Ευτυχισμένη σύζυγος, Ευτυχισμένη ζωή; Υπάρχει αλήθεια σε αυτό; Η επιστήμη λέει ναι!
Τελικά η ρήση «Ποιος διοικεί τον κόσμο; Μα φυσικά τα κορίτσια!» φαίνεται ότι είναι σωστή, κατά γενική ομολογία. Όχι μόνο εμείς οι γυναίκες «τρέχουμε τις καταστάσεις», αλλά προφανώς και είμαστε οι υπεύθυνες για τη διαχείριση των σχέσεών μας.
Όπως αποδεικνύεται, η παλιά παροιμία «ευτυχισμένη γυναίκα, ευτυχισμένη ζωή» είναι αληθινή — και επιβεβαιώνεται και επιστημονικά.
Μια μελέτη του 2014 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rutgers διαπίστωσε ότι η συζυγική ευδαιμονία συνδέεται στενά με το αν η σύζυγος στη σχέση είναι ευτυχισμένη ή όχι.
Αν είναι μίζερη, τότε ο σύζυγός της είναι μίζερος, και λίγο πολύ η όλη σχέση έχει μόνο προβλήματα. Αντίθετα, αν ο σύζυγος είναι κατσούφης, η σχέση υποφέρει πολύ λιγότερο.
Η έρευνα σε 394 ζευγάρια διαπίστωσε ότι όχι μόνο η ικανοποίηση της γυναίκας παίζει μεγάλο ρόλο στην ευτυχία ή τη δυστυχία ενός γάμου, αλλά, γενικά, οι άνδρες τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι στις σχέσεις τους από τις γυναίκες.
Αλλά όταν εξετάστηκε η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή, το πώς ένιωθαν οι γυναίκες σύζυγοι για τον γάμο, είχε άμεσο αντίκτυπο στο αν ο σύζυγός τους ήταν ευτυχισμένος ή όχι.
Ο λόγος που ισχύει το «ευτυχισμένη γυναίκα, ευτυχισμένη ζωή» είναι ότι μια ευτυχισμένη σύζυγος είναι πιο πρόθυμη να επιθυμεί να ευχαριστήσει.
Όπως εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Deborah Carr, «Εάν μια σύζυγος είναι ευτυχισμένη στον γάμο της, θα προσπαθήσει σκληρά να δημιουργήσει μια θετική εμπειρία για τον σύζυγό της.
Έτσι ίσως τον ακούει περισσότερο, του προσφέρει περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη ή ίσως του προσφέρει περισσότερη βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες». Ξέρετε, όλη αυτή η συνεργασία που κάνει μια ευτυχισμένη σχέση.
Για μερικούς άνδρες, το να καταλάβουν πώς να κάνουν τις γυναίκες τους ευτυχισμένες μπορεί να είναι δύσκολο και μπορεί να νιώθουν μεγάλη πίεση.
Αλλά, όταν μια γυναίκα είναι δυστυχισμένη, είναι πολύ πιο πιθανό να μιλήσει για αυτό, ακόμη και να έχει «συγκρουσιακή» συμπεριφορά, σημειώνει η Carr.
Ωστόσο, ένας άντρας θα «κάθεται και θα βράζει σιωπηλά», επιτρέποντας στην εχθρότητα να σιγοκαίει, ενώ η γυναίκα του, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην μαντεύει καν, ότι υπάρχει θέμα. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα ζευγάρια από γενιές που το να μιλήσουν για τα συναισθήματά σας ήταν λίγο πολύ ανήκουστο.
Αυτό στο οποίο καταλήγει είναι η επικοινωνία
Μόνο η έκφραση των συναισθημάτων, ακόμη και αν για κάποιους είναι δύσκολο, μπορεί να κάνει έναν γάμο πραγματικά επιτυχημένο. Είναι λυπηρό να πιστεύει κανείς ότι η αντίληψη ενός ατόμου για τον γάμο μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση σε αυτόν, αλλά επειδή τελικά αυτό συμβαίνει, τα παντρεμένα ζευγάρια οφείλουν να βάλουν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι και να μην πτοούνται να τα ανοίξουν.
Φυσικά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις στη ζωή, και μερικές φορές ένας καταδικασμένος γάμος είναι απλώς καταδικασμένος. Αλλά, αν βάλετε την επικοινωνία ως μέρος της εξίσωσης, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε έναν καλό και μακροπρόθεσμο γάμο.