Διαλέγεις συνεχώς «λάθος» άντρες; Ποιοι είναι οι λόγοι και πώς θα αλλάξουμε την… κακή αυτή συνήθεια!
Το να ερωτευτεί κανείς είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι αυτός ο έρωτας να κρατήσει. Γιατί πίσω από τις μακροχρόνιες σχέσεις κρύβονται οι άνθρωποι που κάνουν την απαραίτητη δουλειά ώστε να κρατήσουν μια σταθερή, δυνατή και υγιή σχέση. Γι’ αυτό και αυτοί που επιλέγουν σωστά τον σύντροφό τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν στον έρωτα. Τι κάνουν όμως αυτοί που δεν μπορούν να επιλέξουν τον σωστό άνθρωπο; Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, συνεχίστε να διαβάζετε.
Από τη Σοφία Κροκιδά
Τι είναι αυτό που μας κάνει να διαλέγουμε τους «λάθος» άντρες και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε;
Γιατί διαλέγουμε τους λάθος ανθρώπους;
Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους κάνουμε επαναλαμβανόμενα κακές επιλογές συντρόφων:
1. Ψάχνουμε κάτι το συνταρακτικό
Πολύ συχνά διαλέγουμε συντρόφους βάσει του πώς μας κάνουν να νιώθουμε. Ωστόσο, η ένταση των αισθημάτων μας για κάποιον δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στο πόσο καλός σύντροφος είναι για εμάς.
Είναι γνωστό επίσης το μοτίβο του να ερωτεύεται κανείς κάποιον που τον πληγώνει συνεχώς, λόγω ανωριμότητας, έλλειψης αυτοελέγχου ή ενσυναίσθησης.
Πολλοί από αυτούς τους συντρόφους είναι ιδιαίτερα γοητευτικοί στην αρχή μιας γνωριμίας, όπως για παράδειγμα οι νάρκισσοι, οι οποίοι λούζουν το νέο τους ταίρι με τρυφερότητα και ύστερα αποκαλύπτουν τον αληθινό λόγο πίσω από τις πράξεις τους.
Πολλοί άνθρωποι που πέφτουν συνέχεια σε λάθος συντρόφους ψάχνουν, χωρίς να το ξέρουν βέβαια, τη συγκίνηση και την έξαψη ενός έρωτα χωρίς ανταπόκριση. Να τρέχουν δηλαδή πίσω από κάποιον που δείχνει μη διαθέσιμος αλλά κρατάει τον άλλο με ψίχουλα αγάπης [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ].
Το σκωτσέζικο ντους μέσα σε μια σχέση (μία κρύο, μία ζέστη), είναι διαχρονικά ελκυστικό, ενώ το να βγαίνεις με κάποιον πιστό και αφοσιωμένο φαίνεται βαρετό. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στη φαντασίωση του να «δαμάσει» έναν ζόρικο σύντροφο, αλλά είναι και εξίσου δύσκολο να τα καταφέρει και να μην πληγωθεί.
2. Φταίει η βιολογία
Κοιτώντας τα πράγματα επιστημονικά, εμείς οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να ψάχνουμε συντρόφους που θα μας δώσουν τους πιο υγιείς απογόνους. Αυτό σημαίνει ότι αναζητάμε συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά στο ταίρι μας, πιο σημαντικά από την τρυφερότητα και την αφοσίωση.
Κάποιοι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι σε γενετικό επίπεδο ψάχνουμε επίσης τη διαφορετικότητα, δηλαδή κάποιον που είναι διαφορετικός από εμάς βιολογικά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νευροχημική αντίδραση του έρωτα μας το κάνει πιο δύσκολο να αγνοήσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια, όταν γνωρίζουμε κάποιον. Το σώμα μας γεμίζει ενδορφίνες, οξυτοκίνη και άλλα χημικά που θολώνουν την κρίση μας και μας βάζουν σε μια προσωρινή κατάσταση εμμονής.
Θα έλεγε κανείς πως το χημικό κοκτέιλ που συνοδεύει τα πρώτα στάδια τού έρωτα είναι ένα φυσικό αναισθητικό που μας κάνει να μουδιάζουμε και να αγνοούμε ότι ερωτευόμαστε τον λάθος άνθρωπο.
3. Τα παλιά τραύματα μας επηρεάζουν
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε συνειδητά τις σχέσεις μας όσα μέσα επούλωσης των παιδικών μας τραυμάτων.
Αν, για παράδειγμα, η μητέρα κάποιου ήταν πολύ επικριτική, ή ο πατέρας του ήταν απών, τότε είναι αρκετά πιθανό να ψάχνει για συντρόφους με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.
