Αισθάνεστε αδράνεια αυτή την περίοδο; Ας δούμε γιατί και τι να κάνετε!
Η αναβλητικότητα είναι μία συνήθεια, την οποία συναντάμε σε πολλούς ανθρώπους (ναι, μερικές φορές και στους πιο δραστήριους και επιτυχημένους!). Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την περίοδο που διανύουμε με τους εγκλεισμούς και τις απαγορεύσεις θρέφεται και αναπτύσσεται καθημερινά, ακόμη και σε όσους δεν τη βίωναν. Γιατί, αναρωτιόμαστε. Γιατί ενώ θέλουμε να κάνουμε τόσα, τελικά αδρανούμε;
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Μήπως η αρχή κάθε ημέρας σας βρίσκει να χουζουρεύετε στο κρεβάτι μέχρι όποια ώρα να είναι; Μήπως αντί να κάνετε κάτι παραγωγικό, περνάτε ατελείωτες ώρες στην τηλεόραση ή μπροστά στην οθόνη του κινητού;
Ακόμη κι αν θέλετε να κινητοποιηθείτε, αναρωτιέστε γιατί να βιάζομαι; Και επιπλέον, «αφού και που εργάζομαι, αποτέλεσμα, δεν έχω;», οπότε γιατί να κάνω οτιδήποτε, αφού ούτε έχω καμία διάθεση;
Μήπως όλα αυτά σας φαίνονται οικεία, αναγνωρίζοντας τον εαυτό σας;
Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της αδράνειας;
Η ψευδαίσθηση ότι έχουμε χρόνο: Η παρατεταμένη διάρκεια του εγκλεισμού στο σπίτι, μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε άπλετο χρόνο αλλά και ότι ακόμη και αν δεν δραστηριοποιούμαστε, δεν υπάρχει καμία επιρροή στο αποτέλεσμα ούτε και το μέλλον μας.
Αυτή η ψευδαίσθηση, μας κάνει να στεκόμαστε αδρανείς, απέναντι σε αυτό το «pause» της ζωής μας, το οποίο αντί να εκμεταλλευτούμε, μας κάνει να μένουμε ακίνητοι, ή ακόμη και να νιώθουμε ότι βαριόμαστε τα πάντα.
Η παγίδα της αβεβαιότητας. H αβεβαιότητα που κυριαρχεί αναμφισβήτητα στις ζωές μας τον τελευταίο χρόνο, μας εμποδίζει να αισθανόμαστε ασφαλείς για όσα θα γίνουν αύριο, σε μία εβδομάδα, σε έναν μήνα…
Η ανασφάλεια και η έλλειψη πλάνου μπροστά μας, μας προκαλεί δυσφορία, έλλειψη ονείρων, έλλειψη προγράμματος, οπότε δεν καταφέρνουμε να θέσουμε νέους στόχους ούτε να προσδιορίσουμε νέα βήματα.
Η αποστασιοποίηση από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Είναι ξεκάθαρο εδώ… και χιλιάδες χρόνια ότι είμαστε κοινωνικά όντα. Μοιραζόμαστε μέσα από τις σχέσεις μας ιδέες, συναισθήματα, χαμόγελα, δάκρυα… Όσο μοιραζόμαστε, τόσα κερδίζουμε.
Οι σχέσεις με τους γύρω μας είναι ένα διαρκές δούναι και λαβείν, είναι πηγή έμπνευσης, αλλά και τρόπος να λύνουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το πιο ισχυρό αγχολυτικό του κόσμου: την αγκαλιά! Όσο, λοιπόν, λείπουν αυτά, λείπει και η έμπνευση και το μόνο που συσσωρεύεται μέσα μας είναι το άγχος, το αίσθημα της μοναξιάς, το κενό και η ανασφάλεια. Στοιχεία που δεν μας κινητοποιούν, αλλά μας παραλύουν και μας ακινητοποιούν.
Ο φόβος της αποτυχίας. Όσο πιο αβέβαιο σας φαίνεται το αύριο, τόσο πιο απίθανη σας κάνει να θεωρείτε την πιθανότητα της επιτυχίας. Πότε νιώθουμε ότι είναι πιο πιθανό να επιτύχουμε; Όταν πιστεύουμε ότι μπορούμε!
Σε αυτή την περίοδο που δεν ξέρουμε ούτε τι να πιστέψουμε, ούτε τι θα συμβεί, ο φόβος να αποτύχουμε γίνεται όλο και μεγαλύτερος αποτρέποντάς μας έτσι να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα, πόσο μάλλον να προσπαθήσουμε για κάτι καινούριο!
Η διατάραξη της προσωπικής-επαγγελματικής ζωής. Άλλο ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Η δυνατότητα να αλλάζουμε περιβάλλον και να μοιραζόμαστε ανάμεσα σε αυτό που χαλαρώνουμε και ξεκουραζόμαστε (σπίτι) και σε αυτό που είμαστε σε εγρήγορση και παραγωγικότητα (εργασία) φάνηκε να είναι άκρως σημαντική την ισορροπία μας.
