7 κομπλιμέντα που δεν είναι και τόσο καλοπροαίρετα!

7 κομπλιμέντα που δεν είναι και τόσο καλοπροαίρετα!

Δεν είναι κάθε κομπλιμέντο ευγενικό. Ακόμη και άνθρωποι με τις καλύτερες προθέσεις μπορεί να πουν κάτι πιστεύοντας ότι είναι κολακευτικό, αλλά καταλήγουν να προσβάλλουν κάποιον, τελικά. Και αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο όταν αυτά τα σχόλια τυχαίνει να αφορούν την εμφάνιση κάποιου άλλου. Δείτε 7 τα πιο συνηθισμένα κομπλιμέντα που καλύτερα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε και τι μπορείτε να πείτε αντί αυτών.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Τι ακριβώς είναι ένα κακοπροαίρετο κομπλιμέντο;

Πριν μπούμε στη λίστα μας, ας ξεκαθαρίσουμε για τι πράγμα μιλάμε. Όπως ορίζεται, ένα κακοπροαίρετο κομπλιμέντο σημαίνει ένα «κομπλιμέντο που υπονοεί ότι δεν είναι καθόλου κομπλιμέντο στην πραγματικότητα».

Μερικές φορές, αυτά τα σχόλια μπορεί να φαίνονται αρκετά καλοπροαίρετα. Ίσως το άτομο που τα λέει, να πιστεύει ότι οι προθέσεις του είναι καλές, και ίσως είναι πραγματικά! Ακόμη και τότε όμως, οι παρατηρήσεις του μπορεί να μεταδώσουν μια συγκεκριμένη άποψη ή προκατάληψη που το άτομο το οποίο τα ακούει, πιθανότατα δεν θα εκτιμήσει δεόντως!

Άλλες φορές, αυτά τα κομπλιμέντα μπορεί να φαίνονται εντελώς επιθετικά και άκυρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τι θέλατε να πείτε και πώς θα μπορούσατε να δώσετε το μήνυμα χωρίς το «κάρφωμα».

7 κομπλιμέντα που καλύτερα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε

Αν κάνετε χρήση σε κάποιο από τα παρακάτω σχόλια, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε πώς μιλάτε στους ανθρώπους γύρω σας. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα μας για να μάθετε για τα πιο συνηθισμένα κομπλιμέντα που τελικά μοιάζουν με «βρισιές» και τα πράγματα που μπορείτε να πείτε αντί αυτών.

1. “Φαίνεσαι υπέροχη. Έχεις χάσει βάρος;”

Ακριβώς επειδή το Instagram κάνει να φαίνεται ότι η απώλεια βάρους είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος δεν σημαίνει ότι πρέπει να το διαιωνίσετε.

Το να σχολιάζεις το βάρος, ενισχύει αυτή την πίεση και μπορεί να τον κάνει να νιώθει ότι νομίζεις ότι δείχνει καλύτερα πιο αδύνατη. Θυμηθείτε, το να γίνετε αδύνατοι δεν είναι ένας καταπληκτικός στόχος – είναι σημαντικό να γίνετε υγιείς.

Τι πρέπει να πείτε αντ ‘αυτού: “Φαίνεσαι υπέροχα! Τι νέο έχεις;”

Εάν το άτομο με το οποίο μιλάτε είναι πρόθυμο να μοιραστεί τις συνήθειές του για τη διατροφή και την άσκηση, θα το κάνει. Και αν όχι, αυτό τους δίνει την ευκαιρία να μιλήσουν γενικά για τον εαυτό τους.

2. «Φαίνεσαι καταπληκτική για την ηλικία σου»

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα υπέροχο κομπλιμέντο, αλλά το “για την ηλικία σας” το κάνει να ακούγεται υπό όρους και επομένως, πολύ λιγότερο γνήσιο.

Τι πρέπει να πείτε αντ ‘αυτού: “Φαίνεσαι φανταστική!”

Αν κάποιος φαίνεται υπέροχος -και είναι σωστό να το πείτε, φυσικά- πείτε του το χωρίς να το κάνετε κομπλιμέντο για συγκεκριμένη ηλικία.

