Επιστροφή στον πρώην; Σκεφθείτε το!
Το «χωρίζω – περνάει λίγος καιρός – επιστρέφω στη σχέση» αποτελεί συνήθως συνταγή για καταστροφή, αφού πρόκειται για την επανάληψη του ίδιου μοτίβου. Γι΄ αυτό πριν προσπαθήσετε να επιστρέψετε θα πρέπει να σκεφθείτε ορισμένες παραμέτρους και κυρίως να μην «κλείνετε τα μάτια» στους λόγους που σας οδήγησαν στον χωρισμό.
Eπιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου
Δυστυχώς, η επιστροφή στη σχέση μετά από ένα διάστημα – χωρίς άλλες διεργασίες στο μεταξύ – σημαίνει ότι το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει τις ίδιες δυσκολίες, τα δύο άτομα θα έχουν τις ίδιες αδυναμίες, συγκρούσεις και προβλήματα, γιατί όλα αυτά είναι πράγματα που δεν λύνονται απλώς και μόνο με την πάροδο του χρόνου. Πριν κάνετε το βήμα της επιστροφή απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους.
«Αισθάνομαι μόνη». Δεν είναι αυτός λόγος επιστροφής!
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αν αποφασίζετε να επιστρέψετε στον πρώην σας απλώς και μόνο γιατί δεν θέλετε να είστε μόνες, δεν είναι καλή ιδέα. Κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις: Φοβάμαι να είμαι μόνη; Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να βρω κανέναν άλλον; Μήπως είναι καλός ως οικονομική στήριξη; Αν απαντάτε ναι, σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, οι ειδικοί βγάζουν… κόκκινη σημαία και μας προτρέπουν να το ξανασκεφθούμε.
«Θα αλλάξω ό,τι δεν πήγε καλά την πρώτη φορά»
Αν το συζητήσετε με τον πρώην σύντροφο και διαπιστώσετε ότι και οι δύο καταλήγετε στα ίδια συμπεράσματα γιατί δεν πήγε καλά η σχέση, ίσως να υπάρχει έδαφος μία νέας αρχής. Αν όμως, σκέφτεστε ότι από μόνη σας ότι θα αλλάξετε τα πράγματα… αφήστε τα καλύτερα όπως είναι!
Μήπως ο χωρισμός οφείλεται στην κακή συγκυρία;
Αν χωρίσατε π.χ. επειδή ένας από τους δύο έφυγε σε μία άλλη πόλη για σπουδές ή γιατί άλλαξε εργασία, τότε υπάρχει έδαφος επιστροφής. Οι ψυχολόγοι λένε ότι «υπάρχουν φορές που τα ζευγάρια χωρίζουν γιατί θεωρούν ότι δεν είναι καλή ιδέα η σχέση από απόσταση ή για λόγους εξωγενείς, όπως μεγάλη πίεση από τη δουλειά, την οικογένεια, τις οικονομικές δυσκολίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί η επανασύνδεση να είναι καλή, αν η υπόλοιπη σχέση ήταν υγιής και ικανοποιητική».
Υπάρχει διαφορά από το μου λείπει ένας σύντροφος μέχρι το μου λείπει ο συγκεκριμένος σύντροφος
Η θλίψη της μοναξιάς συγχέεται με το αίσθημα της… πληγωμένης καρδιάς. Όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι «πολλές φορές οι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά. Είναι άλλο να αισθάνεται κανείς μία γενική απογοήτευση και άλλο να του λείπει αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Αναρωτηθείτε λοιπόν: Θέλετε αυτόν ή απλώς κάποιον άνδρα;
Ανεξάρτητα από το ποιος προκάλεσε τον χωρισμό, αυτή η κατάσταση προκαλεί κάθε φορά αισθήματα λύπης, αναζήτησης του εαυτού μας και ενδοσκόπηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καλείται ο καθένας να κατανοήσει τους λόγους του χωρισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να προσπαθείτε να επιστρέψετε για τον τελείως λάθος λόγο. Μην αναζητάτε δικαιολογίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και μην προσπαθείτε να αγνοήσετε τα ελαττώματα ή τις συμπεριφορές που σας απομάκρυναν.