Σας κατηγορεί για όλα ο σύντροφός σας; Οι συμβουλές των ειδικών
Μήπως τελευταία η σχέση σας περνάει κρίση λόγω της άσχημης συμπεριφοράς του συντρόφου σας και της συνήθειάς του να σας κατηγορεί για οτιδήποτε του συμβαίνει; Πώς μπορείτε να κάνετε τα πράγματα όπως ήταν πριν και να επαναφέρετε τις ισορροπίες; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλειδί εδώ είναι η συμπόνια. Και ίσως και λίγη επιπλέον υποστήριξη.
Από τη Σοφία Κροκιδά
Είναι στην ανθρώπινη φύση να κατηγορεί κάποιος τον σύντροφό του, όταν δεν είναι ευτυχισμένος ή πάλι μπορεί να είναι καταθλιπτικός ή πολύ κοντά στην κατάθλιψη, για να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα δεν είστε εσείς, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.
Χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος είναι το πρόβλημα και ότι πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του, για να νιώσει καλύτερα αλλά και να επανέλθει η χαρά σε ένα ζευγάρι.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ψυχολογία, ότι δεν είναι «εντάξει» να παίρνετε πάνω σας την ευθύνη, μόνο και μόνο επειδή ο σύντροφός σας δεν είναι σε καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, όλοι περνάμε από καλές και κακές στιγμές, και ειδικά σε σκοτεινούς καιρούς, γινόμαστε τοξικοί και υιοθετούμε συμπεριφορές που ρίχνουν την ευθύνη και την κατηγορία στον σύντροφό μας αλλά και στον περίγυρό μας.
Σε αυτήν την περίπτωση, λένε οι ψυχολόγοι, ότι οι αλλεπάλληλες κατηγορίες είναι ένας πολύ ανθυγιεινός τρόπος επικοινωνίας που μας αναγκάζει να αγωνιζόμαστε άδικα.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο στη σχέση σας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε μια λύση μαζί.
Μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε, εάν ο σύντροφός σας σας κατηγορεί συνεχώς για τα πάντα.
1. Μιλήστε και μοιραστείτε την οπτική σας
Δώστε στον σύντροφό σας να καταλάβει ότι νιώθετε ότι σας κατηγορεί άδικα, όσο πιο νωρίς γίνεται. Όταν αφήνουμε ένα πρόβλημα χωρίς να το κουβεντιάσουμε, μπορεί να γίνει συνήθεια μέσα σε μία σχέση και να διαιωνιστεί.
Μια τέτοια κατάσταση μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε καταχρηστικές συμπεριφορές, κάτι που δεν πρέπει ποτέ να δεχτείτε.
Δώστε στον σύντροφό σας να καταλάβει πώς νιώθετε και βάλτε τα δυνατά σας να κατανοήσετε τον ίδιο και να αλλάξετε ό,τι χρειάζεται στη δική σας συμπεριφορά. Αυτό θα του δώσει το έναυσμα για να κοιτάξει και ο ίδιος πώς μπορεί να βελτιωθεί χωρίς να νιώθει ότι είναι μόνος του σε όλο αυτό.
2. Ζητήστε του να σας εξηγήσει το πρόβλημά του
Αν ο σύντροφός σας πιστεύει ότι φταίτε πάντα εσείς, τότε κάτι δεν πάει καλά μέσα του. Όταν θέλει να σας κατηγορήσει, ζητήστε του πρώτα να σας εξηγήσει τι συμβαίνει. Αυτό θα σας επιτρέψει να ξεκαθαρίσετε τι πραγματικά γίνεται, ή να δείτε καλύτερα τον εαυτό σας και τη συμπεριφορά σας αν πρέπει να αλλάξετε κάτι.
Το πιο σημαντικό εδώ είναι να δείξετε και οι δύο κατανόηση και όρεξη να δουλέψετε το πρόβλημα και να δείτε πώς μπορείτε να βελτιωθείτε μαζί. Μπορεί να μην φταίτε απαραίτητα, αλλά κάποιες φορές όλοι κάνουμε λάθη.
Η κατανόηση, η στοργή και η συνεργασία είναι μία καλή λύση. Βοηθήστε τον σύντροφό σας να αναζητήσει τη ρίζα του προβλήματος.
3. Θυμηθείτε ότι δεν έχει να κάνει πραγματικά με εσάς
Αν ο σύντροφός σας σάς κατηγορεί για το παραμικρό, αναλογιστείτε, αν ο στόχος του είστε στ’ αλήθεια εσείς ή όχι. Κάποιοι άνθρωποι κατηγορούν τους γύρω σαν έναν τρόπο για να ξεφύγουν από τον πόνο τους.
Αν κάποιος σας κατηγορεί ότι φταίτε για κάτι, μην το πάρετε προσωπικά. Δείξτε κατανόηση και στοργή και ψάξτε τα πραγματικά αίτια πίσω από την κατάσταση αυτή.
