Ο αβάσταχτος πόνος της διάλυσης μίας σύντομης σχέσης

Ο αβάσταχτος πόνος της διάλυσης μίας σύντομης σχέσης

Μερικές φορές, οι σχέσεις διαρκούν χρόνια ή δεκαετίες ενώ άλλες φορές τελειώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Βγαίνουμε με κάποιον για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά συνειδητοποιούμε ότι δεν αισθανόμαστε όπως νομίζαμε, ότι έχουμε διαφορετικές αξίες ή στόχους ή ότι απλώς είναι λάθος συγχρονισμός. Αυτό που προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, είναι ότι ο χωρισμός μία σύντομης σχέσης μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος. Ποιοι είναι οι λόγοι; Και μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της θλίψης.

Ένας χωρισμός από μία σύντομη σε διάρκεια σχέση μπορεί να φέρει όλα τα συναισθήματα ενός μακροχρόνιου χωρισμού. Η θλίψη είναι θλίψη. Γιατί όμως ο χωρισμός από μία βραχυπρόθεσμη σχέση είναι τόσο επώδυνος;

Με μια ματιά

Το να χωρίσουμε με κάποιον με τον οποίο βγαίνουμε λίγο καιρό είναι χάλια, ειδικά επειδή είμαστε ενθουσιασμένοι που θα είμαστε σε μια σχέση και ανυπομονούμε για το πού θα μας οδηγήσει.

Δεν χρειάζεται να προσποιούμαστε ότι τα πάμε καλά, μόνο και μόνο επειδή η σχέση ήταν σύντομη. Μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να θρηνήσει, ακριβώς όπως θα κάναμε αν βγαίναμε με κάποιον για πολύ καιρό.

Η αυτοφροντίδα, κάποια στήριξη από αγαπημένα πρόσωπα και η τήρηση του κανόνα «καμία επαφή» για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την απώλεια και να θεραπευθούμε.

Γιατί η διάλυση μίας σύντομης σχέσης είναι ΤΟΣΟ επώδυνη

Η έρευνα μας δείχνει ότι οι χωρισμοί μπορούν να βλάψουν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η απώλεια μιας σχέσης που φαινόταν να κρατάει μόνο ένα ζεστό δευτερόλεπτο μπορεί να εξακολουθεί να είναι τρομερά επώδυνη:

Υψηλές προσδοκίες: Οι σχέσεις συχνά ξεκινούν με μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες. Είναι φυσικό να νιώθουμε αναστατωμένοι και απογοητευμένοι όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμέναμε.

Συναισθηματική επένδυση: Παρόλο που η σχέση ήταν βραχύβια, μπορεί να έχουμε πραγματικά συναισθήματα για το άτομο και να έχουμε επενδύσει συναισθηματικά.

Ημιτελής κατάσταση: Οι βραχυπρόθεσμες σχέσεις μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά έντονες και να μας αφήνουν μια αίσθηση ότι μείναμε «στα μισά»  Αυτή η αίσθηση απώλειας ή απόρριψης μπορεί να μας αφήσει με άλυτα συναισθήματα και ερωτήματα.

Αβάσιμη προσκόλληση: Μερικές φορές, στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, όταν ακόμα γνωρίζουμε κάποιον, τείνουμε να δενόμαστε περισσότερο με την ιδέα του ατόμου παρά με το πραγματικό άτομο.

Εξακολουθούμε να το γνωρίζουμε και δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη όλες τις ιδιορρυθμίες και τα ελαττώματα του, επομένως είναι εύκολο να τα εξιδανικεύσουμε στο μυαλό μας.

Απόρριψη: Ένας χωρισμός, είτε βραχυπρόθεσμος είτε μακροπρόθεσμος, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα απόρριψης και ανεπάρκειας, με αποτέλεσμα να αμφισβητούμε την αυτοεκτίμησή μας.

Απώλεια μελλοντικών δυνατοτήτων: Οι μικρές σε διάρκεια σχέσεις συχνά φέρουν τη δυνατότητα για κάτι περισσότερο στο μέλλον. Όταν τελειώνουν, θρηνούμε όχι μόνο για την απώλεια της τρέχουσας σχέσης αλλά και για την απώλεια αυτού που θα μπορούσε να ήταν.

