Pistanthrophobia: Μια σημαντική φοβία, τι είναι και πώς την ξεπερνάτε;
Θέλετε να ερωτευθείτε ή να κάνετε μία νέα σχέση; Αλλά κάθε φορά φοβάστε ότι ο σύντροφός σας θα σας ξεγελάσει, θα σας πληγώσει ή θα σας απατήσει; Τότε μάλλον ήρθε η ώρα να μάθετε τι σημαίνει pistanthrophobia, ο όρος που εξηγείται ως ο μεγάλος φόβος του να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους λόγω προηγούμενων άσχημων εμπειριών.
επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά
Τι σημαίνει pistanthrophobia;
Εν συντομία, pistanthrophobia είναι η φοβία του να πληγωθείς από κάποιον σε μια ρομαντική σχέση. Η φοβία είναι ένα είδος ψυχικής διαταραχής που προκαλεί έντονο και παράλογο φόβο για έναν άνθρωπο, μία δραστηριότητα, μία κατάσταση, ένα ζώο ή ένα αντικείμενο.
Οι φοβίες, ανεξάρτητα από το είδος, εμποδίζουν τον άνθρωπο από τις καθημερινές του ασχολίες, επηρεάζουν τις σχέσεις του, τον εμποδίζουν να δουλέψει και ρίχνουν την αυτοπεποίθησή του.
Συγκεκριμένα για την pistanthrophobia, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Είναι όμως μια πολύ συγκεκριμένη φοβία συνδεδεμένη με πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις. Συνήθως δημιουργείται λόγω μιας σοβαρής απογοήτευσης που ζήσαμε ή ενός πολύ επίπονου χωρισμού. Ως αποτέλεσμα, αποφεύγουμε να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις, ώστε να προστατευτούμε.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της φοβίας αυτής μοιάζουν με εκείνα άλλων φοβιών, αλλά περιορίζονται στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν: πανικό και παράλογο φόβο, ισχυρή επιθυμία να ξεφύγετε από έναν άνθρωπο ή ένα γεγονός, κομμένη αναπνοή, ταχυπαλμία, τρέμουλο.
Επίσης σύνηθες είναι να αποφεύγετε συζητήσεις με κάποιον που φοβάστε ότι θα ερωτευτείτε, να είστε κλεισμένη στον εαυτό σας, να μην δέχεστε το φλερτ ή να αγχώνεστε όταν μια κουβέντα γίνεται άβολη για εσάς με θέμα την αγάπη ή κάτι παρόμοιο.
Η φοβία με τον όρο pistanthrophobia, δημιουργείται λόγω μιας σοβαρής απογοήτευσης που ζήσαμε, ενός πολύ επίπονου χωρισμού ή τραυματικής σχέσης και μας εμποδίζει να ζήσουμε υγιώς νέες εμπειρίες.
Αν έχετε pistanthrophobia, επίσης μάλλον έχετε την τάση να σκέφτεστε υπερβολικά και να αναλύετε την παραμικρή κίνηση του συντρόφου σας.
Μπορεί να φοβάστε ότι δεν είστε αρκετά καλή για αυτόν, οπότε σίγουρα θα ψάξει για να βρει κάτι καλύτερο.
Συνήθως τρελαίνεστε από ζήλεια και αρχίζετε να τον παρακολουθείτε για να ανακαλύψετε τι σας κρύβει. Και δυστυχώς δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψετε κάτι κακό, αφού ο αρνητισμός σας και οι φοβίες σας σας έχουν κάνει αρκετά δύστροπη και δυσάρεστη σύντροφο.
Τα αίτια
Όπως συμβαίνει με όλες τις φοβίες, η pistanthrophobia “ξυπνάει” λόγω ενός ανθρώπου ή γεγονότος. Πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει από μια κακή σχέση που τους πλήγωσε με κάποιον τρόπο, Γι’ αυτό και ζουν με τον φόβο ότι θα ξαναζήσουν την ίδια εμπειρία και την επόμενη φορά.
Επίσης, μπορεί κάποιος με αυτή τη φοβία να μην έχει βιώσει μια άσχημη σχέση, αλλά παρόλα αυτά να έχει μεγάλο άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση και να φοβάται την απόρριψη.
Σε κάθε περίπτωση, η pistanthrophobia, όπως και κάθε άλλη φοβία, θα πρέπει να διαγνωστεί από κάποιον ειδικό. Για να διαγνωστεί μια φοβία θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες και να επηρεάζει σημαντικές πτυχές της ζωής σας.
Η φοβία που περιγράφεται ως pistanthrophobia, σχετίζεται με την εμπιστοσύνη προς τους άλλους ανθρώπους που παίρνει μεγάλες διαστάσεις όταν πρόκειται για ερωτική σχέση. Απαιτεί διάγνωση από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε
Σύμφωνα με ειδικούς, αν θέλετε να ξεπεράσετε την pistanthrophobia, θα πρέπει να μάθετε να ξεκινάτε κάθε σχέση με άδειο μυαλό, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι κάνετε μια νέα αρχή.
Ο καινούριος σας σύντροφος δεν είναι ο πρώην σας ούτε κάποιος που θα του μοιάζει. Το μόνο κοινό της νέας σας σχέσης με την παλιά είστε εσείς, και αν υποσχεθείτε στον εαυτό σας να μην κάνει αρνητικές σκέψεις τότε τα παλιά προβλήματα δεν θα σας ακολουθήσουν.
Φυσικά, θα πρέπει να δουλέψετε σκληρά για να σκέφτεστε θετικά. Το ότι ο σύντροφός σας δεν σήκωσε το τηλέφωνο τη στιγμή που τον καλέσατε δεν σημαίνει κάτι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Προσπαθήστε σε κάθε σας σκέψη να επιστρατεύετε τη λογική και όχι τα παράλογα σενάρια.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, πρόκειται για μία σχετικά νέα καταγεγραμμένη φοβία και προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμη εκτεταμένες μελέτες στο πεδίο αυτό.
Πώς θεραπεύεται
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε κάθε είδους φοβία, είτε με τη βοήθεια της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας είτε με ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία.
Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας φοβίας ξεκινάει σιγά σιγά, περιγράφοντας τι σημαίνει σχέση και μιλώντας για όλες τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να τα βγάζουμε πέρα με τέτοιες καταστάσεις ή να ηρεμούμε όταν η φοβία ετοιμάζεται να μας χτυπήσει την πόρτα.
Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ειδικά αν κάποιος αντιμετωπίζει και άλλα ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος ή κατάθλιψη.
Φοβίες όπως αυτή μας φρενάρουν από τη δημιουργία όμορφων σχέσεων. Και μπορεί να μην είναι εύκολο το να παραδεχτεί κανείς ότι φοβάται να εμπιστευτεί τους συντρόφους του, αλλά με τον καιρό μπορούμε να θέσουμε γερές βάσεις για μία υγιή σχέση.