5 ψυχολογικά κόλπα που θα σας κάνουν… επικίνδυνα πειστικές
Η κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να σας δώσει ένα πλεονέκτημα σε διάφορες πτυχές της ζωής, από τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις προσωπικές σχέσεις. Όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση, αυτά τα ψυχολογικά κόλπα μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας και να κερδίσετε σεβασμό. Πέντε ψυχολογικά κόλπα που μπορούν να σας κάνουν να φαίνεστε σχεδόν επικίνδυνα πειστικές και επιδραστικές.
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Η καθρεπτική συμπεριφορά
Ο η «συμπεριφορά καθρέφτης» είναι η λεπτή τέχνη της μίμησης της γλώσσας του σώματος, των μοτίβων ομιλίας ή της στάσης ενός άλλου ατόμου. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν αυτό το «φαινόμενο χαμαιλέοντα» και είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος να χτίσετε σχέσεις και να κάνετε κάποιον να αισθάνεται πιο άνετα γύρω σας.
Για παράδειγμα, εάν το άτομο με το οποίο μιλάτε σταυρώσει τα χέρια του, μπορεί να κάνετε το ίδιο μετά από μια μικρή καθυστέρηση. Όταν γίνεται φυσικά, αυτό δημιουργεί μια υποσυνείδητη σύνδεση, κάνοντας το άλλο άτομο να νιώθει κατανοητό και είναι πιο πιθανό να συμφωνήσει μαζί σας.
Η δύναμη της σιωπής
Η σιωπή μπορεί να είναι απίστευτα ανησυχητική, ειδικά σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Αφού κάνετε μια δύσκολη ερώτηση ή κάνετε μια τολμηρή δήλωση, αντισταθείτε στην παρόρμηση να γεμίσετε τη σιωπή.
Αυτό αναγκάζει το άλλο άτομο να επεξεργαστεί αυτά που είπατε και συχνά τον αναγκάζει να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες από αυτές που σκόπευε να κάνει.
Η τεχνική με τα «πόδια στην πόρτα»
Αυτό το ψυχολογικό κόλπο περιλαμβάνει να ζητάς μια μικρή χάρη πριν ζητήσεις κάτι μεγαλύτερο. Μόλις κάποιος συμφωνήσει με την αρχική, ευκολότερη εργασία, είναι πιο πιθανό να συμμορφωθεί με ένα μεγαλύτερο αίτημα αργότερα.
Για παράδειγμα, αν θέλετε κάποιος να σας βοηθήσει να μετακινηθείτε, ξεκινήστε ζητώντας του να κρατήσει μερικά κουτιά για εσάς. Μόλις συμφωνήσει με τη μικρότερη χάρη, θα νιώσει πιο πρόθυμος να πει ναι. όταν ζητήσετε μεγαλύτερη βοήθεια.
Το φαινόμενο Μπεν Φράνκλιν
Το φαινόμενο Ben Franklin είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο, όπου οι άνθρωποι σας συμπαθούν περισσότερο αφού σας κάνουν τη χάρη. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά όταν κάποιος καταβάλλει προσπάθεια για να σας βοηθήσει, δικαιολογεί τις πράξεις του αποφασίζοντας υποσυνείδητα ότι πρέπει να σας γίνει αρεστός.
Ζητήστε μικρές, απλές χάρες, όπως να δανειστείτε ένα στυλό ή να λάβετε συμβουλές. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό δημιουργεί μία ατμόσφαιρα καλής θέλησης και κάνει το άλλο άτομο πιο διατεθειμένο να σας βοηθήσει με σημαντικότερους τρόπους.
Δημιουργία αίσθησης επείγοντος
Οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα χάσουν κάτι, γι’ αυτό και η δημιουργία της αίσθησης του επείγοντος είναι ένα τόσο ισχυρό ψυχολογικό εργαλείο. Πλαισιώνοντας ευκαιρίες ως προσφορές περιορισμένου χρόνου ή δίνοντας έμφαση στη σπανιότητα ενός αντικειμένου ή μίας ευκαιρίας, μπορείτε να ωθήσετε τους ανθρώπους στη δράση.
Για παράδειγμα, σε πωλήσεις ή διαπραγματεύσεις, φράσεις όπως «Αυτή η συμφωνία δεν θα διαρκέσει πολύ» ή «Μπορώ να το προσφέρω μόνο σήμερα» μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να συμφωνήσουν.