Γιατί όταν ερωτευόμαστε, νιώθουμε σαν να μας χτυπά εγκεφαλικό;

Γιατί όταν ερωτευόμαστε, νιώθουμε σαν να μας έχει χτυπήσει εγκεφαλικό;

Μπορεί να ισχυριζόμαστε πως στον έρωτα ακολουθούμε την καρδιά μας, αλλά πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως το μυαλό μας, τελικά, ελέγχει αυτή τη διαδικασία πολύ περισσότερο από ό,τι φανταζόμαστε! Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Πρόσφατες μελέτες από διακεκριμένα Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο του St. Louis του Μισούρι στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αποκαλύπτουν πως ο ανθρώπινος νους μπορεί μέσω της σκέψης να αυξήσει τα ποσοστά αγάπης προς ένα άτομο!

Ακριβώς το ίδιο όμως, μπορεί να συμβεί και αντίστροφα, δηλαδή μέσω του νου μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα αγάπης που τρέφουμε σε κάποιον!

Κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να πούμε πως έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε κατά βούληση, ανεβοκατεβάζοντας τον «ρυθμιστή» αγάπης!

Για να ανακαλύψουμε εάν και κατά πόσο οι σκέψεις μας έχουν τη δυνατότητα να κυβερνούν τα συναισθήματά μας, οι ειδικοί ερευνητές συνέκριναν μία ομάδα είκοσι ατόμων που βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση, με άλλα είκοσι άτομα που βγήκαν από μια τέτοια σχέση, πρόσφατα.

Καθένα από τα σαράντα άτομα προσκόμισε τριάντα φωτογραφίες από τον τωρινό ή τον πρώην αγαπημένο του. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να φέρουν στο μυαλό τους τόσο θετικές όσο και αρνητικές σκέψεις για το συγκεκριμένο άτομο, όπως και για τη σχέση τους. Ρωτήθηκαν εάν νιώθουν ξετρελαμένοι μαζί του και πόσο πολύ είναι συνδεδεμένοι.

Μετρώντας τα εγκεφαλικά κύματα και τους νευρωνικούς δείκτες, το Late Positive Potential (LPP), δηλαδή το όψιμο θετικό δυναμικό, αντικατοπτρίστηκαν οι διαβαθμίσεις στα συναισθηματικά ερεθίσματα.

Μελετώντας το LPP με μεγαλύτερη ακρίβεια, διαπιστώθηκε πως γίνεται ισχυρότερο τη στιγμή που εστιάζουμε σε συναισθηματικά ερεθίσματα.

Δείτε Επίσης
Γιατί η πανσέληνος ξεδιπλώνει τον αισθησιασμό μας;

Αποτέλεσμα; Οι θετικές σκέψεις έκαναν τους ερωτηθέντες να νιώσουν πολύ πιο συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους τους, ενώ διαπίστωσαν πως μπορούσαν να «ρυθμίσουν» την αγάπη τους. Όταν επικεντρώθηκαν στα αρνητικά στοιχεία, τα συναισθήματά τους κατέβηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ είχαν και ασθενέστερoυς δείκτες LPP.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας κατέληξαν πως τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στάση μας, ως προς τον έρωτα. Αν και πιστεύουμε λοιπόν, πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την αγάπη μας, ώστε να μην καταβάλουμε την παραμικρή προσπάθεια για αυτό το έντονο συναίσθημα, η μελέτη απέδειξε πως μπορούμε!

Η νέα ιδέα αποκαλύπτει πως ακόμα και η αγάπη περνάει από έλεγχο, αν το θελήσουμε! Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε πειθαρχία όταν ερωτευόμαστε. Απλά, ο αυτοέλεγχος θα μας βοηθήσει περισσότερο στην καταστολή των συναισθημάτων μας, αλλά και θα αναδείξει τον βασιλιά της καρδιάς μας!

Και σε περίπτωση που η σχέση μας βρίσκεται σε μια χλιαρή φάση, ας αναλογιστούμε πως οι θετικές σκέψεις έχουν τη δύναμη να αναζωπυρώσουν τα συναισθήματά μας. Τι λέτε; Δεν συμφωνείτε πως αξίζει να κάνουμε μια δοκιμή;

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.