Πεσμένη λίμπιντο; Τι μπορεί να συμβαίνει;

Πεσμένη λίμπιντο; Τι μπορεί να συμβαίνει;

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα λέγονται για το πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ. Τι είναι αυτό που μας κάνει να κρατάμε αποστάσεις ή που μας κάνει να μην αισθανόμαστε επιθυμία;

Aπό τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Συχνά, λέγεται ότι η συχνότητα και η επιθυμία έχουν να κάνουν με την ηλικία. Ισχύει όμως, αυτό; Δεν είναι απολύτως ακριβές, λένε οι γυναικολόγοι. Υπάρχει η αντίληψη ότι οι άνδρες είναι στην κορυφή της σεξουαλικής τους δραστηριότητας γύρω στα 18 και οι γυναίκες λίγο αργότερα, αλλά γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το σεξ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αν λοιπόν, όπως υποστηρίζουν, παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στη διάθεσή σας για σε ή ακόμη χειρότερα, μία αδιαφορία για το θέμα, τότε πρέπει να κοιτάξετε τι συμβαίνει με κάποιους πιθανούς παράγοντες.

Πώς είναι η σχέση σας;

Πρώτα από όλα αν είστε σε μία σχέση, εξετάστε τι συμβαίνει ανάμεσά σας έξω από την κρεβατοκάμαρα. Έχετε συναισθηματικό σύνδεσμο, χαίρεστε την παρουσία του ενός με τον άλλο; Κάνετε παρέα και επικοινωνείτε σε πολλά επίπεδα; Ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» της επιθυμίας είναι η απόρριψη, ένα συναίσθημα τοξικό που μας κάνει να αισθανόμαστε αρνητικά για τον εραστή μας. Επιπλέον, οι γιατροί λένε ότι για τις γυναίκες είναι πολύ σημαντικό, αφού όταν αισθάνονται κοντά συναισθηματικά τότε έχουν και μεγαλύτερη διάθεση για σωματική επαφή. Στους άνδρες, από την άλλη, συχνά χρησιμοποιούν το σεξ για να αναπτύξουν συναισθηματική οικειότητα.

Η ρουτίνα… σκοτώνει

Άλλες φορές, βέβαια, ο λόγος είναι ότι σε μία μακροχρόνια σχέση, αρχίζουν όλα να γίνονται ρουτίνα. Δεν υπάρχει πλέον αυτή η… φλόγα, και καταλήγουν να κάνουν σεξ περίπου 1,7 φορές την εβδομάδα. Για πολλά ζευγάρια, αυτή η συχνότητα είναι επαρκής. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ένας από τους δύο αισθάνεται ότι αυτό είναι λίγο και αυτό γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Όσο πιο σπάνια υπάρχει η σωματική επαφή, τόσο περισσότερο «ξεχνιέται» και τότε η όλη κατάσταση γίνεται προβληματική.

Η συζήτηση μπορεί να σώσει τα πράγματα

Οι ειδικοί συστήνουν να συζητήσετε το θέμα. Όλοι αισθανόμαστε απόρριψη, όταν ο σύντροφός μας δεν θέλει να κάνει σεξ μαζί μας. Αισθανόμαστε ότι πλέον δεν μας αγαπά, δεν είμαστε επιθυμητοί, δεν αρέσουμε πια. Αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα πηγάζουν από το γεγονός ότι στη γενική δυτική κουλτούρα, όταν κάποιος δεν θέλει να κάνει σεξ μαζί μας, κάτι πάει λάθος με εμάς και αυτό μας απογοητεύει ή μας κάνει να νιώθουμε ενοχές. Προσεγγίστε λοιπόν το θέμα με κατανόηση και ηρεμία, χωρίς φωνές, ενοχές και κατηγορίες για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει.

Δείτε Επίσης
Πόσο συχνά έχετε ερωτική επιθυμία με βάση το ζώδιό σας

Είναι όμως, πιθανόν να υπάρχουν άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν ένας από τους δύο αισθάνεται τεράστια πίεση με τη δουλειά του, αν τον απασχολούν με ένταση οικονομικά προβλήματα ή αν υπάρχουν άλλα σοβαρά οικογενειακά θέματα. Αυτές είναι παράμετροι που «τρυπώνουν» στην κρεβατοκάμαρά μας.

Μήπως είναι θέμα υγείας;

Αν τίποτα από αυτά που αναφέρθηκαν δεν συμβαίνει, τότε είναι η στιγμή να αναζητήσετε τα αίτια σε λόγους υγείας. Υπάρχουν π.χ. φάρμακα που ρίχνουν τη λίμπιντο. Μερικές φορές, τέτοια επίπτωση έχει ακόμη και το αντισυλληπτικό χάπι. Μία πάντως πρώτη προσέγγιση είναι να κάνετε μία εξέταση αίματος για να δείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Στο μεταξύ, αν δεν υπάρχουν σοβαροί ψυχολογικοί, συναισθηματικοί ή φυσικοί λόγοι, τότε λένε οι γιατροί αφεθείτε! Είναι κάτι σαν το γυμναστήριο λένε: «στην αρχή μπορεί και να πιέζεστε για να πάτε, αλλά μετά αισθάνεστε ωραία και χαίρεστε που το κάνατε γιατί νιώθετε υπέροχα». Σαν να είναι αλήθεια!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.