3. “Το δέρμα σου φαίνεται πολύ καλύτερο!”

Εάν έχετε παρατηρήσει ακμή, υπερμελάγχρωση ή άλλο δερματικό πρόβλημα στη συνάδελφό σας, από το οποίο κατάφερε να απαλλαγεί, αποφύγετε αυτό το ακραίο κομπλιμέντο.

Τι πρέπει να πείτε αντ ‘αυτού: “Λάμπεις!”

Μπορεί να μην το καταλάβετε αμέσως, αλλά η χρήση λέξεων όπως “καλύτερα” σημαίνει ότι υπήρξε ένα “χειρότερο” κάποια στιγμή. Και μερικές φορές, δεν είναι σημαντικό να είσαι τόσο ειλικρινής.

4. “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μόλις έκανες παιδί. Φαίνεσαι καταπληκτική!”

Η ιδέα ότι οι μαμάδες προσπαθούν διαρκώς να χάσουν το βάρος του μωρού, και είναι πιο πιθανό να έχουν ένα μπιμπερό στην τσάντα τους παρά μια βούρτσα μαλλιών, είναι κάτι παραπάνω από ελαφρώς προσβλητική. Η απόκτηση παιδιού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε χαμηλές προσδοκίες για τη δική σας εμφάνιση.

Τι πρέπει να πείτε αντ ‘αυτού: “Φαίνεσαι καταπληκτική!”

Απλά αφήστε τα παιδιά έξω από αυτό!

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

5. “Έχετε ένα υπέροχο χαμόγελο – χρησιμοποιήστε το!”

Το να λες σε κάποιον να χαμογελάσει είναι σαν να του πόσο σκουντούφλης φαίνεται! Το να ζητάμε από τους ανθρώπους να φαίνονται χαρούμενοι δεν πρόκειται να τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Μερικές φορές, οι άνθρωποι έχουν κακές μέρες και τα πρόσωπά τους το αντικατοπτρίζουν. Δεν είναι η θέση σας να διορθώσετε το πώς νιώθουν.

Τι πρέπει να πείτε αντ ‘αυτού: “Είναι όλα εντάξει;”

Αν κάποιος φαίνεται αναστατωμένος, δοκιμάστε να τον ρωτήσετε για αυτό αντί να του υποδείξετε απλώς να μην είναι λυπημένος.

6. “Έχεις τόσο δυνατά χαρακτηριστικά!”

Και πάλι, το υπονοούμενο εδώ είναι ότι δεν κάνετε πραγματικά ένα κομπλιμέντο σε κάποιον, αλλά μάλλον επισημαίνετε τι υπάρχει κάτι “ασυνήθιστο” στην εμφάνισή του. Ομοίως, το να αποκαλείς κάποιον «ασυνήθιστη ομορφιά» δεν έχει το ίδιο θετικό πρόσημο με το να αποκαλείς απλώς κάποιον «ομορφιά».

Τι πρέπει να πείτε αντ ‘αυτού: “Λατρεύω το [εισάγετε το χαρακτηριστικό]!”

Εάν κάποιος έχει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, πείτε του ότι το θαυμάζετε αντί να χρησιμοποιείτε απλώς έναν γενικό περιγραφικό δείκτη – ειδικά έναν που μπορεί να εκληφθεί ως αρνητικός.

7. «Είσαι τόσο τολμηρή που το φοράς αυτό».

Αυτό που λες: «τολμηρή». Τι ακούει ο κόσμος: «Αυτό δεν σου πηγαίνει ή αυτό παραπάει».

Τι πρέπει να πείτε αντ ‘αυτού: “Μου αρέσει αυτό το ρούχο!”

Αν προσπαθείτε να κάνετε κομπλιμέντα στις φίλες σας, μην το κάνετε να φαίνεται ότι το να φοράτε ένα συγκεκριμένο είδος ρούχων ή μακιγιάζ είναι κατά κάποιο τρόπο αντίθετο με τους κοινωνικούς κανόνες της ζωής.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.