Δέκα προειδοποιητικά σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι αριστοτεχνικά χειριστικός

Δέκα προειδοποιητικά σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι αριστοτεχνικά χειριστικός

Όταν ξεκινάμε μια σχέση, τείνουμε να προσπαθούμε να δούμε το καλύτερο στους ανθρώπους. Εξαιτίας αυτού, είμαστε συχνά τυφλοί στην πραγματικότητα του ποιοι είναι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες ή και άσχημες καταστάσεις.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να πιστεύουν ότι δεν θα έπεφταν ποτέ θύμα ενός χειριστικού ατόμου. Ακόμη περισσότερο, πιστεύουν ότι αν συνειδητοποιούσαν ότι ο σύντροφός τους μπορεί να είναι χειριστικός ή ακόμα και τοξικός, θα έφευγαν αμέσως.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα. Οι χειριστές είναι τόσο επιτυχημένοι στο να χειραγωγούν τους ανθρώπους επειδή ξέρουν πώς να κρύβουν τις συμπεριφορές τους ή να τις καλύπτουν πίσω από μία προσωπίδα.

Εάν αρχίζετε να πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να είναι χειριστικός, δείτε 10 προειδοποιητικά σημάδια ότι όχι μόνο είναι αλλά είναι και αριστοτέχνης σε αυτό!

1. Περνά συνεχώς τη γραμμή

Όταν προσπαθείς να διεκδικήσεις ή να θέσεις τα δικά σου όρια, δεν τον νοιάζει και τα ξεπερνά ή τα αγνοεί κάθε φορά. Εάν πείτε στον σύντροφό σας ότι δεν είστε εντάξει με κάτι, και το κάνει ούτως ή άλλως, το αποτέλεσμα είναι προβληματικό. Πρώτα και κύρια, είναι ασέβεια, αλλά δεύτερον, είναι μια παραβίαση των προσωπικών σας ορίων.

2. Όταν λέτε όχι, αρνείται να το δεχτεί

Οι χειριστικοί τύποι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρουν αυτό που θέλουν. Δεν τους νοιάζει τι έχει να πει κάποιος και αν τους πείτε όχι, πιθανότατα δεν θα το δεχτούν. Αντίθετα, θα σας «μαρκάρουν» στενά μέχρι να πείτε ναι, ή θα επιμείνουν ούτως ή άλλως.

Οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνικές απόσπασης της προσοχής και εκτροπής του θέματος για να μας απομακρύνουν από την ουσία και να μπορούν ελεύθεροι να προωθήσουν τις ιδιοτελείς ατζέντες τους.

3. Σας λέει μόνο αυτό που θέλει να ακούσετε

Όταν τον ρωτάτε πράγματα, παραλείπει λεπτομέρειες για να σε κατευνάσει. Συχνά ανακαλύπτετε πράγματα για αυτούς που ποτέ δεν αποκάλυψαν ή δεν ήταν διαφανείς, σχεδόν σε σημείο που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. Αν και μπορεί να μην το βλέπει ότι ψεύδεται, εντούτοις, η απόκρυψη πολλών… λεπτομερειών για να δείξει άλλο πρόσωπο ή χαρακτήρα, δεν είναι το ίδιο πράγμα με την αλήθεια.

4. Όταν τον εγκαλείται, το γυρίζει πάνω σας

Και όταν προσπαθείτε να πείτε κάτι για το πώς νιώθετε για τη συμπεριφορά του, είναι «μαέστρος» στο να γυρίζει τα πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να τους πείτε ότι ο τρόπος που σας μιλάει, σας κάνει να νιώθετε λύπη ή άβολα. Θα απαντήσει κατηγορώντας τον τρόπο εσείς αντιλαμβάνεστε τα πράγματα.

5. Σας κάνουν να αισθάνεστε συνέχεια ενοχές

Νιώθετε συνεχώς ενοχές ή σαν να έχετε κάνει κάτι λάθος, παρόλο που δεν το έχετε κάνει. Πάντα σας κάνει να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας και όποτε θίγετε ένα θέμα, είναι πάντα δικό σας λάθος.

Χρησιμοποιώντας συνεχή άρνηση, παραπλάνηση, αντιφάσεις, και ψεύδη, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το θύμα και να απαξιώσει τις πεποιθήσεις του. Αυτό ακριβώς κάνει! Προσπαθεί να σας τρελάνει.

6. Δεν ξέρετε πλέον ποια είστε

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν έχουν όρια και συχνά βλέπουν τους συντρόφους τους ως προέκταση του εαυτού τους. Μπορεί να σας ωθήσουν να κάνετε πράγματα ή να αποδεχτείτε πράγματα με τα οποία νιώθετε άβολα και στο τέλος, θα σας αφήσουν να νιώθετε σαν σκιά του προηγούμενου εαυτού σας.

