Οι γυναίκες και το περιστασιακό σεξ…
Οι ακαδημαϊκές μελέτες αποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά ανδρών και γυναικών είναι ίδια απέναντι στην πρόκληση του περιστασιακού σεξ, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι παράγοντες, όπως η κοινωνική καταπίεση ή η σωματική ασφάλεια.
Η παλιά μελέτη και οι παράγοντες που αγνοήθηκαν
Κάθε φορά που το θέμα περιστρέφεται γύρω από το περιστασιακό σεξ, οι ερευνητές αναφέρονται σε μία μεγάλη έρευνα που ανάγεται στο 1989 και έλεγε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανόν να δεχτούν μία πρόσκληση για σεξ από μία ξένη, παρά οι γυναίκες από έναν άγνωστο.
Όμως, οι πιο υποψιασμένοι ερευνητές σήμερα, όπως η επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Mainz στη Γερμανία, σκέφτηκαν ότι η μελέτη του 1989 μάλλον άφηνε αδιερεύνητα κάποια σημαντικά κοινωνικά στοιχεία.
Για παράδειγμα, τον φόβο μία γυναίκα να υποστεί βιασμό ή να χαρακτηρισθεί ως πόρνη. Έτσι, αποφάσισαν να διερευνήσουν τι θα συνέβαινε, αν άλλαζαν τα δεδομένα:
Οι γυναίκες θα ήταν πιο δεκτικές να ανταποκριθούν στην πρόσκληση-πρόκληση ενός άγνωστου άνδρα, αν δεν υπήρχαν η κοινωνική καταπίεση ή ο κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα;
Η νέα έρευνα στο πανεπιστήμιο του Mainz
Για χάρη της μελέτης συγκέντρωσαν 60 άνδρες και γυναίκες στο εργαστήριο και πειραματίστηκαν με ένα διαδικτυακό σάιτ για ραντεβού. Έδειξαν σε όλους φωτογραφίες του αντίθετου φύλου εξηγώντας ότι αυτοί οι άνδρες ή αυτές οι γυναίκες είχαν δει τις δικές τους φωτογραφίες και ότι ενδιαφέρονταν για ένα ραντεβού ή για σεξ.
Στη συνέχεια, τους άφησαν μόνους τους, να επιλέξουν με ποιον ή ποιαν (ή με ποιους και ποιες) θα μπορούσαν να κάνουν σεξ. Σε περίπτωση που ενδιαφέρονταν για μία τέτοια γνωριμία με κάποιο από τα πρόσωπα στις φωτογραφίες που αντίστοιχα και εκείνο θα εξέφραζε την ίδια επιθυμία, τότε το ραντεβού μπορούσε να κανονιστεί.
Μάλιστα, οι ερευνητές εξήγησαν σε όλους ότι οι συνθήκες θα διασφάλιζαν την ασφάλειά τους, αφού θα καταγράφονταν τα πρώτα 30 λεπτά της συνάντησης, αλλά και επειδή τα στοιχεία των προσώπων ήταν γνωστά.
Τα αποτελέσματα
Tα ποσοστά του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για περιστασιακό σεξ ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες ήταν ακριβώς ίδια, αφού είχε εξαλειφθεί το πιθανόν κοινωνικό στίγμα ή ο πιθανός κίνδυνος, μιας και οι συνθήκες ήταν ελεγχόμενες μέσα στο εργαστήριο και όχι στον δρόμο ή σε ένα μπαρ.
Tο συμπέρασμα
Όταν λοιπόν, ο φόβος της κοινωνικής κριτικής ή του κινδύνου βγαίνουν από το «κάδρο», τότε άνδρες και γυναίκες συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο απέναντι στην επιθυμία και στο περιστασιακό σεξ.