Γιατί ο κανόνας «καμία επαφή» είναι τόσο σημαντικός μετά από έναν χωρισμό

Γιατί ο κανόνας «καμία επαφή» είναι τόσο σημαντικός μετά από έναν χωρισμό

Είτε μόλις αποχωρίσατε από έναν σύντομο δεσμό είτε τελειώνετε μια μακροχρόνια σχέση, η αντιμετώπιση ενός χωρισμού είναι λυπηρή κατάσταση. Πολύπλοκα συναισθήματα θλίψης, ανακούφισης, θυμού, λύπης και απογοήτευσης στροβιλίζονται σε μια τρικυμιώδη θάλασσα, και ανεξάρτητα από το πόσο σωστή ήταν η απόφαση να χωρίσετε τους δρόμους σας, μπορεί να σας λείπει βαθιά ο άλλος. Οι ψυχολόγοι εξηγούν τι σημαίνει «καμία επαφή», ποια είναι τα οφέλη του κανόνα και πώς μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτόν τον τρελό πειρασμό να επικοινωνήσετε ξανά με τον πρώην σύντροφό σας.

Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου

Όσο δύσκολο κι αν είναι να εφαρμόσετε το «καμία επαφή» με κάποιον με τον οποίο περάσατε τόσο πολύ χρόνο, πολλοί ειδικοί σχέσεων πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας από τους καλύτερους δρόμους που μπορείτε να ακολουθήσετε για να θεραπεύσετε την καρδιά σας, να διατηρήσετε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται και να προχωρήσετε.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν τι σημαίνει «καμία επαφή», ποια είναι τα οφέλη του κανόνα και πώς μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτόν τον τρελό πειρασμό να επικοινωνήσετε ξανά με τον πρώην σύντροφό σας.

Τι είναι ο κανόνας «καμία επαφή»;

Όπως υπονοεί η φράση, ο κανόνας «καμία επαφή» συνεπάγεται τη διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον πρώην σας μετά από χωρισμό. Αυτό περιλαμβάνει τη μη συμμετοχή σε τηλεφωνικές κλήσεις, γραπτά μηνύματα, απευθείας μηνύματα και «μου αρέσει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή προσωπικές συναντήσεις.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η παρακολούθηση των αναρτήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται εκτός ορίων. Εκτός από την απουσία άμεσης επαφής με τον προηγούμενο σύντροφό σας, σημαίνει επίσης ότι δεν ακολουθείτε τους κοινούς φίλους για να συγκεντρώσετε οποιαδήποτε μορφή πληροφοριών για τη ζωή τους.

Ενώ αναπόφευκτα θα σκέφτεστε τον πρώην σύντροφό σας από καιρό σε καιρό, η εξάλειψη της επαφής και η διακοπή των αθώων «check-in» μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το πόσο το μυαλό σας περιστρέφεται πίσω σε εκείνον και στη σχέση σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή μπερδεμένων συναισθημάτων και για τους δύο σας.

Τα οφέλη του «καμία επαφή»

Δεν έχει σημασία πόσο καιρό βγαίνατε ή πόσο φιλικό ήταν το τέλος. Οι χωρισμοί είναι απίστευτα επίπονοι και δύσκολοι και συνοδεύονται από μια σειρά από συγκεχυμένα συναισθήματα.

«Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αναστατωμένοι, λυπημένοι, ανήσυχοι, απελπισμένοι, αβοήθητοι και μπερδεμένοι μετά από έναν χωρισμό», εξηγούν οι ειδικοί σχέσεων. «Μπορεί επίσης να βρεθείτε να αναπολείτε τη σχέση σας και να μην ξεπερνάτε τον χωρισμό».

Το να κόψετε κάθε είδους επαφή σας δίνει περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστείτε υγιώς την απώλεια και τη θλίψη της σχέσης σας. Τελικά, μπορεί να σας βοηθήσει να «επισκευάσετε» την καρδιά σας, να αποδεχτείτε ότι η σχέση έχει τελειώσει και να αρχίσετε να βγαίνετε ξανά όταν είστε έτοιμοι.

Η τήρηση του κανόνα «καμία επαφή» σας αποτρέπει από το να γλιστρήσετε πίσω στην ίδια τη σχέση, κάτι που δημιουργεί σύγχυση και μπορεί να παρατείνει τον πόνο σας. Αυτό το ξεκάθαρο όριο μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά στην αρχή, αλλά παρέχει στέρεη βάση για να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Εξαιρέσεις από τον κανόνα «καμία επαφή»

Δεν είναι πάντα εφικτό να ακολουθήσετε εντελώς τον κανόνα «καμία επαφή» μετά τον τερματισμό μιας σχέσης. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να παραμείνετε σε κάποια μορφή επαφής εάν έχετε παιδιά μαζί, εργάζεστε για την ίδια εταιρεία ή συνεχίζετε να περνάτε χρόνο με τον ίδιο κύκλο φίλων.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ψυχολόγοι συνιστούν τη διατήρηση της ελάχιστης επαφής. Προτείνουν επίσης να καθορίσετε τους τύπους συνομιλιών με τους οποίους είστε εντάξει και να δημιουργήσετε όρια σχετικά με το πότε και πώς περνάτε χρόνο μαζί.