7. Η σχέση είναι μονόπλευρη

Στη σχέση, είστε πάντα εσείς που καταβάλλει την προσπάθεια. Σας ζητούν συνεχώς να κάνετε πράγματα για αυτούς ή να τους βοηθήσετε, αλλά ποτέ δεν ανταποδίδουν τη χάρη. Όλα είναι μονόπλευρα και μερικές φορές νιώθετε ότι εσείς προσπαθείτε να τα κάνετε να λειτουργήσει.

Το βλέμμα είναι επίσης ενδεικτικό: Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στο χωρίς συναισθήματα βλέμμα ενός επιδέξιου χειριστή με δυσφορία, ενώ άλλοι αισθάνονται υπνωτισμένοι από αυτόν.

8. «Τριγωνίζονται»

Ο τριγωνισμός είναι η τακτική που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί τύποι. Τι σημαίνει αυτό; Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, θα εμπλέξουν κάποιο τρίτο πρόσωπο. Εάν επίσης, διαφωνείτε σε κάτι, θα πουν την πλευρά τους μόνο σε έναν στενό φίλο και στη συνέχεια θα του πουν να σας πει να συμφωνήσετε μαζί του.

Δείτε Επίσης
6 σημάδια ότι πάσχετε από το σύνδρομο της καλής κόρης

9. Gaslighting ή σπορά αμφιβολιών

Με τον διεθνή αγγλικό όρο gaslighting (προφ.: γκάσλαϊτινγκ) εννοείται η μέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης της οποίας στόχος είναι η σπορά αμφιβολιών εντός ατόμων ή ομάδων ατόμων, έτσι ώστε να μην είναι βέβαια για την ίδια τους τη μνήμη, αντίληψη, και λογική.

Χρησιμοποιώντας συνεχή άρνηση, παραπλάνηση, αντιφάσεις, και ψεύδη, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το θύμα και να απαξιώσει τις πεποιθήσεις του. Αυτό ακριβώς κάνει! Προσπαθεί να σας τρελάνει.

Μπορεί σιγά σιγά να σας «σπάει» και με την πάροδο του χρόνου, όταν κάνει κάτι λάθος ή ενοχλητικό, όταν του βάλετε (επιτέλους τις φωνές!),  είναι δεδομένο ότι θα απαντήσει» «Λοιπόν, είσαι τρελή (αλλοπρόσαλλη κ.λπ.) ούτως ή άλλως, οπότε πώς ξέρεις τι είναι σωστό;».

10. Ορθολογική εξήγηση

Είναι μια δικαιολογία που προσφέρει ένα χειριστικό άτομο για να εμπλέκεται σε βλαβερές ή ακατάλληλες συμπεριφορές. Μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τακτική, ειδικά όταν η εξήγηση που προσφέρεται βγάζει νόημα,  ώστε κάθε λογικά ευσυνείδητο άτομο είναι πιθανό να την ερωτευτεί.

Ο εξορθολογισμός εξυπηρετεί τρεις πρωταρχικούς σκοπούς:

  • Αφαιρεί την εσωτερική αντίσταση που μπορεί να έχει ο χειριστής σχετικά με την επιβλαβή δράση του.
  • Κρατά τους άλλους μακριά από την πλάτη του.
  • Εάν ο χειριστής μπορεί να σας πείσει ότι είναι δικαιολογημένος να κάνει αυτό που έχει κάνει, τότε είναι ελεύθερος να επιδιώξει τους στόχους του.

Οι χειριστικοί τύποι είναι καλοί ηθοποιοί. Μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι θύμα. Μπορούν να κλάψουν ή να δραματοποιήσουν τα πράγματα, όποτε θέλουν ή κρίνουν ότι είναι προς το συμφέρον τους.

Μπορούν να προσποιηθούν την αγάπη. Μπορούν να προσποιηθούν τη χαρά ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Παρατηρήστε λοιπόν προσεκτικά τις πράξεις εκείνων που ισχυρίζονται ότι σας αγαπούν ή που προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθειά σας χύνοντας… δάκρυα.

Οι φωτογραφίες είναι από την ταινία «Gaslight» (Εφιάλτης) του 1944 του Τζορτζ Κιούκορ. Το ασπρόμαυρο ψυχολογικό θρίλερ είναι στην πραγματικότητα ένας από τους τρόπους με τους οποίους πρωτοεμφανίστηκε ο ψυχολογικός όρος Gaslighting.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Ίνγκριντ Μπέργκμαν ως μια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος τη χειραγωγεί σιγά σιγά, ώστε να πιστεύει ότι τρελαίνεται.

Παίζουν επίσης ο Σαρλ Μπουαγιέ, ο Τζόζεφ Κότεν και η Άντζελα Λάνσμπερι στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση. Η ταινία αποτελεί ριμέικ της ομώνυμης αγγλικής ταινίας του 1940 και μεταφορά του θεατρικού έργου του Πάτρικ Χάμιλτον με τίτλο Angel Street. Το φιλμ προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ κι απέσπασε δύο, μεταξύ των οποίων κι εκείνου του Α’ γυναικείου ρόλου για την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.