Φόβος του να μείνουμε μόνοι: Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε κάποιο βαθμό φόβου στη σκέψη ότι θα είμαστε μόνοι όλη μας τη ζωή. Το να χάσουμε μια σχέση και να είμαστε ξανά ελεύθεροι μπορεί να μας αναγκάσει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον φόβο.

Κοινωνικό στίγμα: Υπάρχει συχνά μια κοινωνική προσδοκία για τους ανθρώπους να είναι σε επιτυχημένες σχέσεις. Το να χωρίσουμε με κάποιον τόσο σύντομα αφού αρχίσουμε να βγαίνουμε ραντεβού μπορεί να το νιώθουμε σαν αποτυχία σε πιο δημόσιο επίπεδο.

8 τρόποι για να νιώσετε καλύτερα μετά από έναν χωρισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο χωρισμός μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε και να θεραπεύσετε:

1. Ακολουθήστε τον κανόνα «χωρίς επαφή»: Κόψτε την επαφή με τον πρώην σας, τουλάχιστον για λίγο. Αυτό θα σας δώσει χώρο για να θεραπευθείτε και να αποκτήσετε προοπτική.

Διαγράψτε τον αριθμό του, κάντε unfollow στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντισταθείτε στην παρόρμηση να επικοινωνήσετε. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν τον καταδιώκετε από τα τηλέφωνα των φίλων σας ή δεν ψαρεύετε για νέα τους.

2. Θέστε όρια: Αν έχετε κοινούς φίλους με τον πρώην σας, βάλτε όρια γύρω από συζητήσεις ή εξόδους που σχετίζονται μαζί του, μέχρι να νιώσετε άνετα να τους ξαναδείτε.

3. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει: Αφήστε τα συναισθήματά σας να βγουν στην επιφάνεια και να αναγνωρίσετε τον πόνο σας αντί να προσπαθήσετε να τον καταπιέσετε και να προσποιηθείτε ότι τα πάτε καλά.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, πληγωμένοι, θυμωμένοι, μπερδεμένοι, φοβισμένοι ή μετανιωμένοι μετά από έναν χωρισμό, ακόμα κι αν η σχέση ήταν βραχύβια. Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να θρηνήσει και να νιώσει όλα τα συναισθήματα.

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας: Είναι εύκολο να κατηγορείτε τον εαυτό σας, να αναρωτιέστε τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά ή να πάρετε την απώλεια προσωπικά και να πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επεκτείνετε την ίδια καλοσύνη και συμπόνια στον εαυτό σας που θα προσφέρατε σε έναν φίλο στην ίδια κατάσταση.

4. Κρατήστε ένα ημερολόγιο: Η εγγραφή των σκέψεών σας σε ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τι κερδίσατε και τι μάθατε.

5. Στηριχτείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα: Απευθυνθείτε σε φίλους και συγγενείς για συναισθηματική υποστήριξη. Μπορούν να σας κρατήσουν συντροφιά και να σας προσφέρουν ανακούφιση. Το να μιλήσετε σε κάποιον για τη διαδικασία σας μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο.

6. Ασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας: Είτε κάνετε γιόγκα κάθε μέρα, παρακολουθείτε υπερβολικά την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή ή μαγειρεύετε το αγαπημένο σας γεύμα, είναι σημαντικό να ασκείτε αυτοφροντίδα και να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας. Προσπαθήστε επίσης να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε σωστά και να ασκείστε.

7. Να είστε υπομονετικοί: Το να ξεπεράσετε έναν χωρισμό, έστω και από μία σύντομη σχέση, απαιτεί χρόνο. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να καταλάβετε ότι θα υπάρξουν καλές και κακές μέρες στην πορεία. Πάρτε τις μικρές νίκες, όταν μπορείτε.

8. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Ένας χωρισμός μπορεί να αντικατοπτρίζει την εμπειρία της κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), κατάχρηση ουσιών, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική σας υγεία.

Εάν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τον χωρισμό, σκεφτείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση και να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε δεξιότητες αντιμετώπισης.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.