Παθιασμένος έρωτας
Όταν τα σημεία ηδονής του εγκεφάλου «χτυπάνε κόκκινο», η θλίψη πάει περίπατο… Έρως ανίκατε μάχαν κατά τους αρχαίους ημών προγόνους, οι οποίοι τον εξυμνούσαν και τον χαρακτήριζαν ως «τρέλα των θεών». Σήμερα, η επιστήμη της Ψυχολογίας χαρακτηρίζει τον έρωτα ως μια έντονη εσωτερική επιθυμία για συναισθηματική ένωση με ένα άλλο πρόσωπο…
από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Όταν τον αντικρίσατε νιώσατε μία ακατανίκητη έλξη και ανεξήγητη οικειότητα, σαν να τον γνωρίζατε χρόνια… Με το που σας κοίταξε στα μάτια, αισθανθήκατε σαν να χάνεστε, ενώ η νευρικότητα και το σφίξιμο στο στομάχι σας θύμιζαν… εξετάσεις!
Όταν ο έρωτας μας κατακλύζει, η καρδιά χτυπά πιο δυνατά, οι παλάμες των χεριών ιδρώνουν και η τρέλα… μας καταλαμβάνει!
Έρωτας με την πρώτη ματιά!
Ο παθιασμένος έρωτας είναι ακούσιος, συμβαίνει εκεί που δεν το περιμένεις. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Trinity της Ιρλανδίας, ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ανεξήγητη ερωτική έλξη που μπορεί να δημιουργηθεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Στην πρώτη οπτική επαφή ή στις πρώτες στιγμές του φλερτ -γνωστό ως στάδιο της λαγνείας- πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι ορμόνες (οιστρογόνα και τεστοστερόνη).
Σύμφωνα με έρευνες, η αρχική έλξη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους προκύπτει από:
– κατά 55% τη γλώσσα του σώματος
– κατά 38% από τον τόνο της φωνής
– και κατά 7% από το περιεχόμενο της συζήτησης
Το στάδιο της έλξης
Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ξεχωριστό άρωμα, το οποίο οφείλεται στις φερομόνες και επηρεάζει την ερωτική του συμπεριφορά, διότι καθοδηγεί ασυνείδητα την επιλογή ή στην απόρριψη του ερωτικού συντρόφου…
Επιστημονικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι ο ακατανίκητος πόθος υποκινείται από βιοχημικές διεργασίες, που σηματοδοτούν ότι το αντικείμενο του πόθου έχει συμβατό γεννητικό υλικό, που συνεπάγεται περισσότερες πιθανότητες αναπαραγωγής.
Η δύναμη του βλέμματος
«Από τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει, κι από τα χείλη στην καρδιά ριζώνει και δε βγαίνει…» λέει η παράδοση και φαίνεται ότι δεν κάνει λάθος.
Η ερωτική έλξη που δεν εκφράζεται λεκτικά προδίδεται από τα μάτια. Ως αποτέλεσμα της νευρικότητας και του ενθουσιασμού, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται και αυξάνονται σε μέγεθος.
Παράλληλα, η παθιασμένη ερωτική έλξη δημιουργεί αυξημένη ροή του αίματος, καθώς και απελευθέρωση ορμονών -συγκεκριμένα της νορεπινεφρίνης και της αδρεναλίνης- οι οποίες ευθύνονται για την ταχυκαρδία, τις ιδρωμένες παλάμες, το αίσθημα έξαψης και εστιασμένης προσοχής.
Η αίσθηση σφιξίματος στο στομάχι δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας του ερωτευμένου, αλλά στην πραγματικότητα! Αυτή η αίσθηση προκύπτει από την έκκριση ωκυτοκίνης, που δημιουργεί επίσης αίσθημα χαράς και ευφορίας.
Γιατί αργεί να απαντήσει;
Κατά τη διάρκεια του παθιασμένου έρωτα απελευθερώνεται η ορμόνη του άγχους, γνωστή ως κορτιζόλη, η οποία δημιουργεί συναισθηματική φόρτιση. Τα καλά νέα είναι ότι αρκεί ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα φιλί με το άλλο σας μισό, για να νιώθετε ευφορία και τα επίπεδα του στρες αυτόματα μειώνονται, καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες και ντοπαμίνη. Συγκεκριμένα, οι ενδορφίνες μειώνουν τα επίπεδα αδρεναλίνης, που προκαλείται από το στρες.
Ο έρωτας είναι ζάλη…
Η ερωτική μέθη με την εξαιρετικά ανεβασμένη διάθεση (λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης) κάνει τους ανθρώπους εύθυμους και διαχυτικούς, με μειωμένη ανάγκη για ύπνο και απίστευτη ενέργεια.
Η φράση «νιώθω τρελά ερωτευμένος» έχει δόση πραγματικότητας, καθώς σε αυτή την κατάσταση μειώνεται η έκκριση σεροτονίνης, με αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει συναισθηματική αστάθεια.
Εθισμένος… στα ναρκωτικά
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο παθιασμένος έρωτας ενεργοποιεί το ίδιο σημείο του εγκεφάλου με τον εθισμό στα ναρκωτικά.
Ο έρωτας πυροδοτεί την έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα ο ερωτευμένος να έχει πολλή ενέργεια (μοιάζει με ντοπαρισμένο αθλητή), θέλοντας να τερματίσει πρώτος στην… καρδιά του στόχου του.
Πάλι το ίδιο λάθος;
Σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών ερευνών βασισμένα σε μαγνητικές τομογραφίες, προέκυψε το συμπέρασμα ότι όταν ο άνθρωπος ζει τον απόλυτο έρωτα, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον φόβο, τη μάθηση και την κριτική σκέψη, παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα…
Επιπλέον, όταν αισθανόμαστε ερωτευμένοι δεν υπολογίζουμε τίποτα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε τρέλα και αυτό γιατί ο έρωτας έχει άγνοια κινδύνου! Πώς συμβαίνει αυτό; Όπως αποδεικνύεται επηρεάζεται το σημείο του εγκέφαλου (προμετωπιαίος φλοιός), που είναι υπεύθυνο να εκπέμπει σήματα κινδύνου και λογικής.