Πώς να προσεγγίσετε έναν έρωτα στον εργασιακό χώρο (και πώς να μην το κάνετε)

Πώς να προσεγγίσετε έναν έρωτα στον εργασιακό χώρο (και πώς να μην το κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συναντούν τους συντρόφους τους στη δουλειά, και παρόλα αυτά το ραντεβού με κάποιον στον εργασιακό χώρο είναι συχνά δύσκολο. Ορισμένες εταιρείες έχουν ακόμη και ρητές πολιτικές εναντίον του. Τι γίνεται λοιπόν αν εσείς και ένας συνάδελφός σας φλερτάρετε και ίσως θέλετε να εξερευνήσετε μια σχέση; Πρέπει να αποστασιοποιηθείτε; Θα πρέπει αυτό που είναι σωστό από επαγγελματική σκοπιά να υπερισχύει του καλύτερου για την προσωπική σας ζωή;

Γράφουν οι Art Markman, καθηγητής ψυχολογίας και μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και η Amy Nicole Baker, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του New Haven

Περίληψη. Πρέπει να βγείτε ραντεβού με έναν συνάδελφο; Πριν ενεργήσετε με βάση τα συναισθήματά σας, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τους κινδύνους — και υπάρχουν αρκετοί. Αν πάλι θέλετε να προχωρήσετε, η έρευνα δείχνει ότι οι προθέσεις σας έχουν σημασία. Οι αντιδράσεις των συναδέλφων σας θα αντικατοπτρίζουν αυτό που πιστεύουν ότι σας…περισσότερα

Τι λένε οι ειδικοί

Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους οι συνάδελφοι ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, λέει ο Art Markman, καθηγητής ψυχολογίας και μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. «Ξοδεύεις τεράστιο χρόνο στη δουλειά και, αν βάζεις ανθρώπους σε κοντινή απόσταση, δουλεύοντας μαζί, κάνοντας ανοιχτές, ευάλωτες συζητήσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν ρομαντικές σχέσεις», λέει.

Η έρευνα δείχνει ότι τείνουμε επίσης να ερωτευόμαστε ανθρώπους που μοιάζουν με εμάς τους ίδιους, λέει η Amy Nicole Baker, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του New Haven και συγγραφέας πολλών εργασιών για τον έρωτα στον χώρο εργασίας.

Και «όσο πιο εξοικειωμένοι είστε με το άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να ελκύεστε ο ένας από τον άλλον», λέει. Εάν έχετε αρχίσει να ενδιαφέρεστε ερωτικά για έναν συνάδελφο, προχωρήστε προσεκτικά. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε.

Γνωρίστε τους κινδύνους

Πριν ενεργήσετε με βάση τα συναισθήματά σας, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τους κινδύνους – και υπάρχουν αρκετοί. Φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα να μην λειτουργήσει η σχέση και να υπάρξουν πληγωμένα συναισθήματα από τη μία ή και τις δύο πλευρές. Υπάρχουν επίσης πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Ο Markman αναφέρεται στην αρχή της διπλής σχέσης, έναν «σιδερένιο κανόνα» στην ψυχοθεραπεία ότι οι θεραπευτές δεν μπορούν να έχουν σχέσεις με ασθενείς πέρα από την επαγγελματική τους. Προφανώς, ο ίδιος κανόνας δεν ισχύει μεταξύ των συναδέλφων – πολλοί άνθρωποι είναι στενοί φίλοι με συναδέλφους, για παράδειγμα – αλλά «το να έχεις πολλαπλές σχέσεις με κάποιον δημιουργεί πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων που μπορεί να είναι δύσκολο να επιλυθούν», εξηγεί.

Εάν βγαίνετε με τον συνάδελφό σας, βάζετε πρώτα τα συμφέροντα της ομάδας ή του ατόμου; Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για τη φήμη. «Ο επαγγελματισμός σας μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση», λέει η Baker, «ειδικά αν οι άνθρωποι δεν βλέπουν τα κίνητρά σας για να μπείτε στη σχέση ως θετικά».

Μερικοί συνάδελφοι μπορεί να πιστεύουν ότι δίνετε προνομιακή μεταχείριση στον ερωτικό σύντροφό σας ή το αντίστροφο. «Το να έχεις σχέση με κάποιον σε υψηλότερη θέση μπορεί να δημιουργήσει μια εξήγηση για το γιατί τα καταφέρνεις», λέει ο Markman.

Έχετε τις καλύτερες προθέσεις

Εάν γνωρίζετε αυτούς τους κινδύνους και εξακολουθείτε να θέλετε να προχωρήσετε, η έρευνα δείχνει ότι οι προθέσεις σας έχουν σημασία. Οι αντιδράσεις των συναδέλφων σας θα αντικατοπτρίζουν αυτά που πιστεύουν ότι είναι τα κίνητρά σας, λέει η Baker.

Αν σας αντιλαμβάνονται ότι έχετε «κίνητρο εγώ» – αναζητώντας τη σχέση για να εξυπηρετήσετε τις δικές σας ανάγκες, είτε πρόκειται για να προχωρήσετε στην εταιρεία σας είτε για να κερδίσετε άλλα οφέλη – σαφώς θα σας αντιμετωπίζουν λιγότερο ευνοϊκά.

