Φιληθείτε με πάθος!

Φιληθείτε με πάθος!

Φιλιά παθιασμένα, φιλιά αγνά και αθώα. Φιλιά λάγνα και διψασμένα. Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί μας αρέσουν; Ή, ακόμη καλύτερα, γιατί τα έχουμε ανάγκη; Μπορεί να είναι χαιρετισμός ή σημάδι τρυφερότητας. Φιλάμε για εθιμοτυπικούς λόγους αλλά και για να εκφράσουμε οικειότητα. Όλοι πάντως ανταλλάσσουμε φιλιά. Γιατί;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Ακόμη, πάντως κι αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί φιλιόμαστε, το σίγουρο είναι ότι το φιλί μας συνοδεύει από τα αρχέγονα χρόνια. Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι αναπτύξαμε τη συνήθεια να φιλάμε γιατί αυτό μας διευκολύνει να επιλέξουμε σύντροφο. Τα φιλιά μπορούν να μεταβιβάσουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση και το μέλλον μιας σχέσης.

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν το πρώτο φιλί αποδειχτεί «πανωλεθρία», μπορεί να καταδικάσει μια κατά τα άλλα πολλά υποσχόμενη ερωτική σχέση ευθύς εξαρχής!

Το κάθε φιλί προκαλεί μια απίστευτη σειρά από νευρωνικά σήματα αλλά και χημικές ουσίες που η λειτουργία τους είναι να δημιουργούν ερεθίσματα, να εξάπτουν σεξουαλικές επιθυμίες, να μεταβιβάζουν αισθήματα οικειότητας, ευχαρίστησης, χαράς…

Δεν είναι σίγουρο, αν στο φιλί παίζουν ρόλο και οι φερομόνες, αλλά ίσως να τις αντιλαμβανόμαστε μέσω της όσφρησης [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ]. Έτσι ενδεχομένως να εξηγείται το αποτέλεσμα ενός πειράματος, όπου οι γυναίκες εθελόντριες επέλεξαν με βάση τον ιδρώτα, τα μπλουζάκια εκείνων των ανδρών που είχαν συμβατό με το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα. Αν λοιπόν, οι φερομόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο φλερτ και κατ΄ επέκταση στην επιλογή συντρόφου, τότε το φιλί είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περάσουν από το ένα σώμα στο άλλο. Να ένας ακόμη λόγος, για να πιστέψουμε ότι ο έρωτας είναι στην κυριολεξία… τυφλός!

Από τα δώδεκα κρανιακά νεύρα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, όταν ανταλλάσσουμε φιλιά ενεργοποιούνται τα πέντε για να μεταφέρουν στον εγκέφαλο μηνύματα από τα χείλη, τη γλώσσα, τα μάγουλα και τη μύτη. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες για τη γεύση, την οσμή, την κίνηση, τη θερμοκρασία. Με το φιλί απελευθερώνονται χημικές ουσίες που παίζουν ρόλο στην κοινωνικότητα, την επιθυμία, τον κατευνασμό του στρες και βέβαια στη σεξουαλική διέγερση.

Ένα φιλί είναι κάτι πολύ παραπάνω…

Σύμφωνα πάλι με μελέτες και πειράματα, φαίνεται ότι το φιλί έχει σημαντικές επιδράσεις στον οργανισμό μας. Και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την ίδια τη σχέση.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Έρευνες που έγιναν σε γυναίκες και άνδρες έδειξαν ότι μερικές φορές αρκεί ένα και μοναδικό φιλί για να χαθεί οριστικά το ενδιαφέρον και η έλξη που αισθάνονταν για κάποιον μόλις λίγο πριν.

Ένα «άσχημο» φιλί δεν έχει απαραιτήτως κάποιο συγκεκριμένο ελάττωμα. Δείχνει όμως ότι κάτι πάει στραβά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή το φιλί μεταφέρει υποσυνείδητες πληροφορίες για τη γενετική συμβατότητα με τον υποψήφιο ερωτικό σύντροφο. Σύμφωνα με νέα ευρήματα, το φιλί παίζει κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη μίας σχέσης και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Για τους περισσότερους άνδρες, ένα παθιασμένο φιλί είναι το πρωίμιο της σεξουαλικής πράξης. Αντίθετα, για τις γυναίκες το συνδυάζουν και με συναισθηματικά κριτήρια. Πρέπει με λίγα λόγια να εκτιμήσουν, όχι μόνο αν ο άνδρας αυτός έχει καλό DNA αλλά και αν είναι ικανός να γίνει καλό ταίρι για μακροχρόνια σχέση. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το φιλί για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τη δέσμευση του συντρόφου, στην περίπτωση που η σχέση συνεχιστεί. Έτσι, το φιλί αποτελεί κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό σμίξιμο των χειλιών: Λειτουργεί και σαν πυξίδα… όσο πιο παθιασμένο τόσο πιο υγιής και πιο σταθερή η σχέση. Παρόλα αυτά, πάντως, δεν έχουμε ακόμη διερευνήσει όλα τα μυστήρια του φιλιού.

Αλλά δεν μας πειράζει, ίσως και να είναι καλύτερα έτσι. Απλώς φιληθείτε, γιατί όπως το έχει θέσει και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν: «Ένα φιλί είναι ένα υπέροχο κόλπο που έχει επινοήσει η φύση για να σταματάνε τα άχρηστα λόγια».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.