Πέντε είδη σχέσης που καλύτερα να αποφύγετε (ή να τελειώσετε)!

Πέντε είδη σχέσης που καλύτερα να αποφύγετε (ή να τελειώσετε)!

Η καρδιά είναι άτιμο πράγμα! Το πότε και για ποιον θα χτυπήσει, δεν προγραμματίζεται ούτε καθορίζεται από οποιεσδήποτε συμβουλές. Είτε είστε στα σκαριά να ξεκινήσετε κάτι καινούριο, είτε βρίσκεστε σε μακροχρόνια σχέση, ας δούμε ποιες καταστάσεις, δεν λειτουργούν καλά και γιατί. Διαβάστε και αποφασίστε… με ψυχραιμία!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Η τοξική σχέση

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει μια τέτοιου είδους σχέση. Με άλλα λόγια, για τις σχέσεις που βασίζονται κυρίως σε (πολύ) ανθυγιεινές συμπεριφορές, είτε από τη μεριά μας, είτε από τη δική του. Αρρωστημένη ζήλεια, έλεγχος, συχνοί καυγάδες, χωρισμοί και πάλι επαναπρόσεγγιση,  ψέματα, ίντριγκες έως ψυχολογική ακόμα και σωματική βία.

Όλα αυτά δεν μας αξίζουν! Αν διαπιστώνετε ότι ο σύντροφός σας  προκαλεί μερικά από αυτά, ή ακόμη και αν εσείς, έχετε την τάση να λειτουργείτε τοξικά μέσα σε αυτή τη σχέση, τότε ήρθε σίγουρα η ώρα να την τερματίσετε.

Σίγουρα, το πάθος και η ένταση είναι ωραία συστατικά σε μια σχέση, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια γιατί μπορεί να πληγώσουν βαθιά έως και να προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα στην ψυχική μας ισορροπία και υγεία. Στην αρχή σου φαίνεται γοητευτικό, σαν ταινία του σινεμά, αλλά μην ξεχνάτε ότι η πραγματική ζωή είναι αλλιώς! Απλά φύγετε όσο είναι καιρός!

Η σχέση «το μετέωρο βήμα του… πελαργού» ή φοβάμαι τη δέσμευση

Κάποιοι άνθρωποι δεν συμπαθούν τις ταμπέλες. Τους τρομάζουν, τους πιέζουν, τους ενοχλούν. Μπορεί να έχει συμβεί και σε εμάς, να αισθανόμαστε κάποιου είδους πίεση, σχετικά με τον “ορισμό” μιας κατάστασης.

Παρ’όλα αυτά υπάρχει αυτό το εκνευριστικό είδος συντρόφων που κάπως το παρακάνουν: Βγαίνετε μαζί κάθε μέρα, σας έχει γνωρίσει τους φίλους του και συχνά μένετε μαζί όλη τη νύχτα; Αν ναι, θα σας πούμε κάτι… αλλά μην ταραχτείτε. Ναι, είστε σε σχέση ! Και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην το παραδέχεστε.

Αν όμως, είτε εσείς είτε εκείνος δυσκολεύεστε να το εκφράσετε, κάτι μάλλον δεν πάει καλά: Ή δεν είστε αρκετά ώριμοι, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις λύνεται και δεν χρειάζεται να φθάσετε απαραίτητα σε χωρισμό (κυρίως αν είστε νεότεροι), είτε απλά δεν είστε και φουλ ερωτευμένοι. Το οποίο καλά καταλάβατε, δεν λύνεται.

Αν λοιπόν, παρά το γεγονός ότι περνάτε πολύ χρόνο μαζί, υπάρχει «κώλυμα» δέσμευσης, αν διαπιστώσετε αδιαφορία, πλήρη ανωριμότητα ή έλλειψη συναισθηματικής διαθεσιμότητας, τότε, είναι καιρός να εγκαταλείψετε τη σχέση .

Υπάρχει και το αντίστροφο! Υποσχέσεις δέσμευσης και στρίβειν… εύκολα

Ίδια σύγχυση προκαλεί και η αντίστροφη κατάσταση, και  ίσως είναι και χειρότερη! Σας ορκίζεται ότι είστε μαζί, ότι είστε σημαντική , ενδεχομένως και ότι σας αγαπάει πολύ, κι όμως, τι κάνει; Σας συναντά, όποτε το θυμηθεί, θα είστε η επιλογή μετά τους φίλους του, το ματς, ή την οικογενειακή υποχρέωση που κάθε φορά… ξεφυτρώνει αναπάντεχα.