Από την άλλη πλευρά, «οι μελέτες δείχνουν ότι οι συνάδελφοι είναι γενικά θετικοί, αν αντιλαμβάνονται ότι  απλώς ερωτευθήκατε και νοιάζεστε πραγματικά ο ένας για τον άλλον», λέει.

Έτσι, πριν προσωρήσετε, ελέγξτε τα κίνητρά σας και σκεφτείτε πώς θα τα αντιληφθούν οι άλλοι. Το να έχετε θετικές προθέσεις στην αρχή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προφυλαχθείτε από πληγωμένα συναισθήματα και παρεξηγήσεις, εάν τελικά τελειώσει ο έρωτας.

Γνωρίστε τις πολιτικές της εταιρείας σας

Πολλές εταιρείες απαγορεύουν στους υπαλλήλους να βγαίνουν ραντεβού με συναδέλφους, πωλητές, πελάτες ή προμηθευτές ή απαιτούν συγκεκριμένες αποκαλύψεις, οπότε φροντίστε να το διερευνήσετε πριν ξεκινήσετε μια σχέση.

«Ακολουθήστε τους κανόνες και προσπαθήστε να κατανοήσετε τους λόγους που αυτοί ισχύουν», λέει η Baker. «Τους αγνοείς με κίνδυνο». Εάν έχετε ήδη παραβιάσει μια πολιτική, σας προτείνει «να καθαριστείτε νωρίς» γιατί «όσο περισσότερο επιμείνετε, τόσο χειρότερες θα είναι οι συνέπειες».

Ο Markman λέει ότι είδε εταιρείες «να αίρουν αυτούς τους κανονισμούς τα τελευταία χρόνια επειδή είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και επειδή δεν έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των ανθρώπων». Για αυτόν, αυτό είναι θετικό.

«Οι κανόνες πρέπει να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα του κόσμου και, όσον αφορά τις σχέσεις στον χώρο εργασίας, θέλουμε να διδάξουμε στους ανθρώπους αρχές για τη λήψη καλών, ενήλικων αποφάσεων, όχι να τιμωρούμε». Οι κανόνες εξελίσσονται επίσης λόγω του κινήματος #MeToo.

Για παράδειγμα, στο Facebook και στο Google, μπορείτε να ζητήσετε από έναν συνάδελφο να βγει μόνο μία φορά και εάν το άτομο πει όχι ή σας απαντήσει διφορούμενα («Συγγνώμη, είμαι απασχολημένος») δεν επιτρέπεται να ρωτήσετε ξανά.

Καλύτερα… μείνετε μακριά από το αφεντικό σας

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, είναι καλύτερο να μην βγαίνετε ραντεβού με τους διευθυντές ή τους υφισταμένους σας. «Είναι κακή ιδέα να εμπλακείτε με οποιονδήποτε είναι άμεσα συνδεδεμένος μαζί σας είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω», λέει ο Markman.

Η Baker συμφωνεί: «Γνωρίζουμε από έρευνα ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά. Οι αντιλήψεις είναι πιο αρνητικές». Αυτό συμβαίνει επειδή εδώ είναι πιο έντονες οι συγκρούσεις συμφερόντων. Είναι δύσκολο να είσαι αντικειμενικός, όταν δίνεις σε κάποιον με τον οποίο βγαίνεις μια κριτική απόδοσης, για παράδειγμα.

Και δεν θέλετε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι σας ευνοούν αδικαιολόγητα. Μπορεί να διαβρώσει την αυτοπεποίθησή σας και να βλάψει το ηθικό της ομάδας. Και οι δύο ειδικοί αναγνωρίζουν ότι συμβαίνουν ειδύλλια αφεντικού-υπαλλήλου – και μερικές φορές αυτές οι σχέσεις λειτουργούν.

Ωστόσο, εάν αυτό είναι κάτι που θα θέλατε να λάβετε υπόψη, σας προτείνουν «να αναλάβετε δράση αμέσως» για να μεταφερθείτε σε ένα νέο αφεντικό ή να αναθέσετε εκ νέου την άμεση αναφορά σας σε άλλη ομάδα.

Μην το κρύβετε

Τόσο ο Markman όσο και η Baker συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί σχετικά με τη σχέση με τους συναδέλφους και το αφεντικό σας. Αυτή μπορεί να είναι δύσκολη συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσετε, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι πού θα πάει η σχέση.

«Δεν χρειάζεται να τους το πείτε μετά το πρώτο ραντεβού», λέει ο Markman, «αλλά το να το γνωρίζουν οι άνθρωποι μειώνει την αμηχανία» και αυξάνει την πιθανότητα να είναι θετικοί για τη σχέση. Επιπλέον, «αν δεν το πεις σε κανέναν, ο κόσμος έτσι κι αλλιώς θα το καταλάβει», λέει.

Η Baker προσθέτει ότι τα κρυφά ειδύλλια τείνουν να έχουν χειρότερα αποτελέσματα και μπορεί να είναι «διαβρωτικά» σε άλλες σχέσεις. «Τα μυστικά τείνουν να διαβρώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και, όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί, οι άνθρωποι θα αισθανθούν ότι τους λένε ψέματα», εξηγεί.

