Λέτε σε όλα «ναι»; Κι όμως αυτό μπορεί να καταστρέψει τη σχέση
Οι περισσότεροι προσπαθούμε να ευχαριστούμε τους άλλους, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ερωτικές μας σχέσεις. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να προσπαθείς να ενεργείς με ευγένεια και κατανόηση και στο να επιτρέπεις να σε ποδοπατάνε. Οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτή η συμπεριφορά τελικά μπορεί να καταστρέψει τη σχέση και δείτε γιατί.
Εάν δεν λέτε ποτέ «όχι» στον σύντροφό σας ακόμα και όταν το θέλετε, μπορεί να γίνεστε αρεστοί. Πολλοί άνθρωποι υιοθετούν αυτή την «ωραία» φύση σε μια σχέση γιατί πιστεύουν ότι θα αποτρέψει τυχόν προβλήματα από το να προκύψουν.
Αλλά ενώ αυτό μπορεί να λειτουργήσει για λίγο, αργά ή γρήγορα η έλλειψη αντίδρασης, θα επιστρέψει στον άλλο να σας… δαγκώσει.
1. Επιτρέπετε την κακή συμπεριφορά του συντρόφου σας
Εάν ενεργείτε πάντα ως άντρας (ή γυναίκα) με τη διάθεση να λέτε σε όλα «ναι» στη σχέση σας, τα πράγματα μπορούν εύκολα να χαλάσουν. Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Trisha Owsley, MA, οι άνθρωποι με τάση να ευχαριστούν μονίμως τον άλλο, μπορεί τελικά να ενεργοποιήσουν αρνητικές συμπεριφορές από τον σύντροφό τους.
«Υπάρχουν συνέπειες σε όλες τις επιλογές», προειδοποιεί. «Όταν λέμε συνεχώς ναι στον σύντροφό μας, μπορεί να σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε εμείς τα βάρη και τον αφήνουμε να μην παίρνει καμία ευθύνη».
Θα πρέπει, φυσικά, να επιτρέπεται στους ανθρώπους να κάνουν λάθη. Αλλά αν δεν μιλήσετε ποτέ, ο σύντροφός σας δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να «μάθει μερικά από τα σημαντικά μαθήματα σε μια προσπάθεια να διευκολύνετε τη ζωή και των δύο», εξηγεί η Owsley.
2. Δεν ενεργείτε αυθεντικά
Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους, συχνά ενεργούν ενάντια στις πραγματικές τους επιθυμίες και ανάγκες—κάνοντάς σας «αν-αυθεντικούς».
Πώς μπορεί κανείς να εμπιστευτεί την αγάπη του άλλου όταν τόσο μεγάλο μέρος μιας σχέσης είναι συνδεδεμένο με την προθυμία κάποιου να ικανοποιεί κάθε ανάγκη του συντρόφου του; Όταν οι σχέσεις λειτουργούν, και τα δύο μέρη είναι ανεξάρτητα άτομα ικανά να εκφράσουν τις δικές τους ανάγκες και να συμβιβαστούν ανάλογα.
Το να συμβαδίζεις με ό,τι θέλει ο άλλος σου (ή ακόμα και αυτό που νομίζεις ότι θέλει) δεν επιτρέπει στον πραγματικό σου εαυτό να μπει στη σχέση, λένε οι ψυχοθεραπευτές.
Αυτό ισχύει και για κάτι τόσο απλό, όπως του να πεις ότι λατρεύεις τις ρομαντικές κωμωδίες, όταν τις μισείς πραγματικά! Γίνεστε ανέντιμοι με τον σύντροφό σας!
3. Δεν μπορείτε να θέσετε όρια
Τα υγιή όρια είναι σημαντικό μέρος κάθε σχέσης, λένε οι ψυχολόγοι. Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν, συνήθως δεν μπορούν να θέσουν κανένα όριο με τον σύντροφό τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα όρια μπορεί να είναι εξαιρετικά διάχυτα για να μην αναστατώσουν τον άλλο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταλήξετε να σας χρησιμοποιούν, να σας εκμεταλλεύονται και ενδεχομένως να κάνουν κατάχρηση της καλοσύνης σας.
4. Μπορεί να νιώσετε δυσαρέσκεια με τον σύντροφό σας
Πολλές σχέσεις καταρρέουν λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας – και αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί όταν ζείτε χωρίς να βάζετε όρια.
Όταν λες «ναι» και εννοείς «ΟΧΙ», μπορεί να φέρει ειρήνη προς το παρόν, αλλά καταλήγεις να νιώθεις αγανάκτηση προς τον σύντροφό σου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας, τελικά.
Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής να ευχαριστείτε τον άλλο, καταλήγει να γίνεται σιωπηλή δυσαρέσκεια. Δηλαδή, επειδή δεν μιλάτε δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί.
Μπορεί να πείτε στον εαυτό σας ότι είστε εντάξει με το να λέτε πάντα ναι ή να ξεφεύγετε από τον δρόμο σας και τις δικές σας ανάγκες για τους άλλους, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να γεννήσει αρνητικά συναισθήματα για τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε σχέσεις και συχνά δεν το γνωρίζουν καν.
Ως αποτέλεσμα, δεν δίνετε στον σύντροφό σας μια δίκαιη ευκαιρία να διορθώσει ή να αλλάξει οποιοδήποτε από τα πράγματα με τα οποία αγανακτείτε ή δεν σας αρέσουν.
5. Δεν επιλύετε ζητήματα στη σχέση
Κάθε ζευγάρι τσακώνεται, αυτό είναι απλώς μέρος της ζωής. Αλλά το να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το θέμα με επιχειρήματα και υγιή επικοινωνία είναι αυτό που ενισχύει μια σχέση. Εάν είστε οι «αρεστοί» τύποι, συνήθως δεν αφήνετε τα πράγματα να φτάνουν σε αυτό το πρώτο ουσιαστικό βήμα.
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να είναι αρεστοί, συχνά αποφεύγουν τις συγκρούσεις ή τις διαφωνίες επειδή φοβούνται να στενοχωρήσουν τους άλλους ή να τους απορρίψουν Αλλά η αποφυγή συγκρούσεων μπορεί να αποτρέψει την αντιμετώπιση και επίλυση σημαντικών ζητημάτων.
Όταν αποφεύγετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον σύντροφό σας, δεν είστε σε θέση να καλλιεργήσετε επαρκώς τις δεξιότητες για την επίλυση συγκρούσεων – κάτι που συχνά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην πορεία.
Οι ανεπίλυτες συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συσσωρευμένη δυσαρέσκεια, διακοπή επικοινωνίας και επιδείνωση της σχέσης σας. Εργαστείτε για την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων. Μάθετε αποτελεσματικές τεχνικές επικοινωνίας, ενεργητική ακρόαση και την τέχνη του συμβιβασμού.