Γενικότερα, αποζητάμε την οικειότητα γιατί μας ανακουφίζει και γιατί ελπίζουμε ότι μπορεί να καταφέρουμε να πάρουμε ως μεγάλοι αυτά που δεν πήραμε μικροί από τις συγκεκριμένες σχέσεις. Δηλαδή, αποδοχή από έναν επικριτικό σύντροφο ή αγάπη από κάποιον άνθρωπο που δυσκολεύεται να δεθεί συναισθηματικά.
Αν ανατρέξετε στο παρελθόν σας μπορεί να κατανοήσετε τα μοτίβα των ερωτικών σας σχέσεων. Θα εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας τους υπόγειους τρόπους με τους οποίους οι περασμένες δυσκολίες τρυπώνουν στις ενήλικες σχέσεις σας.
Πώς να αλλάξετε τον τρόπο που επιλέγετε συντρόφους
Προφανώς και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οδηγούμαστε σε συγκεκριμένες ερωτικές επιλογές. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να είστε αυστηρή με τον εαυτό σας. Υπάρχουν άλλωστε τρόποι να αλλάξετε συνήθειες:
1. Γνωρίστε τον εαυτό σας
Όταν ξέρουμε καλά τι περιμένουμε σε μια σχέση, τότε είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε τους συντρόφους που θα μπορέσουν να μας στηρίξουν στην εξέλιξη, την επούλωση των τραυμάτων και την άνθησή μας. Και ποιοι όχι.
Το να γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου σημαίνει να κατανοείς όλες τις δυνάμεις και τις προκλήσεις που σε κάνουν αυτή που είσαι, τον τρόπο που οι παλιές εμπειρίες σε επηρεάζουν ακόμα και ποια είναι τα πιο τρωτά σου σημεία.
Τι σας ενοχλεί σε μια σχέση; Τι σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια και αγάπη; Πώς μπορεί ένας σύντροφος να ξυπνήσει τον καλύτερο εαυτό σας και πώς τον χειρότερο;
2. Μάθετε περισσότερα για το ιστορικό του πιθανού συντρόφου σας
Δώστε προσοχή στον άνθρωπο που γνωρίζετε. Πώς μιλάει για τις πρώην του; Αναγνωρίζει τα λάθη του ή πιστεύει ότι δεν έφταιξε πουθενά; Τι σχέση έχει με την οικογένεια και τους κοντινούς του;
Οι μακροχρόνιες σχέσεις χρειάζονται συντρόφους που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, που ζητάνε συγνώμη και προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα. Ο τρόπος που χειρίστηκε κανείς δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν λέει πολλά για το πώς θα χειριστεί αντίστοιχες καταστάσεις και στο μέλλον.
3. Ακούστε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε
Πάρτε τη γνώμη των φίλων, των γονιών, των ειδικών, ή όποιου άλλου εμπιστεύεστε. Αν οι απόψεις του κύκλου σας για τη νέα σας σχέση είναι όλες παρόμοιες, τότε μην κλείνετε τα μάτια.
Θυμηθείτε ότι, όταν ερωτευόμαστε, η κρίση μας θολώνει λόγω της χημείας που προκαλεί το συναίσθημα του έρωτα. Κάποιες φορές οι τρίτοι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά από εμάς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεστε την έγκριση των γύρω σας για τις επιλογές που κάνετε στη ζωή σας. Αξίζει όμως να έχετε ανοιχτές τις κεραίες σας και να ακούτε και τις γνώμες άλλων ανθρώπων που νοιάζονται για εσάς.
4. Μην βιάζεστε
Αποφύγετε να παίρνετε σημαντικές αποφάσεις όταν είστε στα πρώτα στάδια μιας σχέσης. Πάρτε τον χρόνο σας να γνωριστείτε με τον σύντροφό σας πριν προχωρήσετε σε κινήσεις που θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις, όπως το να μείνετε μαζί, να παντρευτείτε, ή να κάνετε παιδί. Δείτε τον άνθρωπο που επιλέξατε απ’ όλες τις πλευρές. Πώς είναι όταν θυμώνει; Πώς αντιδρά όταν απογοητεύεται;
Το συμπέρασμα
Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε την έλξη που νιώθουμε για κάποιον, μπορούμε να επιλέξουμε να μην προχωρήσουμε με κάποιον άνθρωπο που μπορεί να μην είναι σωστός για εμάς.
Και μπορεί να μην γνωρίζουμε συνεχώς τους ιδανικούς συντρόφους, αλλά μπορούμε να είμαστε προσεκτικές και να επιλέγουμε να δίνουμε σημασία στα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία όταν μιλάμε για αληθινή αγάπη.