Τι προκαλούν οι επικριτικοί σύντροφοι στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα λάθη μας;
Αν ο σύντροφός μας δεν είναι υποστηρικτικός φαίνεται ότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα λάθη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Psychophysiology. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μη υποστηρικτικές συμπεριφορές συνδέονται με αυξημένη νευρική αντιδραστικότητα μετά τη διάπραξη λάθους παρουσία του συντρόφου του.
«Οι ερωτικές σχέσεις είναι ένα τεράστιο μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων, αλλά υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς επηρεάζουν τις καθημερινές μας εμπειρίες», δήλωσε η Έριν Πάλμγουντ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Mary Washington και κλινικός ψυχολόγος.
«Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να διερευνήσουμε πώς τα υποστηρικτικά και μη υποστηρικτικά μηνύματα από τους ερωτικούς μας συντρόφους επηρεάζουν τις αντιδράσεις μας στα λάθη που κάνουμε. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς οι σχέσεις συμβάλλουν σε πράγματα, όπως η προσαρμοστική ανάληψη κινδύνων, η επιδίωξη στόχων και η αποφυγή του άγχους.
Το τελικό δείγμα για τη μελέτη περιελάμβανε 20 συμμετέχοντες (οι οποίοι επιλέχθηκαν από προπτυχιακά μαθήματα ψυχολογίας) και τους ερωτικούς τους συντρόφους. Οι συμμετέχοντες είχαν μια σοβαρή σχέση με τους συντρόφους τους για περίπου ενάμιση χρόνο.
Οι συμμετέχοντες και οι σύντροφοί τους ολοκλήρωσαν πρώτα ανεξάρτητα μια ποικιλία ψυχολογικών αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κλίμακας Συντροφικότητας και της Κλίμακας Κοινωνικής Υπονόμευσης. Η Κλίμακα Συντροφικότητας μετρά τα επίπεδα της αντιληπτής υποστήριξης από τους ερωτικούς συντρόφους, ενώ η Κλίμακα Κοινωνικής Υπονόμευσης μετράει τις αντιληπτές, μη υποστηρικτικές συμπεριφορές, όπως η κριτική και οι προσβολές.
Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να επιστρέψουν στο εργαστήριο περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, όπου ολοκλήρωσαν δύο φορές την εργασία Eriksen Flanker, μια αξιολόγηση της επιλεκτικής προσοχής και του εκτελεστικού ελέγχου.
Κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την εργασία ενώ κάθονταν σε ένα άδειο δωμάτιο. Κατά τη διάρκεια μιας άλλης συνεδρίας, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την εργασία με τους συντρόφους τους να κάθονται δίπλα τους. (Ο σύντροφος έλαβε οδηγίες να παραμείνει σιωπηλός.)
Η Palmwood και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογραφία για να μετρήσουν τις εγκεφαλικές αποκρίσεις των συμμετεχόντων καθώς ολοκλήρωσαν τις εργασίες.
Τους ενδιέφερε ιδιαίτερα ένα μοτίβο ηλεκτρικής εγκεφαλικής δραστηριότητας γνωστό ως αρνητισμός που σχετίζεται με σφάλματα (ERN), το οποίο εμφανίζεται όταν ένα άτομο κάνει ένα λάθος συμπεριφοράς. «Το πλάτος του ERN αντικατοπτρίζει τον βαθμό στον οποίο ένα άτομο θεωρεί ότι ένα σφάλμα είναι απειλητικό», εξήγησαν οι ερευνητές.
Η Palmwood και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η μη υποστηρικτική συμπεριφορά συσχετίστηκε με αλλαγές στην επεξεργασία σφαλμάτων. Οι συμμετέχοντες που αντιλήφθηκαν περισσότερο μη υποστηρικτική συμπεριφορά από τον σύντροφό τους έτειναν να έχουν αυξημένες απαντήσεις ERN όταν διαπράχθηκαν σφάλματα — αλλά μόνο όταν κάθονταν δίπλα στον σύντροφό τους.
«Όταν ο σύντροφός σας συμπεριφέρεται χωρίς υποστήριξη προς εσάς, τείνετε να αντιδράτε πιο έντονα στα λάθη που κάνετε», είπε η Palmwood στο PsyPost. «Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι ένας σύντροφος που δεν σας υποστηρίζει μπορεί να είναι πολύ επικριτικός για τα λάθη σας. Ή επειδή μπορεί να έχετε εσωτερικεύσει κάποιες αυτοκριτικές απαντήσεις ως αποτέλεσμα του να δέχεστε τόσο συχνά κριτική από τον σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ μη υποστηρικτικών ερωτικών σχέσεων και καταστάσεων όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η μειωμένη επίτευξη των στόχων».
Αλλά οι ερευνητές είπαν ότι απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να επιβεβαιωθεί η γενίκευση των ευρημάτων.
«Ένας σημαντικός περιορισμός αυτής της μελέτης είναι το σχετικά μικρό και ομοιογενές δείγμα της, καθώς και η αποκλειστική χρήση προπτυχιακών φοιτητών», εξήγησε η Palmwood. «Αυτή η έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερα, πιο διαφοροποιημένα δείγματα που περιλαμβάνουν ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σε μακροχρόνιες σχέσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η γενίκευση αυτών των ευρημάτων».
Η μελέτη «Οι μη υποστηρικτικές συμπεριφορές ερωτικού συντρόφου αυξάνουν τη νευρική αντιδραστικότητα στα λάθη», συντάχθηκε από τους Erin N. Palmwood και Robert F. Simons.