4. Βοηθήστε τον σύντροφό σας να μετατρέψει τον θυμό του σε παραγωγικότητα
Την επόμενη φορά που θα σας κατηγορήσει ο σύντροφός σας άδικα, κάντε μια παύση και ρωτήστε τον «τι θες να κάνουμε για αυτό το θέμα;». Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε μια δημιουργική στιγμή μέσα από τον θυμό του.
Το να κάνετε τον σύντροφό σας να εστιάσει στη λύση, αντί να συνεχίσει να σας κατηγορεί είναι μια καλή στρατηγική που μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Αν υπάρχει πραγματικά κάποιο πρόβλημα, τότε μπορείτε να το λύσετε μαζί. Αν όχι, τότε μπορείτε να το ξεχάσετε και οι δύο.
Αναζητήστε μαζί τα αίτια για τις αλλεπάλληλες κατηγορίες. Και μην παίρνετε καθετί προσωπικά! Κουβεντιάστε μαζί του και προσφέρετέ του τη βοήθειά σας.
5. Προσπαθήστε να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος
Αν ο σύντροφός σας σας κατηγορεί για όλα, μην κρατάτε αμυντική στάση. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εντείνετε την κατάσταση. Αντίθετα, θα πρέπει να διατηρήσετε την ηρεμία σας και να ακούσετε τις ανάγκες τού συντρόφου σας για να καταλάβετε τι πραγματικά φταίει.
Κουβεντιάστε μαζί του και ρωτήστε τον αν υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί αυτό τον διάστημα, γιατί προσέξατε πως σας κατηγορεί για πράγματα που δεν φταίτε. Ρωτήστε τον, αν χρειάζεται τη βοήθειά σας σε κάτι ή αν θέλει να σας πει κάτι. Με το να είστε ευγενική και να έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά για οτιδήποτε χρειάζεται θα δείτε μεγάλη διαφορά.
6. Μην βγάζετε τον εαυτό σας απ’ έξω
Αναρωτηθείτε μήπως έχετε κι εσείς μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση. Ακόμα κι αν σας αναλογεί μόλις το 1%! Δεν είναι πάντα ευχάριστη διαδικασία, αλλά είναι σημαντικό να κοιτάμε τον ρόλο μας σε κάποια πράγματα και να παίρνουμε την ευθύνη.
Αφού το κάνετε αυτό, τότε μπορείτε να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να αναλάβει κι αυτός τις ευθύνες του. Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στον ίδιο και σε εσάς ότι πάνω απ’ όλα χρειάζεται ομαδική προσπάθεια για να λειτουργήσει μια σχέση και να διορθώνετε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.
Αν η συζήτηση δεν φέρνει αποτέλεσμα, και οι κατηγορίες που εκτοξεύονται είναι μόνιμο φαινόμενο, τότε βάλτε τα όριά σας ή θα πρέπει να σκεφθείτε και τον χωρισμό.
7. Βάλτε όρια
Αν το να σας κατηγορεί ο σύντροφός σας γίνει συχνό φαινόμενο, τότε ίσως ήρθε η ώρα να βάλετε κάποια όρια στη σχέση σας. Για παράδειγμα, δώστε του να καταλάβει ότι καταλαβαίνετε πως είναι εκνευρισμένος, αλλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε την κουβέντα, ενώ σας κατηγορεί συνεχώς άδικα.
Προτιμήστε να κουβεντιάσετε μαζί του, όταν θα είναι πιο ήρεμος και διαλλακτικός. Το τελευταίο που θέλετε σε μια τέτοια κατάσταση είναι ένας τσακωμός που δεν θα σας οδηγήσει πουθενά.
8. Κουβεντιάστε για το τι συμβαίνει στη ζωή του τώρα
Είναι σύνηθες για έναν άνθρωπο να γίνεται δύσκολος όταν περνάει μια κακή περίοδο. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να φερθείτε σκληρά στον σύντροφό σας. Το καλύτερο είναι να τον ρωτήσετε τι του συμβαίνει αυτή την περίοδο ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε πώς θα χειριστείτε το θέμα.
Αν όμως ο σύντροφός σας έχει συνηθίσει να τα ρίχνει όλα πάνω σας, τότε ίσως απλώς έχετε να κάνετε με έναν τοξικό άνθρωπο που δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του όταν δεν νιώθει καλά. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χωρίσετε.
9. Προσπαθήστε να βρείτε μαζί μια λύση
Πρώτα πρέπει να αποδεχτείτε ότι μπορεί να μην φταίτε αποκλειστικά, αλλά ίσως έχετε παίξει κι εσείς ρόλο στο πρόβλημα. Αν αρνείστε να δείτε ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, τότε αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα.
Μην είστε αμυντική απέναντι στον σύντροφό σας. Αποδεχτείτε τις ευθύνες σας και κάντε ό,τι μπορείτε για να αλλάξετε την κατάσταση. Εάν ο σύντροφός σας καταλάβει ότι είστε ανοιχτή να λύσετε το πρόβλημα μαζί, τότε του δίνετε την ευκαιρία να κάνει και αυτός την αυτοκριτική του και να προχωρήσετε μαζί στη λύση.