Έρωτας στα χρόνια του Ίντερνετ: Πώς να προστατευτείτε από τις συναισθηματικές… απάτες

Έρωτας στα χρόνια του Ίντερνετ: Πώς να προστατευτείτε από τις συναισθηματικές... απάτες

Το να βρεις έναν σύντροφο είναι από μόνο του αρκετά δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να προσέχεις τους διάφορους υποψήφιους που μπορεί να θέλουν να σε ξεγελάσουν. Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα που είναι καλό να γνωρίζουμε για να προστατευθούμε από τις διαδικτυακές απάτες που μπορεί να στοιχίσουν και πολύ ακριβά!

Από τη Σοφία  Κροκιδά

Κλασικές ιντερνετικές ερωτικές απάτες

Έχετε λάβει κι εσείς εκείνα τα email που κάποιος συστήνεται ως Νιγηριανός πρίγκιπας που θέλει να φυλάξει τα χρήματά του στην Τράπεζά σας; Ε, λοιπόν, οι πιο γνωστές ιντερνετικές ερωτικές απάτες δεν διαφέρουν και πολύ!

Ο απατεώνας στήνει ένα προφίλ σε μια εφαρμογή dating και ψάχνει για κάποιον ή κάποια που μοιάζει το ιδανικό επόμενο θύμα του. Στη συνέχεια, επικοινωνεί μαζί του και ξεκινάει μια σχέση με άφθονα μηνύματα και καμιά φορά τηλεφωνήματα. Συνήθως εξηγεί στο θύμα του ότι είναι στο εξωτερικό για δουλειές ή βρίσκει μια άλλη δικαιολογία σχετικά με το γιατί δεν μπορούν να συναντηθούν αυτή τη στιγμή.

Η επικοινωνία κυλάει όπως των ερωτευμένων. Μπορεί να σας στέλνει λουλούδια, γλυκά και άλλα δώρα, τα οποία συνήθως πληρώνει με κάποια κλεμμένη κάρτα.

Και καθώς προχωράει η σχέση και το θύμα νιώθει ότι έρχεται πιο κοντά με τον απατεώνα, αυτός λέει στο θύμα ότι ξαφνικά αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, κάποιος συγγενής του είναι άρρωστος, ή κάποιος πέθανε και χρειάζεται χρήματα για να βγάλει το εισιτήριο της επιστροφής. Έτσι, ζητάει από το θύμα να του στείλει ένα ποσό, είτε μέσω επιταγής είτε μέσω εντολής είτε μέσω PayPal.

Και ύστερα εξαφανίζεται, κλέβοντας τα χρήματα, και ψάχνοντας το επόμενο θύμα. Αν το πιθανό θύμα αρνηθεί να του στείλει χρήματα, τότε ο απατεώνας προσπαθεί να του δημιουργήσει τύψεις για να το εκφοβίσει.

Μπορεί να αναφέρει κάποια ακόμα σπαραχτική ιστορία αρρώστιας ή απώλειας ή απλά να του πει ότι του κατέστρεψε την πίστη που είχε στους ανθρώπους και τις σχέσεις.

Απάτες μέσω Social Media

Οι… ρομαντικοί απατεώνες των Facebook, Instagram και άλλων κοινωνικών δικτύων εκμεταλλεύονται τα θύματά τους με τρόπους παρόμοιους με τον παραπάνω.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στα κοινωνικά δίκτυα συνήθως κλέβουν την ταυτότητα κάποιου χρήστη για να προσεγγίσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν. Και αυτό το κάνουν κλέβοντας φωτογραφίες προφίλ και στήνοντας ψεύτικους λογαριασμούς ώστε να μην μπορούν οι διαχειριστές να διακρίνουν εύκολα τα ψεύτικα προφίλ.