Δείτε Επίσης
Love is in... the office!

Μπορεί να πείτε κάτι σαν, «Πήγαμε μερικά ραντεβού, αλλά είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε ότι δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για την προσωπική μας ζωή».

Βεβαιωθείτε ότι ο διευθυντής σας είναι από τους πρώτους που θα ενημερωθεί. Εάν αυτό σας φαίνεται περιττό, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του διευθυντή σας, λέει ο Markman. Δεν θα θέλατε να ξέρετε ότι δύο άτομα στην ομάδα σας, ή ένα μέλος της ομάδας και ένας συνάδελφος από άλλη ομάδα, έβγαιναν ραντεβού;

Θέστε όρια

Ενώ θέλετε οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι συμβαίνει, δεν χρειάζεται να τους υποβάλλετε στη σχέση σας. Η Baker και οι συνάδελφοί της έκαναν έρευνα για το φλερτ στη δουλειά και βρήκαν σε δύο διαφορετικές μελέτες ότι «Οι άνθρωποι που συχνά γίνονται μάρτυρες φλερτ… αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους και αισθάνονται λιγότερο εκτιμημένοι από την εταιρεία τους. Είναι πιο πιθανό να δώσουν μια αρνητική αξιολόγηση του εργασιακού περιβάλλοντος και μπορεί ακόμη και να σκεφτούν να φύγουν», λέει.

Επισημαίνει ότι πρόκειται για συσχετισμούς, όχι αιτίες, αλλά είναι ένα καλό επιχείρημα για την αποφυγή οποιασδήποτε δημόσιας εκδήλωσης στοργής και την παραμονή σε επαγγελματική συμπεριφορά ανά πάσα στιγμή. «Κάνει τη ζωή πιο εύκολη και λιγότερο άβολη για τους ανθρώπους γύρω σας», λέει.

Επίσης να θέσετε όρια με τον σύντροφό σας. «Όσο αντιρομαντικό κι αν φαίνεται, πρέπει να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση για το πώς να μιλήσετε για τη σχέση σας και πώς θα πλοηγηθείτε στους κινδύνους», λέει ο Markman. Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι “η αγάπη είναι σπουδαιότερη έναντι άλλων πραγμάτων – γι’ αυτό υπάρχουν λιγότερες προγαμιαίες συμφωνίες από ό,τι θα έπρεπε”, αλλά δεν θέλετε να “αφήσετε τις εργασιακές εντάσεις να διαχυθούν στη σχέση σας και το αντίστροφο”. Σκεφτείτε να έχετε κανόνες σχετικά με το πότε και πώς θα μιλήσετε για τη δουλειά – και τη σχέση σας – μεταξύ σας.

Αν χωρίσετε

Φυσικά, δεν θα λειτουργήσει κάθε ειδύλλιο και εάν εσείς ή ο σύντροφός σας αποφασίσετε να τελειώσετε τα πράγματα, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει λόγος να μασάμε τα λόγια: «Θα είναι πολύ οδυνηρό», λέει η Baker, αλλά «πρέπει ακόμα να είσαι ανοιχτός για τον χωρισμό».

Ο Markman συμφωνεί: «Αν έχετε πει στους ανθρώπους για τη σχέση, ενημερώστε τους για το γεγονός ότι δεν είστε πλέον μαζί». Και προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν επαγγελματίες. «Όποιος ήταν ποτέ σε σχέση σίγουρα δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για έναν πρώην», λέει ο Markman, «αλλά πρέπει να είσαι ευγενικός σαν να μην πήγε τίποτα στραβά και να ελπίζεις ότι το άλλο άτομο θα κάνει το ίδιο».

Εάν σας φαίνεται πολύ άβολο ή επώδυνο να συνεχίσετε να εργάζεστε δίπλα στο άτομο, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε να αφήσετε τη δουλειά ή τουλάχιστον να μεταφερθείτε σε άλλο τμήμα.

Ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται η σχέση, αξίζει να ακολουθήσετε μερικά από τα παρακάτω: «Όσο λιγότερο δράμα, τόσο το καλύτερο».

Αρχές που πρέπει να θυμάστε

Τι να κάνετε

  • Λάβετε υπόψη τους πολλούς κινδύνους αν εμπλακείτε με κάποιον στη δουλειά
  • Εξοικειωθείτε με τις πολιτικές της εταιρείας σας – και το σκεπτικό πίσω από αυτές
  • Μιλήστε για το τι θα κάνετε εάν η σχέση δεν λειτουργήσει

Τι να μην κάνετε:

  • Μην κυνηγήστε έναν συνάδελφο εάν δεν τον βλέπετε σοβαρά για μια σχέση
  • Αποφύγετε να βγείτε ραντεβού με κάποιον με τον οποίο έχετε άμεση σχέση στην εργασιακό χώρο

Προσπαθήστε να μην κρύψετε τη σχέση από τον διευθυντή ή τους συναδέλφους σας – αυτό από μόνο του θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.