Ψυχική υγεία και ανοργασμία: Πώς συνδέονται και τι μπορείτε να κάνετε
Η ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική απόλαυση. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνουμε προσοχή στις καταστάσεις που μπορούν να μας επηρεάσουν ψυχολογικά και να οδηγήσουν στην ανοργασμία. Μπορεί η αιτία να είναι σωματική αλλά συχνά οφείλεται σε ψυχολογικές αιτίες. Ας δούμε πώς συνδέεται η ανοργασμία με την ψυχική υγεία.
Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά
Η ανοργασμία είναι μία σεξουαλική διαταραχή, η οποία ορίζεται ως η ανικανότητα ή προβληματική κατάσταση του ανθρώπου να φθάσει σε οργασμό. Μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, ή εξαιτίας του σεξουαλικού συντρόφου.
Μπορεί η αιτία να είναι σωματική αλλά συχνά οφείλεται σε ψυχολογικές αιτίες. Ας δούμε πώς συνδέεται η ανοργασμία με την ψυχική υγεία.
1. Αγχώδης διαταραχή
Το άγχος που προκαλείτε από το «κυνήγι» του οργασμού μπορεί να κάνει κάποιον να μην απολαμβάνει απόλυτα το σεξ. Το άγχος είναι η ψυχική κατάσταση που εκφράζεται ως υπερβολική αγωνία για μία κατάσταση ή σκέψη που προκαλεί ανησυχία.
Η υπερβολική ανησυχία που δημιουργείται από προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία για οργασμό.
Η ανοργασμία οδηγεί πολλούς ανθρώπους να βλέπουν τις σεξουαλικές επαφές σαν κάτι ιδιαίτερα αγχωτικό. Νομίζουν ότι πρέπει να έχεις τα πάντα υπό έλεγχο και ανησυχούν όταν δεν μπορούν να καταφέρουν να φτάσουν σε οργασμό.
Το άγχος μπορεί να είναι παροδικό, λόγω μιας συγκεκριμένης κατάστασης που σας εμποδίζει να συγκεντρωθείτε στο σεξ. Όμως, αν ανησυχείτε για το ότι δεν έρχεστε σε οργασμό και ότι αυτό σας εμποδίζει να απολαύσετε την επαφή, τότε ίσως πρέπει να δείτε λίγο πιο σοβαρά το θέμα.
Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο, ώστε να σας δείξει με ποιους τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίζετε το άγχος σας για την ανοργασμία.
2. Κατάθλιψη
Τόσο η κατάθλιψη όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο και να οδηγήσουν στην ανοργασμικοτητα.
Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από βαθιά θλίψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απώλεια όρεξης, πεσμένη διάθεση και απουσία ενδιαφέροντος για οτιδήποτε.
Συνήθως η κατάθλιψη μειώνει την λίμπιντο. Οδηγεί επίσης στην απουσία του πρώτου σταδίου της επιθυμίας. Αυτό σημαίνει ότι ούτε τα επόμενα στάδια σεξουαλικής επιθυμίας μπορούν να αναπτυχθούν. Ως αποτέλεσμα υπάρχει δυσκολία στον οργασμό.
Τόσο η κατάθλιψη όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο και να οδηγήσουν στην ανοργασμικοτητα.
Επιπλέον, κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αν σας συμβαίνει κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας αλλάξει αγωγή, ώστε να μειωθούν οι παρενέργειες.
3. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς ερχόμαστε σε επαφή κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορούμε να ορίσουμε την χαμηλή αυτοπεποίθηση ως τη δυσκολία ενός ατόμου να νιώσει άξιο για την αγάπη κάποιου άλλου.
Αυτό επηρεάζει αντίστροφα την απόλαυση των ερωτικών σχέσεων και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα οργασμού. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής μας. Έτσι οδηγεί στην ανασφάλεια και στην απόρριψη κάθε είδους επαφής.
Κάποιος με χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν απολαμβάνει το σεξ και αυτός είναι ο λόγος που το σεξ μπορεί να προκαλέσει άγχος. Για να ξεπεράσετε αυτά τα προβλήματα και να βελτιώσετε το επίπεδο της ζωής σας καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Επιπλέον κουβεντιάστε με τον σύντροφό σας και εκφράστε του τις δυσκολίες σας ώστε να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια στο σεξ.
Η ανοργασμία οφείλεται σε ανεπαρκή σεξουαλικό ερεθισμό. Αν δεν μιλάτε με τον σύντροφό σας για αυτά τα θέματα τότε είναι δύσκολο να έρθετε σε οργασμό.
4. Έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ συντρόφων
Αν δεν επικοινωνείτε όπως πρέπει με τον σύντροφό σας τότε είναι πιο δύσκολο να του πείτε τι σας ικανοποιεί σεξουαλικά. Αυτό είναι λογικό να επηρεάζει τις ερωτικές σας επαφές.
Η απουσία επικοινωνίας στα ζευγάρια συμβαίνει για πολλούς λόγους. Αν δεν νιώθετε άνετα με τον σύντροφό σας, τότε είναι δύσκολο να εκφραστείτε για τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις. Ως αποτέλεσμα είναι πιθανό να μην απολαμβάνετε την ερωτική επαφή.
Συχνά η ανοργασμια οφείλεται σε ανεπαρκή σεξουαλικό ερεθισμό. Αν δεν μιλάτε με τον σύντροφό σας για αυτά τα θέματα τότε είναι δύσκολο να μπορείτε να έρθετε σε οργασμό.
Επίσης, αν έχετε αλλά προβλήματα μεταξύ σας τότε αυτά είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και τη σεξουαλική σας σχέση λόγω της έντασης που υπάρχει, του άγχους και της απουσίας ιδιωτικότητας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συμβουλεύουμε να δημιουργήσετε μερικές συνήθειες μέσα στη σχέση σας, ώστε να βοηθήσετε την επικοινωνία και την αμοιβαία κατανόηση. Αν ούτε αυτό είναι αρκετό, τότε ίσως ένας σύμβουλος σχέσεων σας δώσει τη λύση.