Μερικά σημάδια απάτης στα social media είναι:

  • Προφίλ πρόχειρο με ελάχιστες φωτογραφίες ή σχόλια
  • Κάποιος άγνωστος ξαφνικά ενδιαφέρεται για εσάς υπερβολικά
  • Κάποιος που μόλις γνωρίσατε σας ζητάει να του στείλετε ένα μικρό χρηματικό ποσό
  • Κάποιος σας ζητάει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αφού έχει προχωρήσει πλέον η σχέση σας, συνήθως λόγω κάποιας επείγουσας κατάστασης, και σας δίνει μια πολύ μικρή διορία

Πέντε σημάδια διαδικτυακής ερωτικής απάτης

Τα κόλπα των απατεώνων εξελίσσονται μαζί με την τεχνολογία. Λόγω της ικανότητάς τους να προσαρμόζουν τις τακτικές είναι δύσκολο να τους «προλαβαίνει» ο νόμος. Επομένως είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι για να παραμείνετε ασφαλείς. Προστατεύστε τον εαυτό σας και έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τα σημάδια.

1. Πρόωρες εκδηλώσεις αγάπης

Όταν ξεκινάτε κάποια σχέση διαδικτυακά φροντίστε να είστε ισορροπημένοι και ψύχραιμοι. Αν αυτός που σας ενδιαφέρει σας λέει ότι σας αγαπάει αρκετά νωρίς, τότε απλά…τρέξτε μακριά!

Δεν είναι κακό να είναι κανείς ρομαντικός αλλά καλό είναι να πρυτανεύσει η λογική. Η υπερβολικά γρήγορη εκδήλωση συναισθημάτων μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει ο απατεώνας πρόσβαση σε προσωπικά σας δεδομένα.

2. Αιτήματα για χρήματα

Αν σας ζητάνε χρήματα διακόψτε αμέσως την επικοινωνία. Οι ιντερνετικές ερωτικές απάτες συνήθως περιλαμβάνουν αιτήματα για άμεση αποστολή χρημάτων με τη δικαιολογία ότι ο άνθρωπος που γνωρίσατε χρωστάει χρήματα ή χρειάζεται επειγόντως να βγάλει βίζα. Επίσης, κάποιοι απατεώνες μπορεί να σας ζητήσουν δανεικά, τα οποία φυσικά δε σκοπεύουν να σας επιστρέψουν ποτέ.

3. Ξένη ηλεκτρονική διεύθυνση

Προσέξτε τις προσωπικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Το να συνδεθείτε ερωτικά με κάποιον από άλλη χώρα δεν είναι κακό. Αρκεί να μπορείτε να αναγνωρίσετε την ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Ωστόσο αν δέχεστε email από διαφορετικές διευθύνσεις ή αν κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση σας φαίνεται ύποπτη, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε μήπως ο φίλος σας κρύβει κάτι.

4. Ψεύτικες φωτογραφίες

Όλοι θέλουν να γνωρίσουν κάποιον ελκυστικό άνθρωπο. Ωστόσο, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για «τέλειες» φωτογραφίες. Οι απατεώνες συνήθως «κρύβονται» πίσω από κλεμμένες φωτογραφίες μοντέλων.

Δείτε Επίσης
Τι φωτογραφίες δημοσιεύει ο σύντροφός σας στα κοινωνικά δίκτυα; Ποιες χτυπούν «συναγερμό»;

Καλό είναι να κοιτάτε προσεκτικά τις φωτογραφίες και να βρίσκετε εικόνες αυθόρμητες με ατέλειες που δεν μοιάζουν βγαλμένες μέσα από σελίδες κάποιου περιοδικού.

5. Προβλήματα στη χρήση γλώσσας

Προσοχή σε προφίλ και διαφημίσεις με πολλά ορθογραφικά λάθη. Ειδικά αν αυτός που γνωρίσατε υποστηρίζει ότι είναι Έλληνας και λείπει στο εξωτερικό για δουλειές. Τα λάθη στη γλώσσα μπορεί να υποδεικνύουν ότι τα ελληνικά δεν είναι η μητρική του γλώσσα, και ότι ουσιαστικά λέει ψέματα για όλη του την ταυτότητα.

Πώς να προστατευτείτε από τις διαδυκτιακές απάτες

Οι απατεώνες κάνουν αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια και ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να πουν για να χειριστούν τα θύματά τους και να τα πείσουν να τους δώσουν χρηματικά ποσά, ακόμα και μεγάλα.

