Πόσο σεξ πρέπει «πραγματικά» να κάνετε σε μια σχέση;
Η σύγκριση σχέσεων είναι τόσο αληθινή. Είτε κάνετε χαζεύετε στο Instagram ή στο Facebook, είτε μιλάτε με φίλους και οικογένεια, είναι εύκολο να νιώσετε ότι η σχέση σας δεν ανταποκρίνεται στο τι θεωρείται «φυσιολογικό», ειδικά όταν πρόκειται για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τελικά, πόσο σεξ είναι φυσιολογικό; Ας δούμε μερικές πρόσφατες έρευνες και η απάντηση έρχεται αυτόματα!
«Τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν σεξ μια φορά την εβδομάδα». Να μία θρυλική… πρόταση που για χρόνια πίστευαν πολλοί άνθρωποι. Και άλλοι τόσοι κάνουν σύγκριση με το αν έχουν περισσότερο ή λιγότερο από αυτό σε μια σχέση, νιώθοντας ότι η σεξουαλική τους ζωή είναι λάθος και η σχέση καταδικασμένη να αποτύχει. Πάμε παρακάτω…
Υποτίθεται ότι πρέπει να περιμένετε τρία ραντεβού για να κάνετε σεξ, έναν χρόνο για να μετακομίσετε μαζί, δύο χρόνια για να αρραβωνιαστείτε και έναν άλλο χρόνο μέχρι να παντρευτείτε — όλα αυτά τα αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα είναι εξαντλητικά!
Φυσικά, όλοι θέλουμε να είμαστε στην πιο ευτυχισμένη σχέση, αλλά γιατί πρέπει να ακολουθούμε το ίδιο χρονοδιάγραμμα με όλους τους άλλους; Στο ίδιο πνεύμα, γιατί όλοι πρέπει να κάνουμε σεξ τις ίδιες φορές την εβδομάδα;!
Τι λένε οι κοινωνιολογικές μελέτες
Οι κοινωνιολόγοι αγαπούν τη μελέτη των ζευγαριών σχεδόν όσο τους αρέσει να μελετούν το σεξ, επομένως υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κοιμούνται τα ευτυχισμένα ζευγάρια μαζί.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science μελέτησε 30.000 ζευγάρια σε διάστημα 40 ετών. Ανακάλυψαν ότι το σεξ μία φορά την εβδομάδα ήταν ο τέλειος μέσος όρος.
Ωστόσο, τα ζευγάρια που έκαναν περισσότερο σεξ δεν ήταν περισσότερο ή λιγότερο ευτυχισμένα, αλλά τα ζευγάρια που έκαναν λιγότερο ανέφεραν ότι ήταν λιγότερο ικανοποιημένα σεξουαλικά.
Μια άλλη μελέτη στο Archives of Sexual Behavior διαπίστωσε ότι ο μέσος ενήλικας προτιμά να κάνει σεξ 54 φορές τον χρόνο, που ισοδυναμεί περίπου με μία φορά την εβδομάδα.
Η μελέτη από Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon με τη σειρά της χώρισε τα ζευγάρια σε δύο ομάδες: Η ομάδα Α διατήρησε τη σεξουαλική τους ζωή στον ρυθμό που ήταν, ενώ η ομάδα Β έκανε διπλάσιο σεξ από ό,τι έκανε συνήθως. Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα Β στην πραγματικότητα ανέφερε ότι το σεξ «δεν ήταν πολύ διασκεδαστικό» και ότι άρχισε να φαίνεται σαν αγγαρεία.
Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε;
Αυτή η μελέτη του Carnegie Mellon τα κατάφερε. Εάν δεν υπάρχει πίεση στη σχέση σας και οι ανάγκες σας ικανοποιούνται και για τους δύο, γιατί πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο συχνά θα πρέπει να το κάνετε με τον σύντροφό σας;! Πραγματικά δεν χρειάζεται να μπλέκετε όταν κάτι είναι καλό.
Η σεξουαλική πίεση προέρχεται από όλους τους τομείς και η ανάγνωση της μίας μελέτης μετά την άλλη για να σας πει εάν η σεξουαλική σας ζωή είναι φυσιολογική είναι αρκετά αντιπαραγωγική.
Το πόσο συχνά κάνετε σεξ δεν είναι αυτό που κάνει μια σχέση «ευτυχισμένη», συχνά το σεξ έρχεται όταν νιώθετε ευτυχισμένοι στη ζωή σας. Το στρες στη δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα ή το οικογενειακό δράμα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία και μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο μας. Ακριβώς επειδή κάνετε λιγότερο σεξ από την ιδέα σας για το φυσιολογικό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι κακή.
Είτε κάνετε σεξ τέσσερις φορές την εβδομάδα και αγαπάτε κάθε δευτερόλεπτο είτε απολαμβάνετε τον χρόνο σας στην κρεβατοκάμαρα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, η σχέση σας δεν θα πρέπει να βασίζεται σε έναν αριθμό για να θεωρείται ευτυχισμένη.
Εσείς θα αποφασίσετε ποιο είναι το φυσιολογικό σας, όχι η επιστήμη. Τέλος πάντων, το φυσιολογικό είναι απλώς ένα κοινωνικό κατασκεύασμα για να μας κάνει να νιώθουμε κατώτεροι από τους άλλους, οπότε σε αυτό, λέω, καλή απαλλαγή με ό,τι στο καλό είναι το φυσιολογικό.