Πώς να αντισταθείτε στον πειρασμό να σπάσετε τον κανόνα

Τα αισθήματα που έχετε για τον πρώην σας μπορεί να έχουν εξασθενίσει – υπάρχει λόγος που χωρίσατε, τελικά – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να σταματήσετε να επικοινωνείτε μαζί του εντελώς.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να αισθάνεστε ότι λείπει ένα κομμάτι από τη ζωή σας καθώς επεξεργάζεστε τον χωρισμό και υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να νιώσετε στον πειρασμό να αντιμετωπίσετε αυτή τη θλίψη απλώνοντας ξανά το χέρι στο τηλέφωνο.

Εάν συνεχίσετε να διατηρείτε επαφή με έναν πρώην, υπάρχει πιθανότητα αυτά τα συναισθήματα να συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλή ένταση.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να αντισταθείτε στον πειρασμό να του τηλεφωνήσετε, να στείλετε μηνύματα ή ακόμα και να τους κατασκοπεύετε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντισταθείτε στην παρόρμηση:

Κρατήστε ημερολόγιο: Όταν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον πρώην σας, πάρτε ένα ημερολόγιο. Γράψτε τι σκέφτεστε ή αισθάνεστε για να βοηθήσετε στην περαιτέρω επεξεργασία των συναισθημάτων σας.

Περάστε χρόνο με φίλους: Μιλήστε με στενούς φίλους και αγαπημένα πρόσωπα για να αποτρέψετε την παρόρμηση να απευθυνθείτε στον πρώην σας. Η κοινωνική σύνδεση είναι ένας βασικός τρόπος για να διαχειριστούμε το άγχος και να βρούμε χαρά, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες της ζωής.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Ξεκινήστε μία νέα απασχόληση: Τώρα είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επενδύσετε ξανά στον εαυτό σας. Ανακαλύψτε τι αγαπάτε, βρείτε νέα πάθη και στρέψτε τον εαυτό σας σε υγιείς συνήθειες που δημιουργούν αυτοπεποίθηση και χαρά.

Κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από την πρόσβαση: Έχουμε την τάση να περιηγούμαστε ασυνείδητα στα τηλέφωνά μας όταν βαριόμαστε, κάτι που είναι μια συνταγή για να επικοινωνήσετε με έναν πρώην ή να ρίξετε μία ματιά στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο είναι δυνατόν, κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από αυτές τις περιόδους πλήξης.

Ανακαλύψτε την πηγή του πειρασμού σας: «Ρωτήστε τον εαυτό σας από πού προέρχονται αυτές οι ορμές και τι ελπίζετε να κερδίσετε από την αποκατάσταση αυτής της επαφής.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει πολύ καλός λόγος. Εάν οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις εξακολουθούν να σας ωθούν στην επιθυμία να αποκαταστήσετε την επαφή, ορισμένοι πρόσθετοι τρόποι για να αντισταθείτε είναι να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας ή να απασχοληθείτε με κάτι άλλο.

Εάν πέσετε στον πειρασμό και επικοινωνήσετε με τον πρώην σας, να ξέρετε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου. Επιστρέψτε ξανά στο «καμία επαφή» και προχωρήστε μπροστά.

Είναι εντάξει να αποκατασταθεί η επαφή αργότερα;

Κάθε χωρισμός είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που χρειάζεται να περάσει πριν επικοινωνήσετε ξανά με τον πρώην σας. Μπορεί ακόμη και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκαταστήσετε την επαφή.

Ωστόσο, αν ψάχνετε για ένα χρονικό πλαίσιο, τότε οι ειδικοί λένε να στοχεύσετε για περίπου τρεις έως έξι μήνες. Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology διαπίστωσε επίσης ότι οι 155 συμμετέχοντες άρχισαν να αισθάνονται καλύτερα περίπου σε αυτό το τρίμηνο.

Μια καλή ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι: «Έχω ακόμα συναισθήματα για αυτόν;» Εάν η απάντηση είναι ναι, μπορεί να είναι πολύ νωρίς να επικοινωνήσετε μαζί του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε επαφή, ώστε να μπορέσουμε να τον ξανασυναντήσουμε ή να τους δείξουμε εκδικητικά πόσο «καλά» τα πάμε χωρίς αυτόν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.