Τα τέσσερα “μη” που δεν έσωσαν την 28χρονη Κυριακή
Από μικρές μας δίνουν οδηγίες και συμβουλές για να μένουμε ασφαλείς, κυρίως από κλέφτες και δολοφόνους στους δρόμους της Αθήνας. Σίγουρα οι σύντροφοι – ή πρώην σύντροφοι– μας δεν αποτελούσαν μέρος της συζήτησης για τους κινδύνους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Μία ακόμα γυναικοκτονία, και πλέον συνειδητοποιούμε πως αν υπάρχει η δυνατότητα να δολοφονηθείς ακόμα και έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, μάλλον δεν είμαστε πουθενά ασφαλείς. Γιατί η 28χρονη Κυριακή έκανε όλα εκείνα που έπρεπε να κάνει για να προστατεύσει τον εαυτό της, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αρκετά.
Πώς, όμως, μπορείτε να προστατευτείτε:
1. Μην κυκλοφορείτε αργά το βράδυ
Σίγουρα κανείς δεν θα πει ότι άξιζε σε μια κοπέλα να πάθει κακό. Ωστόσο αν κυκλοφορούσε μόνη της αργά το βράδυ, και δη σε κάποια κακόφημη γειτονιά, είναι μάλλον αναμενόμενο να δεχθεί κάποια επίθεση, καθότι έθεσε τον εαυτό της σε αυτόν τον κίνδυνο. Η Κυριακή δολοφονήθηκε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, δεν θα έλεγε κανείς ότι ήταν πολύ αργά…
2. Μην κυκλοφορείτε ποτέ μόνη
Όταν γυρνάμε αργά το βράδυ, καλό είναι να έχουμε μαζί μας κάποια φίλη ή ακόμα καλύτερα κάποιον φίλο, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος επίθεσης, κυρίως στους σκοτεινούς δρόμους της Αθήνας. Η Κυριακή πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα, με συνοδεία φίλου της, ο οποίος μάλιστα ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην δολοφονία της. Η παρουσία λοιπόν, κάποιου φίλου, δεν έκανε ιδιαίτερη διαφορά.
3. Πηγαίνετε στην αστυνομία
Τρίτον και σημαντικότερό, όταν νοιώθετε πως απειλείστε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε στο Αστυνομικό Τμήμα ή να καλέσετε το “100”. Ο νόμος είναι με το μέρος σας. Η Κυριακή είχε ήδη υποβάλει μήνυση στον δράστη το 2020, για βιαιοπραγία και βιασμό. Την ημέρα της δολοφονίας της είχε απευθυνθεί στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και κατήγγειλε τον πρώην σύντροφο της για εκφοβισμό. Φεύγοντας από το τμήμα, ακόμη με συνοδεία του φίλου της, καλεί το “100” για να ζητήσει συνοδεία περιπολικού για να γυρίσει στο σπίτι της. Φυσικά, «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Λίγα μόλις μέτρα έξω από το Α.Τ. και με συνοδεία φίλου της, σε σημείο το οποίο δεν είναι σκοτεινό και σε όχι απομονωμένο μέρος, ο πρώην σύντροφός της της επιτίθεται με μαχαίρι και της αφαιρεί βίαια τη ζωή.
4. Μην δείχνετε χαρούμενη(;)
Όταν πρόκειται για μία λήξασα σχέση με τον σύντροφό σας, καλύτερο θα ήταν να μην επιδεικνύετε στα social media πώς είστε ευτυχισμένη χωρίς αυτόν, διότι θα του πληγώσετε τον εγωισμό. Δυστυχώς η Κυριακή, δεν ακολούθησε αυτό το βήμα. Σύμφωνα με τον Μανώλη Σφακιανάκη, πρώην αξιωματικό της Αστυνομίας, «το έγκλημα το ώθησε η κοινωνική δικτύωση. Η κοπέλα ήταν χαρούμενη και ευτυχισμένη, το έβγαζε προς τα έξω», δήλωσε, προσθέτοντας πως «η γαλήνη όμως αυτή, κάποιους ενοχλούσε. Όλα ήταν μηνύματα προς αυτόν. Εγώ είμαι ήρεμη, σε άλλη σχέση, είμαι αλλού, περνάω καλά. Τα μυαλά των ανθρώπων, δυστυχώς, δεν είναι όλα ισορροπημένα». Φταίει , λοιπόν, η κοινωνική δικτύωση – και σίγουρα όχι η κοινωνία – που ο “μη ισορροπημένος” 39χρονος γυναικοκτόνος ωθήθηκε στο έγκλημα αυτό.
Εν τέλει ίσως η Κυριακή δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να αποτρέψει την δολοφονία της, κι αυτό είναι το πιο τρομακτικό. Ίσως ο λόγος που πολλές γυναίκες δεν αισθάνονται ασφαλείς στον δημόσιο χώρο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις δουλειές τους, ακόμα και στα ίδια τους τα σπίτια, να μην είναι κάτι που μπορεί να αποτραπεί από τις ίδιες. Ίσως πρέπει να αλλάξουνε πολλά στην κοινωνία, για να νοιώσουμε ασφαλείς…