Τι είναι αυτό που κάνει τους άντρες ευτυχισμένους;

Τι είναι αυτό που κάνει τους άντρες ευτυχισμένους;

Δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε πολλά για εκείνους. Αν κατανοήσουμε τη «γλώσσα» τους, αν, δηλαδή, αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μαζί τους, ένας άνεμος αλλαγής θα φυσήξει στις σχέσεις μας!

Από την Δέσποινα Σάμψων

Μπορεί τα χρόνια να περνάνε και να μελετάμε δεκάδες βιβλία σχέσεων αλλά το άλλο φύλο εξακολουθεί και είναι ένα άλυτο μυστήριο. Μία γυναίκα ερωτεύεται έναν άντρα και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταλήγει να μην βρίσκει τι να συζητήσει μαζί του. Σε λίγο καιρό, ξεκινούν οι μικροτσακωμοί, οι οποίοι καταλαγιάζουν με το σεξ…

Είναι όμως μόνο το σεξ αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι άντρες; Και σε αυτή τη φάση, τι λέμε; Ή, μάλλον, τι δεν λέμε;

Για τα αγόρια, το χειρότερό τους είναι να ακούσουν τη φράση: «μωρό μου, θέλω να μιλήσουμε»… Στα αυτιά τους σημαίνει απλώς «την έχεις πατήσει τώρα…» και ο φαύλος κύκλος της διάλυσης των σχέσεων ξεκινάει πάλι.

Οι άντρες ξέρουν πολύ καλά τι αισθάνονται στο άκουσμα αυτής της μικρής φράσης και ότι νιώθουν πως προέκυψε θέμα. Αυτό που οι περισσότεροι ΔΕΝ ξέρουν είναι το γιατί.

Γιατί λοιπόν, συμβαίνει αυτό;

Οι άντρες είναι ευτυχισμένοι όταν νιώθουν ότι και η σύντροφός τους είναι ευτυχισμένη. Και μάλιστα ότι είναι ευτυχισμένη μαζί τους. Από τη στιγμή που λαμβάνουν το μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά, σταματάνε να είναι και οι ίδιοι χαρούμενοι.

Για το αγόρι μας, που κάνει καθημερινά μικρές προσπάθειες να δεθεί μαζί μας, η απογοήτευση είναι μεγάλη. Είναι εκείνος που έχει φτιάξει το αυτοκίνητό μας όταν δεν έπαιρνε μπροστά, εκείνος που μας στηρίζει στις επαγγελματικές αναποδιές, που βάζει πλάτη στις δαπάνες μας…. Όλα αυτά, και άλλα τόσα, είναι ο τρόπος του για να μας εκφράσει την αγάπη του.

Μόλις, λοιπόν, εισπράξει την απογοήτευσή μας και την απαίτησή μας για βελτίωση της επικοινωνίας μας μαζί του, ο ίδιος επιστρέφει στο καβούκι του. Δεν μας απαντά και εξαφανίζεται στον δικό του κόσμο. Αδιαφορεί; Όχι ακριβώς!

Ο φαύλος κύκλος μόλις ξεκίνησε…

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τότε ο άνδρας αισθάνεται προδομένος και νιώθει ότι, ενώ έχει κοπιάσει να αγωνίζεται για εμάς, εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένες και τον επικρίνουμε. Αυτό ισοδυναμεί για εκείνον με αποτυχία και αντιδρά τις περισσότερες φορές με θυμό ή άρνηση. Κάτι που μας δημιουργεί ανασφάλεια και αμφιβολία για τη συνέχεια αυτής της σχέσης…

Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που αντιδρούν τα δύο φύλα, όπως ισχυρίζονται και στο βιβλίο τους, How to Improve Your Marriage Without Talking About It, η δρ. Pat Love και ο δρ Steven Stosny. Διαφορές που σχετίζονται με βιολογικά αίτια και σταδιακά αυξάνονται στη διάρκεια της κοινωνικοποίησης. Γνωστά όλα αυτά…

Πώς λοιπόν επικοινωνούμε ουσιαστικά με τους άντρες;

Ποιες είναι οι διαφορετικές τακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τι σημαίνει «επικοινωνώ» για τον άντρα. Αν για μια γυναίκα σημαίνει «κατανοώ τον άλλον», για τον άντρα σημαίνει «κάνω πράγματα για τον άλλον ελπίζοντας να τον κάνω ευτυχισμένο». Αν δεν αναγνωρίζονται, τότε εκείνος με τη σειρά του νιώθει ότι δεν τον καταλαβαίνουν.

