Γιατί το πρώτο μας φιλί είναι τόσο σημαντικό;
Α, το πρώτο μας φιλί! Οι αναμνήσεις μπορεί να δημιουργούν ζωντανές σκηνές που κυμαίνονται από γλυκές, δραματικές, ενοχλητικές έως εντελώς αδιάφορες. Μερικές από τις λεπτομέρειες, όπως πού ήμασταν, με ποιον ήταν, πώς έγινε, αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί τελικά, το πρώτο μας φιλί είναι τόσο σημαντικό σύμφωνα με νέα ψυχολογική έρευνα;
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Το να μοιραζόμαστε ή να θυμόμαστε την ιστορία του πρώτου μας φιλιού σίγουρα ανασύρει στο μυαλό μας αναμνήσεις. Αλλά, μάλλον θα σας προκαλέσει έκπληξη, να μάθετε ότι αυτή η στιγμή-ορόσημο και οι αναμνήσεις της μπορεί να σχετίζονται με το ποιοι είμαστε ως άτομα.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορούν να αντικατοπτρίζονται στο πρώτο μας φιλί. Η Eva Lefkowitz και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ εξερεύνησαν τις αναμνήσεις του πρώτου φιλιού ως αντανάκλαση της προσωπικότητας ενός ατόμου σε μία νέα μελέτη.
Ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν να ανακαλύψει ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας ήταν πιο εμφανή σε εκείνους που είχαν καθυστερήσει να δώσουν το πρώτο τους φιλί μετά από τη μέση κανονική ηλικία, η οποία είναι η ηλικία των 15 ετών.
Όσον αφορά το πότε για τους ερωτώμενους ήταν το πρώτο τους φιλί, η Lefkowitz και οι συνεργάτες της διερεύνησαν πώς το πρώτο φιλί έχει συμβολή στις ψυχοκοινωνικές ιδιότητες της ταυτότητας των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το φιλί θεωρείται «θετικά ισορροπημένη συμπεριφορά από μόνη της και συνδέεται με την ικανοποίηση της σχέσης και τη δέσμευση στην εφηβεία και την ενηλικίωση».
Οι ερευνητές κατέληξαν σε εκπληκτικά συμπεράσματα σχετικά με το πρώτο φιλί
Η Lefkowitz και η ομάδα της χρησιμοποίησαν δείγμα 738 προπτυχιακών φοιτητών που συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια μελέτη σχετικά με τη φοιτητική ζωή τους.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν την προσωπικότητα, τα κίνητρα και τους προγνωστικούς παράγοντες για να καθορίσουν τη μέση ηλικία της ομάδας δειγματοληψίας τους για το πρώτο φιλί. Άλλοι προγνωστικοί παράγοντες περιελάμβαναν το θρησκευτικό υπόβαθρο, την αυτοεκτίμηση και τη χρήση αλκοόλ.
Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που δεν είχαν ζήσει ακόμη το πρώτο τους φιλί ήταν λιγότερο εξωστρεφείς, λιγότερο πιθανό να πίνουν και πιο πιθανό να είναι πολύ καλοί φοιτητές. Γενικά, ήταν λιγότερο πιθανό να επιδεικνύουν κάθε είδους επικίνδυνη συμπεριφορά.
Όπως μάλιστα έγραψαν στο Psychology Today, η καθυστέρηση της εμπειρίας του πρώτου φιλιού, δείχνει εσωστρέφεια και δυσκολία στη σύναψη στενών σχέσεων.
Για εκείνους που δεν έχουν βιώσει την υπέροχη αμηχανία του πρώτου φιλιού, θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει πίεση, αλλά… μην το καθυστερείτε πολύ!