Όταν η χαλάρωση και η παραγωγικότητα μοιράζεται το ίδιο… σαλόνι, τότε το πράγμα αρχίζει να μπερδεύεται. Αποτέλεσμα, να προκαλεί περισσότερο άγχος, κακή διάθεση και μας κάνει να αδρανούμε γενικότερα, αντί να θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε.
Όταν είμαστε στο γραφείο, έχουμε γύρω μας όλα αυτά τα οποία μας βοηθούν να κάνουμε όσα χρειάζεται για να διεκπεραιώσουμε την εργασία μας – ακόμα και αυτά που δεν μας αρέσουν.
Είναι απίστευτο πώς η αλλαγή περιβάλλοντος και καθημερινών συνηθειών, μπορεί να μας επηρεάσει τόσο, αφού χωρίς όλα εκείνα που μας κινητοποιούν, η προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε ουσιαστικά στις απαιτήσεις της ημέρας γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Μειώστε το άγχος της καθημερινότητας με μικρά βήματα
Είναι πολύ πιθανόν να έχετε ήδη διαπιστώσει ότι κάθε φορά που αναβάλετε ακόμη και μικρές δουλειές, από το να βάλετε πλυντήριο, να μαζέψετε τα ρούχα ή να φτιάξετε τη λίστα για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, σας προκαλεί μία εσωτερική ταραχή.
Είναι φυσικό, γιατί κάθε φορά που τα πράγματα παίρνουν αναβολή, αντί να διεκπεραιωθούν, συσσωρεύουν μέσα μας άγχος. Ξεκινήστε να κάνετε τις μικρές αυτές δουλειές και μάλιστα συνειδητά!
Ξεκινήστε με τα… εύκολα! Καθαρίστε ένα δωμάτιο, πετάξτε τα άχρηστα, πλύνετε τα πιάτα, τακτοποιήστε τα ρούχα. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε μία δουλειά, ισοδυναμεί με μία μικρή νίκη. Πετυχαίνετε μείωση του άγχους, αλλά και αφήνετε περιθώριο και διάθεση για κάτι ακόμη!
Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα και όσα μπορείτε να ελέγξετε
Μπορεί να ακούγεται «κλισέ», αλλά βοηθά. Δημιουργήστε για αρχή μία λίστα με όλα όσα μπορείτε να ελέγξετε αυτή την περίοδο, αλλά και με όσα είναι πέραν του δικού σας ελέγχου.
Αφού την ολοκληρώσετε, εστιάστε στην πρώτη στήλη και καταγράψτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτά που ελέγχετε – πώς χρειάζεται να διαμορφώσετε τη συμπεριφορά σας από αύριο, ώστε να φέρετε θετικότερα αποτελέσματα;
Ισορροπήστε την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή
Μάλλον, η πρώτη αντίδραση είναι: «εύκολο να το λες, αλλά πώς το κάνεις». Για αρχή, προσπαθήστε, να επιλέξετε ένα σημείο εργασίας, που να μην συνδέεται άμεσα με τον χώρο ανάπαυσης.
Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε τον καναπέ ή το κρεβάτι σας για να εργαστείτε. Αν δεν έχετε γραφείο, προτιμήστε για παράδειγμα να καθίσετε στο τραπέζι της τραπεζαρίας σας
Καθορίστε συγκεκριμένο ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου εργάζεστε αλλά και την ώρα που θα κάνετε το διάλειμμά σας και φροντίστε να το τηρείται καθημερινά. Μετά τις ώρες δουλειάς, κλείστε τον υπολογιστή ή το tablet ή ό,τι άλλο σχετικό. Σταματήστε να κοιτάτε τα emails ή τα μηνύματα.
Βγείτε από την αναβλητικότητα
Αν λοιπόν, έχει συλλάβει τον εαυτό σας να έχει μπει για τα καλά στη «συνήθεια» της αδράνειας ή της αναβλητικότητας, κάντε μερικά βήματα για να βγείτε από αυτήν.
- Κάντε μία λίστα με όλα όσα θέλετε να πετύχετε μέσα στην ημέρα (ή την εβδομάδα, ή τον μήνα) σας. Ξεκινήστε με αυτό που θα σας ήταν πιο εύκολο να κάνετε! Τσεκάρετε στη συνέχεια, αν η ψυχολογία σας έχει βελτιωθεί.
- Μην αναβάλλετε να ξεκινήσετε άμεσα! Με κάθε μικρή νίκη που κατακτάτε, χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας και απομακρύνεστε από την αναβλητικότητα!
- Μιλήστε με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες συνήθειες, σας εμπνέουν και ενδυναμώνουν την απόφασή σας για όλα όσα θέλετε να αλλάξετε, ώστε να βοηθηθείτε να βγείτε από το τέλμα.