Σχέσεις: Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι!

Σχέσεις: Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι!

Αιώνια αγάπη; Μάλλον δεν είναι για όλους! Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά υπάρχουν 3 βασικοί τύποι σχέσης. Ο καθένας επηρεάζει το πώς αγαπάμε τον σύντροφό μας αλλά και τον εαυτό μας, ενώ εξυπηρετεί και διαφορετικούς σκοπούς. Διαβάστε την περιγραφή της κάθε σχέσης και αναρωτηθείτε ποια από αυτές σας ταιριάζει καλύτερα και ποια δημιουργείτε συνήθως.

Από τη Σοφία Κροκιδά

1. Η παραδοσιακή σχέση: Η πιο γνωστή οικογενειακή δυναμική που συναντάμε σε σχέσεις και γάμους.

Το επίκεντρο εδώ είναι τα κοινά ενδιαφέροντα και η αξίες και λιγότερο η προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Σε μια παραδοσιακή σχέση κανείς από τους δύο δεν έχει κάνει την απαραίτητη πνευματική και ψυχική προεργασία, ώστε να δεθεί με τον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ενώνονται κυρίως μέσω της προσωπικότητάς τους.

Όταν δύο άνθρωποι αποκτούν μια τέτοια σχέση, επικεντρώνονται κυρίως στον ίδιο τους τον εαυτό και στο πώς ο καθένας θα πάρει αυτά που χρειάζεται. Αυτό όμως κάποιες φορές οδηγεί στο να μην αναπτυχθεί ποτέ το “εμείς” μιας σχέσης.

Ως αποτέλεσμα, η σχέση δεν εξελίσσεται. Για να παραμείνει μαζί ένα ζευγάρι σε μια παραδοσιακή σχέση, συνήθως παραβλέπει σημαντικά προβλήματα, προσποιούμενο ότι δεν υπάρχουν. Πολλά ζευγάρια νιώθουν ασφάλεια σε μια παραδοσιακή σχέση. Είναι το μόνο που θέλουν και δεν τους νοιάζει να εξελιχθούν στα δύο επόμενα στάδια μιας σχέσης.

Μια παραδοσιακή σχέση τελειώνει όταν ο ένας από τους δύο ξεκινάει το δικό του πνευματικό ταξίδι και του είναι αδύνατον να μπορέσει να εξελιχθεί παραμένοντας σε αυτήν.

2. Η συνειδητή σχέση: Όταν δύο αδερφές ψυχές ενώνονται.

Με τον όρο “αδερφές ψυχές” εννοούμε δύο ανθρώπους που συνδέονται ψυχικά. Πολλοί ψάχνουν να βρουν την αδερφή ψυχή τους αλλά προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει και οι δύο να έχουν “δουλέψει” την ψυχολογία και το πνεύμα τους προτού συναντηθούν.

Σε μια συνειδητή σχέση, το ζευγάρι επικεντρώνεται στην συναισθηματική αλλά και πνευματική του ανάπτυξη, τόσο προσωπικά όσο και από κοινού. Αυτό το επιτυγχάνουν παίρνοντας “μαθήματα ζωής”, με στόχο να εξελιχθούν σε όλα τα επίπεδα.

Καθώς “δουλεύουν” οτιδήποτε προκύπτει μαζί, τα ζευγάρια αυτά αποκτούν την ικανότητα να στηρίζονται ο ένας στον άλλο και να τον εμπιστεύονται, φτάνοντας έτσι στο “εμείς” της σχέσης.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για ένα τέτοιο ζευγάρι είναι ακριβώς αυτή η μετάβαση από το “εγώ” στο “εμείς”, αφού μαθαίνουν όχι μόνο να αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα αλλά και να εφαρμόζουν τα όσα έμαθαν στη σχέση τους. Με τον καιρό, αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει διαμάχες εξουσίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Αν και βαθιά, μια συνειδητή σχέση δεν κρατάει απαραίτητα για πάντα. Μπορεί να τελειώσει όταν οι σύντροφοι δεν μπορούν πλέον να εξελιχθούν μαζί ή όταν ο ένας από τους δύο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του άλλου.

Το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει επιλέξει συνειδητά να είναι μαζί δεν σημαίνει απαραίτητα πως εκπληρώνει τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις  ο ένας του άλλου. Μια συνειδητή σχέση όμως είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα για τον οποιονδήποτε, καθώς συνήθως είναι όμορφη και γερή.

Δείτε Επίσης
Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια; Μπορεί η επιστήμη των μαθηματικών να εξηγήσει την «Ανατομία μιας πτώσης»;

3. Η υπερβατική σχέση: Δεν θέλουν όλοι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο σχέσης, αλλά αν το καταφέρουν έχουν κατακτήσει την ανιδιοτελή αγάπη.

Οι σύντροφοι μιας υπερβατικής σχέσης έχουν μάθει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, και να βρίσκουν τον εαυτό τους, τη χαρά και την ισορροπία από μέσα τους. Για αυτό και δεν φοβούνται ότι θα χάσουν τον εαυτό τους σε μια σχέση.

Με τόσο έντονη την αίσθηση του εαυτού τους, οι σύντροφοι μιας υπερβατικής σχέσης παραδίνονται απόλυτα στο “εμείς” και δημιουργούν μια ένωση όπου η μοναδικότητα του καθενός δεν χάνεται και όπου το σύνολο είναι πιο ισχυρό από τα μέρη του.

Τα μέλη αυτής της σχέσης υποστηρίζουν το ένα το άλλο προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Ζούνε στην αλήθεια και μοιράζονται τα πάντα δίχως φόβο ή ντροπή.

Οι σύντροφοι αυτοί κατανοούν ο ένας τον άλλο πνευματικά και έχουν ξεπεράσει την ανάγκη του να δουλέψουν τη σχέση τους, αφού πλέον καθοδηγούνται ο ένας από τον άλλο. Γνωρίζοντας ότι αυτό που έχουν χτίσει τους είναι αρκετό, είναι χαρούμενοι και μπορούν να αφοσιωθούν στο άλλο τους μισό για πάντα.

Μια υπερβατική σχέση στηρίζεται στην ευγνωμοσύνη και στο να δίνεις πράγματα στην κοινωνία, κάτι που δύσκολα συναντάει κανείς σε άλλες μορφές σχέσης. Οι συνειδητοί σύντροφοι μπορούν και εξελίσσονται σε ένα εξαιρετικό ζευγάρι.

Μην ξεχνάτε όμως ότι το ότι δεν έχετε δημιουργήσει μια υπερβατική σχέση δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει. Αυτού του είδους οι σχέσεις δεν είναι και ούτε θα έπρεπε να είναι για όλους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.