Και σαν να μην φτάνει αυτό, οι συναντήσεις σας είναι κατά προτίμηση σε κάποιο σπίτι, ενώ αποφεύγει συστηματικά τις δημόσιες εμφανίσεις πόσο μάλλον να σας γνωρίσει στην παρέα και στους φίλους του, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για την οικογένειά του…

Έχετε ακόμη απορία; Μήπως ισχυρίζεστε ότι εντάξει, ούτε εμένα με νοιάζει, δεν βιάζομαι; Αλλάξτε… ρότα και ετοιμαστείτε για αναχώρηση! Απλά ο άνθρωπος δεν προτίθεται να δεσμευτεί μαζί σας, ό,τι κι αν δηλώνει. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη περίπτωση, γιατί μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα. Ένας τέτοιος άνθρωπος βασίζει τη σχέση σε ένα ψέμα, παίζει με τα συναισθήματά σας, δεν έχει καν το θάρρος να παραδεχτεί πώς βλέπει τη σχέση, ενώ μπορεί και να έχει διάφορα ένοχα μυστικά. Next λοιπόν, χωρίς thank you!

Η σχέση ρουτίνας

Οι μακροχρόνιες σχέσεις όταν είναι ακόμα όμορφες και τα δύο μέλη της ερωτευμένα και αγαπημένα είναι υπέροχες. Παρ’όλα αυτά δυστυχώς , δεν είναι όλες έτσι. Σε κάποιες σχέσεις είτε μακροχρόνιες είτε πιο μικρής διάρκειας,  το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός έχει αρχίσει να μειώνεται και η ρουτίνα είναι μεγάλο κομμάτι τους.

Δείτε Επίσης
Διατηρώντας τον ρομαντισμό και τη σεξουαλική ζωή μέσα από τις προκλήσεις της υπογονιμότητας

Και εντάξει, πολλές φορές είναι όμορφο να έχουμε τη ρουτίνα με τον σύντροφο μας, να ζούμε χαλαρές στιγμές μαζί και να περνάμε καλά ακόμα και στην ησυχία του σπιτιού μας. Αλλά προφανώς δεν αναφερόμαστε σε κάτι τέτοιο.

Μιλάμε για τις σχέσεις εκείνες που πραγματικά έχουν βαλτώσει. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον, όλα είναι προβλέψιμα, η επιθυμία για ένα νέο φλερτ ξεφυτρώνει. Απλά, έχετε βαρεθεί ο ένας τον άλλο. Όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους.

Σε τέτοιες σχέσεις συνήθως μένουμε από αγάπη που έχει δημιουργηθεί μετά από χρόνια κοινής πορείας ή επειδή έχουμε βολευτεί. Καλή η ασφάλεια, καλή η ρουτίνα, εξαρτάται τι θέλετε από τη ζωή και πόσο τελικά υπάρχουν ακόμη συναισθήματα.

Η σχέση συμφέροντος

Με τους συντρόφους μας πρέπει να είμαστε επειδή νιώθουμε για εκείνους έρωτα, αγάπη, πάθος και ανάγκη να τους έχουμε στο πλευρό μας. Μήπως όμως, δεν είναι όλα τόσο ρόδινα; Γιατί άλλο να αναζητάμε σε μία σχέση συναισθηματική ασφάλεια και άλλο να επιλέγουμε… την εκμετάλλευση.

Η οικονομική άνεση, σίγουρα είναι κάτι που προκαλεί ασφάλεια, ίσως μάλιστα και να είναι ένα είδος γοητείας, αλλά μία σχέση που βασίζεται στο συμφέρον, συνήθως δεν καταλήγει καθόλου καλά.

Μία σχέση συμφέροντος, όταν γίνει αντιληπτή θα πληγώσει, θα εξοργίσει, θα απογοητεύσει, το ένα από τα δύο μέλη, δηλαδή, αυτό που αποτελεί το αντικείμενο της εκμετάλλευσης. Ενώ, τελικά, φθείρει και τον «εκμεταλλευτή», αφού όσο κι αν αγαπά την άνεση και την «καλή ζωή», θα πρέπει να κάνει διάφορες υποχωρήσεις ή να υποστεί ταπεινώσεις και προσβολές. Οπότε… αποφασίζετε, ανάλογα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.