6 μικρές συνήθειες εξαιρετικά ήρεμων ανθρώπων και πώς να τις υιοθετήσετε

Γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνονται πάντα τόσο ήρεμοι και ζεν, ενώ οι υπόλοιποι φαίνεται να είμαστε συνεχώς αγχωμένοι και κουρασμένοι; Από τα πράγματα που μας δημιουργούν στρες μέχρι τον ίδιο μας τον οργανισμό μας όλα παίζουν ρόλο στο πόσο ήρεμοι ή όχι είμαστε στην καθημερινότητά μας. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν όμως είναι το εξής απλό: Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ήρεμο μυαλό χτίζοντας καλύτερες συνήθειες.
Aπό τη Σοφία Κροκιδά
Είτε σκόπιμα είτε λόγω τύχης οι ήρεμοι άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει συνήθειες που τους βοηθούν να νιώθουν ήρεμοι ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται αγχωτικά και χαοτικά. Αν θέλετε πιο ήρεμο μυαλό, υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες.
1. Κρατήστε τις προσδοκίες σας υπό έλεγχο
Οι προσδοκίες είναι συχνά αμυντικοί μηχανισμοί ενάντια στον φόβο τής αβεβαιότητας και της αδυναμίας. Όταν δεν μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε μια εξωτερική κατάσταση – ή φοβάστε πολύ να προσπαθήσετε – το να υποχωρήσετε και να παραμυθιάζετε τον εαυτό σας για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα, δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα αφεντικό που δεν σας υποστηρίζει πολύ, ειδικά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ομάδας. Του έχετε ζητήσει αρκετές φορές να είναι πιο υποστηρικτικός, αλλά τίποτα δεν αλλάζει.
Έτσι, έχετε συνηθίσει να λέτε στον εαυτό σας πως θα έπρεπε να είναι υποστηρικτικός — και πως αυτό κάνουν τα καλά αφεντικά. Και όλο αυτό το κάνετε επειδή σας δίνει προσωρινά την αίσθηση ότι κάνετε κάτι. Ότι έχετε τον έλεγχο.
Φυσικά, μακροπρόθεσμα, αυτές οι προσδοκίες δεν είναι ρεαλιστικές και οδηγούν σε απογοήτευση και απώλεια της ηρεμίας. Οι προσδοκίες μάς δίνουν την ψευδαίσθηση του ελέγχου βραχυπρόθεσμα. Αλλά μακροπρόθεσμα, το μόνο που κάνουν είναι να μας αγχώνουν.
Οι άνθρωποι με ήρεμο μυαλό ξέρουν ότι το μακροπρόθεσμο άγχος των υψηλών προσδοκιών δεν αξίζει τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που προσφέρουν.
Έτσι, αν θέλετε να καλλιεργήσετε ψυχική ηρεμία μάθετε να είστε επιφυλακτική απέναντι στις προσδοκίες σας και πώς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα και επικεντρωθείτε στα πιο ρεαλιστικά σενάρια.
2. Αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας, όχι για τα αποτελέσματα
Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στη ζωή για τα οποία έχετε τον απόλυτο έλεγχο του αποτελέσματος. Για παράδειγμα, όσο καλή μητέρα μπορεί να είστε, το παιδί σας μπορεί ακόμα να κάνει λάθη. Όσο σκληρά κι αν διαβάζετε ακόμα θα υπάρχουν πράγματα που δεν καταλαβαίνετε. Όσο προσεκτικά κι αν δουλεύετε σε ένα project μπορεί ακόμα να μην ικανοποιούνται οι πελάτες σας.
Το να αντιμετωπίζουμε αυτή την πραγματικότητα μας κάνει να νιώθουμε αβοήθητοι και κάποιοι από εμάς δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Ως αποτέλεσμα, λέμε στον εαυτό μας ότι πρέπει να μπορούμε να ελέγχουμε τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα και στη συνέχεια αναπόφευκτα αγχωνόμαστε και απογοητευόμαστε, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαμε στο μυαλό μας.