Μήπως, λοιπόν το πρώτο βήμα είναι να είμαστε ευγνώμονες για κάθε μεγάλη ή μικρή πράξη με την οποία αποδεικνύει την αγάπη του;

Αν μένουμε αδιάφορες ή τις θεωρούμε δεδομένες – ή και ασήμαντες -, σπάμε τον κρίκο της επικοινωνίας που αναπτύσσει ένας άντρας μαζί μας.

Αν καταφέρουμε να μελετήσουμε τις ουσιαστικές διαφορές μας, να παραμερίσουμε τις δικές μας ανησυχίες και να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με υλικά που προσφέρουν και οι δύο κόσμοι, μπορούμε να είμαστε καλύτερα μαζί…

1. Αν τον θέλουμε ευτυχισμένο

Ναι: Δεχόμαστε και εκτιμάμε ό,τι κάνει για εμάς, ευχαριστώντας τον δημοσίως.

Δείτε Επίσης
Πώς μας δείχνει την αγάπη του κι ας μην μας το λέει συχνά!

Όχι: Δεν τον κρίνουμε. Οποιοδήποτε θέμα έχουμε να συζητήσουμε που μας χωρίζει, πρέπει να συζητιέται χωρίς ίχνος κριτικής από εμάς.

2. Αν επιθυμούμε περισσότερο την προσοχή του

Ναι: Είμαστε τρυφερές.

Όχι: Δεν παραπονιόμαστε για την έλλειψη τρυφερότητας. Δεν γκρινιάζουμε ότι μας πλησιάζει τρυφερά μόνο όταν θέλει σεξ. Ακόμα και αυτή η προσέγγισή του είναι ο τρόπος του να συνδεθεί μαζί μας συναισθηματικά.

Δεν αρνούμαστε τη σωματική επαφή και ακόμα και αν δεν επιθυμούμε εμείς σε εκείνη τη στιγμή τη σεξουαλική πράξη, φροντίζουμε να αποκαταστήσουμε την επιθυμία μου για επαφή σύντομα.

3. Αν θέλουμε περισσότερο χρόνο μαζί του

Ναι: Γινόμαστε εμείς οι ίδιες ελκυστικές για να είναι εκείνος μαζί μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι φροντίζουμε μόνο την εμφάνισή μας. Κυρίως, σημαίνει ότι είμαστε εκείνες που θα τον ακούσουμε, θα δείξουμε ενδιαφέρον για τα δικά του προβλήματα, θα προτείνουμε μια κοινή δραστηριότητα που θα τον ευχαριστήσει…

Όχι: Δεν φορτίζουμε με γκρίνιες και αρνητικές συζητήσεις τις ελεύθερες ώρες που περνάμε μαζί, χαλαρώνοντας. Δεν του υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να χάσει κιλά ή ότι έχει υποσχεθεί να κόψει το κάπνισμα. Με άλλα λόγια, δεν τον κάνουμε να επιστρέψει στο καβούκι του.

4. Αν θέλουμε να μας καταλαβαίνει

Ναι: Τον ρωτάμε αν είναι η στγμή κατάλληλη για να ακούσει κάτι σημαντικό που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί του. Τον κάνουμε να αισθανθεί ασφαλής σε μια κουβέντα μαζί μας. Δείχνουμε ότι είμαστε κι εμείς ευάλωτες και χρειαζόμαστε την επικοινωνία μαζί του για να προχωρήσουμε.

Όχι: Δεν τον παγιδεύουμε. Ούτε προσπαθούμε να του επιτεθούμε τη στιγμή μάλιστα που είμαστε εμείς οργισμένες. Αν ξεσπάσουμε πάνω του, τα αυτιά του θα κλείσουν. Είναι πιο εύκολο να ακούσει κάποιον που έχει πληγωθεί παρά κάποιον που έχει εξαγριωθεί κι έχει οπλίσει το περίστροφο…

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.