να ξέρει πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή, ενός συντρόφου που έχει όλο τον έλεγχο των οικονομικών και δεν σας επιτρέπει καμία οικονομική αυτονομία ή ενός συντρόφου που προσπαθεί να σας πει πώς θα φέρεστε και θα παίρνει αποφάσεις για εσάς.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ελεγκτικοί σύντροφοι μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να σας απομονώσουν από τους φίλους και την οικογένειά σας για να σας αποτρέψουν από το να είστε κοντά σε άλλα άτομα.

Συχνά, οι ελεγκτικοί σύντροφοι προσπαθούν να αποκτήσουν εξουσία πάνω στον σύντροφό τους λόγω φόβου και άγχους εγκατάλειψης. Ωστόσο, ο έλεγχος της συμπεριφοράς μπορεί εύκολα να βλάψει μια σχέση εάν δεν αντιμετωπιστεί.

8. Απιστία ή κρυφές σχέσεις

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι η απιστία είναι πάντα κόκκινο πανί στις σχέσεις. Οι συνέπειες της απιστίας μπορεί να είναι καταστροφικές, επηρεάζοντας αρνητικά την αυτοεκτίμηση μας.

Δεν είναι ασυνήθιστο να αναρωτιόμαστε τι κάναμε λάθος ώστε να οδηγήσουμε τον σύντροφό μας στην απιστία ή να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετοί. Μπορεί επίσης να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για το ένστικτό μας και να μας δυσκολέψει να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, ειδικά αν δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τον σύντροφό μας πριν μάθουμε την αλήθεια.

Ενώ η απιστία μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση δεν μπορεί να σωθεί. Μερικές φορές η σχέση δυναμώνει μετά από μια τέτοια δοκιμασία και γίνεται πιο δυνατή και ειλικρινής.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

9. Έλλειψη ανοιχτής επικοινωνίας

© PEXELS
© PEXELS

Πολλά προβλήματα σχέσεων έχουν τις ρίζες τους στην αδυναμία επικοινωνίας ανοιχτά και αποτελεσματικά. Μερικές φορές, ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αντιστέκονται στην ανοιχτή επικοινωνία για να μην δείξουν ευάλωτοι.

Άλλες φορές απλώς αγωνίζονται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Όποια και αν είναι η αιτία, η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να καταστρέψει μια σχέση αν δεν αντιμετωπιστεί.

Η καλή επικοινωνία περιλαμβάνει το να ακούτε τον σύντροφό σας, να του κάνετε ερωτήσεις, να μην υψώνετε τον τόνο της φωνής σας και να επιβεβαιώνετε τα συναισθήματά του.

Η αναποτελεσματική επικοινωνία περιλαμβάνει το να διακόπτετε τον σύντροφό σας όταν μιλάει, να τον απειλείται και να κρύβεται τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν. Το να ξέρετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά ως ζευγάρι θα βοηθήσει τη σχέση σας να παραμείνει σταθερή ακόμα και όταν βιώνετε δυσκολίες.

10. Παραβίαση προσωπικών ορίων

Τα όρια είναι ο τρόπος μας να προστατεύσουμε τον ψυχικό, συναισθηματικό και φυσικό μας χώρο. Ένα παράδειγμα ορίων σε μια σχέση είναι να ζητάτε από τον σύντροφό σας να μην συζητά με άλλους θέματα που έχετε μοιραστεί μαζί του εμπιστευτικά.

Κάποιος που παραβιάζει τα όρια του συντρόφου του – είτε αυτή η παραβίαση αφορά τον χρόνο του, τον προσωπικό χώρο, ή τα συναισθήματα του, δείχνει έλλειψη σεβασμού για τον σύντροφό του.

Εάν ο σύντροφός σας δεν σέβεται τα προσωπικά σας όρια, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα προτού προκαλέσει μεγαλύτερες ρωγμές στη σχέση σας.

11. Έλλειψη αυτονομίας

Εσείς και ο σύντροφός σας κάνετε τα πάντα μαζί. Είστε φίλοι ο ένας με τους φίλους του άλλου και περνάτε όλο τον χρόνο σας μαζί, και αν ο ένας από εσάς είναι κακοδιάθετος, ο άλλος επηρεάζεται.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια στενή σχέση, μπορεί να υποδηλώνει συνεξάρτηση ή έλλειψη αυτονομίας. Όταν περνάτε χρόνο μόνο με τον σύντροφό σας και διαπιστώνετε ότι τα συναισθήματά σας είναι αλληλοεξαρτώμενα, αυτό δημιουργεί μια δυναμική που δυσκολεύει τη διατήρηση της αίσθησης της ανεξαρτησίας. Και ενώ μπορεί να νιώθετε ωραία να είστε τόσο κοντά στον σύντροφό σας, δεν είναι απαραίτητα υγιές για τη σχέση σας.

Η υπερβολική εξάρτηση από τον σύντροφό μας μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες και να ασκήσει πίεση στη σχέση. Περιμένουμε τόσα πολλά από τις σχέσεις μας αυτές τις μέρες. Θέλουμε ο σύντροφός μας να είναι ο καλύτερος φίλος, έμπιστος, συν-γονέας και εραστής. Ωστόσο, αυτό μας κάνει να απογοητευόμαστε όταν ο σύντροφός μας δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας.

12. Διαφορές αξιών

Μερικοί άνθρωποι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο να έχουν τα ίδια γούστα και χόμπι με τον σύντροφό τους. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό σε μια σχέση είναι οι κοινές αξίες.

Το να έχετε κοινές αξίες σημαίνει ότι και οι δύο πιστεύετε σε μερικά κοινά βασικά πράγματα στη ζωή σας. Αν και κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό, μπορεί να σημαίνει ότι και οι δύο εκτιμάτε παρόμοια πράγματα όπως ο γάμος και η οικογένεια, η σημασία της εμπιστοσύνης και της επικοινωνίας, η αξία τής αγάπης και της οικειότητας, ίσως παρόμοιες θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις.

Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα το να μην μοιράζεστε όλες τις ίδιες αξίες, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό το να έχετε πολύ λίγες κοινές αξίες. Εάν, για παράδειγμα, ο σύντροφός σας θέλει παιδιά και εσείς όχι, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

13. Ανειλικρίνεια

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι η σχέση σας μπορεί να έχει πρόβλημα είναι η έλλειψη ειλικρίνειας. Και πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να  διαβρώσει την εμπιστοσύνη σε μια σχέση.

Άλλωστε το ψέμα είναι μια από τις κύριες αιτίες χωρισμού σήμερα. Εκτός από τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων, η ανειλικρίνια και το ψέμα υποδηλώνουν έλλειψη σεβασμού και υποστήριξης.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.