Ανοσοποιητικό σύστημα: Ποιο χαρακτηριστικό μας το ενδυναμώνει;
Υπάρχει άραγε κάποιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας που συνδέεται με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα; Ποιοι τύποι προσωπικότητας είναι καλύτεροι για την καταπολέμηση μίας επίθεσης στον οργανισμό μας; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι εξωστρεφείς, κοινωνικοί άνθρωποι έχουν και το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα!
Από τον ψυχολόγο Jeremy Dean, PhD
Οι εξωστρεφείς άνθρωποι συνήθως αναζητούν νέες εμπειρίες, προτιμούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη και είναι εκφραστικοί και ομιλητικοί. Οι εξωστρεφείς τείνουν να έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, νιώθουν περισσότερα θετικά συναισθήματα και έχουν περισσότερα κίνητρα.
Όσοι είναι οι πιο ευσυνείδητοι, εσωστρεφείς και προσεκτικοί, είναι πιο πιθανό να έχουν ασθενέστερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.
Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι συστηματικοί και στοχοποιημένοι και είναι πιο πιθανόν να μείνουν προσηλωμένοι στα πλάνα τους από τους λιγότερο ευσυνείδητους συνομηλίκους τους.
Ωστόσο, η έρευνα δεν βρήκε στοιχεία ότι η τάση προς τα αρνητικά συναισθήματα συσχετίζεται με κακή υγεία.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendochrinology, με τίτλο Psychoneuroendochrinology, διενήργησε τεστ προσωπικότητας σε 121 υγιείς ενήλικες.
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη ακολούθησε τη Μεγάλη Πεντάδα (Big Five), η οποία σχεδιάστηκε για να συμπεριλάβει εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα οποία οι άνθρωποι θεωρούν τα πιο σημαντικά για τη ζωή τους.
Μαζί με την αξιολόγηση των πέντε κύριων παραγόντων της προσωπικότητας – εξωστρέφεια, νευρωτισμός, πνευματική διαθεσιμότητα, καλή προαίρεση και ευσυνειδησία – οι συμμετέχοντες έδωσαν και δείγματα αίματος για τη μέτρηση γενετικών παραγόντων που είναι γνωστό ότι είναι σημαντικοί στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η καθηγήτρια Kavita Vedhara, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, εξήγησε τα αποτελέσματα:
«Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι η “εξωστρέφεια” συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένη έκφραση προφλεγμονωδών γονιδίων και ότι η “ευσυνειδησία” συνδέθηκε με μειωμένη παρουσία προφλεγμονωδών γονιδίων.
Με άλλα λόγια, τα άτομα που θα περιμέναμε να εκτεθούν σε περισσότερες λοιμώξεις, ως αποτέλεσμα της κοινωνικά προσανατολισμένης τους φύσης (δηλαδή, εξωστρεφείς) φαίνεται να διαθέτουν ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μολύνσεις.
Ενώ τα άτομα που μπορεί να είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε λοιμώξεις, λόγω της προσεκτικής/ενσυνείδητης φύσης και διάθεσής τους έχουν ανοσοποιητικά συστήματα που μπορεί να ανταποκρίνονται λιγότερο καλά.
Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε ποιο από τα δύο προηγείται. Είναι η βιολογία μας που καθορίζει την ψυχολογία μας ή η ψυχολογία μας που καθορίζει τη βιολογία μας;».
Σχετικά με τον Συγγραφέα
Ο ψυχολόγος Jeremy Dean, PhD, είναι ο ιδρυτής και συγγραφέας του PsyBlog. Είναι κάτοχος διδακτορικού στην ψυχολογία από το University College του Λονδίνου και διαθέτει δύο ακόμη ανώτερα πτυχία στην ψυχολογία.