Είναι σημαντικό να μην πιστεύετε όλα όσα σας λένε οι άνθρωποι που γνωρίζετε στο Ίντερνετ. Η καλύτερη προστασία από απάτες είναι να είστε σε εγρήγορση. Γιατί οι απατεώνες περιμένουν πότε θα σας πιάσουν απροετοίμαστους.

Πώς να ξεγελάσετε τους απατεώνες

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα πριν ακόμα ξεκινήσετε το διαδικτυακό dating.

  • Για αρχή δημιουργήστε έναν νέο λογαριασμό email, τον οποίο θα χρησιμοποιείτε μόνο για αυτόν τον λόγο. Αυτό θα προστατεύσει τα Εισερχόμενά σας από μία πιθανή «πλημμύρα» ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
  • Ποτέ μην αποκαλύπτετε το πραγματικό σας όνομα, τον τηλεφωνικό αριθμό και τη διεύθυνσή σας μέχρι να νιώσετε αρκετά ασφαλής με τη νέα γνωριμία σας.
  • Μην επιλέγετε για το προφίλ σας σέξι ονόματα που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή των απατεώνων.
  • Ποτέ μην δίνετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό και μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον που γνωρίσατε διαδικτυακά, όσο καλά κι αν νομίζετε ότι τον ξέρετε.
  • Διαλέξτε μια υπηρεσία dating που ελέγχει τα υποψήφια μέλη της. Οι γνωστές εταιρείες κάνουν αρκετούς ελέγχους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια μεταξύ των μελών τους.
  • Πάντα είναι καλή ιδέα να γκουγκλάρετε το όνομα κάποιου που γνωρίσατε στο Ίντερνετ, και να ψάξετε αν έχει λογαριασμό και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα και αν τα στοιχεία του είναι πραγματικά.
  • Αν ντρέπεστε να πείτε στους δικούς σας ότι κάποιος που γνωρίσατε από το Ίντερνετ σας ζήτησε χρήματα, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Κάθε φορά που κάποιος σας ζητάει δανεικά, υποθέστε ότι δεν θα σας τα επιστρέψει ποτέ και σκεφτείτε αν είστε εντάξει με αυτό το σενάριο. Και αν μπορεί να το αντέξει η τσέπη σας!

Πώς να διαπιστώσετε αν η γνωριμία σας είναι αξιόπιστη

Είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι που γνωρίζετε online είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Και σίγουρα το να γνωρίσετε κάποιον από κοντά κατευθείαν δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Μπορείτε όμως να κάνετε τα παρακάτω:

  • Ζητήστε να του μιλήσετε με κάμερα. Έτσι θα διαπιστώσετε αν είναι ο ίδιος άνθρωπος με τις φωτογραφίες. Και αν αρνείται να κάνετε βιντεοκλήση τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
  • Κάντε πολλές ερωτήσεις για την προσωπική του ζωή, τη δουλειά και την οικογένειά του. Κάποιος που λέει αλήθεια δεν θα έχει πρόβλημα να σας απαντήσει.
  • Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και θυμηθείτε πώς αν νιώθετε ότι κάποιος σας χειρίζετε τότε μάλλον όντως το κάνει.
  • Αν ο άνθρωπος που γνωρίσατε γίνεται συχνά αμυντικός ή σας απειλεί λέγοντάς σας ότι δεν τον εμπιστεύεστε ή δεν ενδιαφέρεστε για αυτόν όταν κάνετε πολλές ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα, τότε πρέπει να αρχίσετε να υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ακούστε το ένστικτό σας

Η καλύτερη προστασία απέναντι σε απατεώνες κάθε είδους είναι η φωνή μέσα σας που σας λέει να προσέξετε. Αν νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Κρατήστε αρχεία από όλες τις συζητήσεις που κάνετε μεταξύ σας σε περίπτωση που σας χρειαστούν αργότερα και συζητήστε τις ανησυχίες σας με τους φίλους σας που σαν εξωτερικοί παρατηρητές μπορούν να καταλάβουν την κατάσταση πιο εύκολα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.