Αν θεωρείτε τον εαυτό σας υπεύθυνο για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, στρώνετε το έδαφος για άγχος και απογοήτευση.
Οι εξαιρετικά ήρεμοι άνθρωποι αποφεύγουν να αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για τα αποτελέσματα επειδή γνωρίζουν ότι το μόνο πράγμα που μπορούν να ελέγξουν είναι οι πράξεις τους.
Είστε υπεύθυνη να κάνετε το καλύτερο για τα παιδιά σας, όχι για το τι άνθρωποι θα γίνουν. Είστε υπεύθυνη για το πόσο καλά διαβάζετε, όχι για τους βαθμούς που παίρνετε. Είστε υπεύθυνη για την προσπάθεια που κάνετε στη δουλειά σας, όχι για τις αντιδράσεις των άλλων σε αυτή.
Συνηθίστε να αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεών σας και αφήστε τα αποτελέσματα να είναι αυτά που είναι.
3. Αγκαλιάστε το JOMO: The Joy of Missing Out (η χαρά του να χάνεις)
Πιθανότατα έχετε ακούσει για το FOMO, το Fear of Missing Out. Πόσες φορές σας έχει τύχει να είστε εξαντλημένη, να σας περιμένει μια δύσκολη μέρα την επαύριο και να λέτε ναι στην πρόσκληση για ένα ποτό επειδή δεν θέλετε να χάσετε μια ωραία βράδια;
Το πρόβλημα με το FOMO – ο φόβος του να χάνεις στιγμές – είναι ότι επειδή φοβάσαι να χάσεις κάποιες άμεσες εμπειρίες, καταλήγεις να θυσιάζεις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, όπως η ξεκούραση σου και άλλα.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να δέχεστε αυθόρμητες προσκλήσεις. Αλλά είναι πολύ εύκολο να συνηθίσετε να υποκύπτετε στο FOMO. Και όταν το κάνετε επιβαρύνετε την εσωτερική σας γαλήνη.
Οι ήρεμοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το FOMO αγκαλιάζοντας το JOMO, το Joy of Missing Out. To να αποδέχεσαι και να αγκαλιάζεις τη χαρά του να χάνεις πράγματα σημαίνει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι, παρόλο που μπορεί να χάσει κάτι ευχάριστο ή συναρπαστικό τώρα, κερδίζει κάτι πολύ μεγαλύτερο: τη μακροπρόθεσμη χαρά του να τηρείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου φροντίζοντας την υγεία και την ηρεμία σου και να είστε ελεύθερη να παίρνετε αποφάσεις με βάση τις δικές σας αξίες και όχι με τους φόβους σας.
4. Θέστε υγιή όρια
Οι άνθρωποι που αγχώνονται συνεχώς και ανησυχούν, συνήθως δεν βάζουν σωστά όρια. Νιώθουν άβολα να λένε όχι και καταλήγουν να αναλαμβάνουν πολλές ευθύνες. Δεν θέλουν να απογοητεύσουν τους φίλους τους, γι’ αυτό λένε ναι σε όλα — ακόμα κι αν είναι πράγματα που δεν θέλουν πραγματικά να κάνουν.
Η κύρια πηγή αυτοεκτίμησής τους προέρχεται από εξωτερική επιβεβαίωση, επομένως φοβούνται να επιμείνουν σε αυτό που θέλουν από φόβο μήπως χάσουν αυτή την επιβεβαίωση από τους άλλους.
Το να μην έχεις όρια σημαίνει να παίρνεις τα προβλήματα και τα άγχη όλων των άλλων σαν να είναι δικά σου— έτσι ποτέ δεν νιώθεις ήρεμη! Το κόλπο είναι να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας να απογοητεύσετε τους άλλους. Αν αρχίσετε να λέτε όχι και να βάζετε καλύτερα όρια, οι γύρω σας μπορεί να εκπλαγούν και να απογοητευτούν. Προσωρινά όμως!
Οι εξαιρετικά ήρεμοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμοι στους άλλους εάν δεν φροντίσουν πρώτα τον εαυτό τους. Και τις περισσότερες φορές, αυτό σημαίνει υγιή όρια.
Αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την ψυχική σας ηρεμία θα είναι τεράστια. Σκεφτείτε πόσο πιο ήρεμη θα ήταν η ζωή σας αν έπρεπε να ανησυχείτε μόνο για τα δικά σας προβλήματά και όχι και για των άλλων.
5. Ελέγξτε τις σκέψεις σας, όχι τα συναισθήματά σας
Το να προσπαθείτε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας είναι εγγύηση για στρες και απογοήτευση. Γιατί πολύ απλά δεν μπορείτε να τα ελέγξετε! Δεν μπορείτε απλώς να πατήσετε ένα κουμπί και να γίνετε χαρούμενη όταν είστε λυπημένη.
Δεν μπορείτε να αποβάλλετε μεμιάς το άγχος σας και να νιώσετε ως δια μαγείας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Δεν μπορείτε να διώξετε σ’ ένα λεπτό τον θυμό σας και να νιώσετε ήρεμη. Όχι μόνο δεν μπορείτε, αλλά ακόμα και το να προσπαθήσετε μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.
Το να προσπαθούμε να είμαστε ευτυχισμένοι οδηγεί σε μεγαλύτερες απογοητεύσεις και δυστυχίες. Το να προσπαθούμε να νιώθουμε λιγότερο άγχος συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερο άγχος.
Εάν θέλετε ένα πιο ήρεμο μυαλό, χρειάζεστε μια καλύτερη σχέση με τα συναισθήματά σας.
Το να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τον θυμό μας συνήθως οδηγεί σε απογοήτευση και μεγαλύτερο θυμό. Το να προσπαθούμε να ελέγξουμε το ανεξελεγκτο- συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων μας – θα οδηγεί πάντα σε περισσότερο άγχος και λιγότερη ηρεμία.
Αν θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο που νιώθετε, μπορείτε να το κάνετε μόνο έμμεσα αλλάζοντας με τους εξής τρόπους:
- Όταν αισθάνεστε λυπημένη, μπορείτε να αποδεχτείτε τη λύπη σας υπενθυμίζοντας αυτό στον εαυτό σας πως όλοι αισθάνονται λυπημένοι μερικές φορές.
- Όταν αισθάνεστε άγχος, μπορείτε να στρέψετε αλλού την προσοχή σας και να προσπαθήσετε να κάνετε πιο παραγωγικές σκέψεις.
- Όταν αισθάνεστε θυμωμένη, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι είναι εντάξει να νιώθετε έτσι εφόσον ελέγχετε τις αντιδράσεις σας.
6. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικά άτομα
Είναι κλισέ, αλλά αληθινό: οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα. Μία από τις συνέπειες αυτού είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο δουλεύετε με τον εαυτό σας οι γύρω σας θα επηρεάζουν πάντα την ψυχική σας κατάσταση.
Μπορεί να βάζετε τα δυνατά σας στη δουλειά και ένας πιεστικός μάνατζερ να σας δημιουργεί πίεση και άγχος. Μπορεί να δουλεύετε σκληρά για να έχετε αυτοεκτίμηση και ένας σύντροφος σκληρός, υποτιμητικός ή καταχρηστικός να μην σας βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα άτομα με τα οποία περνάτε χρόνο συχνά έχουν βαθιά επίδραση στο πόσο ήρεμη νιώθετε. Αυτό σημαίνει ότι τελικά, για να βρείτε περισσότερη ηρεμία, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε δραστικές αλλαγές στον κοινωνικό σας κύκλο και τις σχέσεις σας.
Και ενώ συχνά είναι αρκετά δύσκολο, οι σταθερά ήρεμοι άνθρωποι κάνουν τα δύσκολα πράγματα εύκολα για να περιορίσουν το να έχουν στη ζωή τους άτομα που τους προκαλούν άγχος.
Καλλιεργήστε σχέσεις υποστηρικτικές και περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για εσάς. Η ψυχική ηρεμία είναι κάτι που αναπτύσσεται φυσικά, όχι κάτι για το οποίο πρέπει να παλεύετε συνεχώς.