Δέκα συνήθειες που μας οδηγούν στην ευτυχία

Ακόμα κι αν ξυπνάμε με το αίσθημα ότι η ζωή μας είναι χάλια, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε για να δούμε την καθημερινότητα με άλλο μάτι.
Από την Δέσποινα Σάμψων
Στην Αμερική, στρεσαρισμένες ασθενείς απευθύνονται σε συμβούλους που αμείβονται με πολλά δολάρια ανά ώρα, για να ακούν αυτές ακριβώς τις συμβουλές. Στην πραγματικότητα η ευτυχία είναι ένας παράλληλος δρόμος από τον οποίο μας χωρίζει μια στροφή. Αρκεί να πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας και να στρίψουμε την κατάλληλη στιγμή ακολουθώντας τις δέκα αυτές κινήσεις:
1. Λέμε κι ένα “ευχαριστώ”…
Παλιά μας το φώναζαν οι γιαγιάδες μας αλλά σήμερα οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι συμβουλεύουν τους πελάτες τους να κρατούν ημερολόγια ευγνωμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η στόχευση στα καλά που απολαμβάνουμε και μας συμβαίνουν, βοηθάει στο να εντοπίσουμε και να δουλέψουμε για ακόμα περισσότερα θετικά. Είναι σαν κάποιος να μας κρατάει την πόρτα ανοιχτή για να περάσουν στο κατώφλι μας κι άλλα θετικά γεγονότα.
2. Φροντίζουμε τον εαυτό μας
Μαγειρεύουμε το αγαπημένο μας φαγητό, αγοράζουμε το αφρόλουτρο με τη μυρωδιά που προτιμάμε, γραφόμαστε στο στούντιο πιλάτες που μας αρέσει – κάνουμε επιτέλους κάτι για εμάς τις ίδιες χωρίς καμία ενοχή ή απολογία σε άλλους. Βάζοντας στο πλάνο μας μία τέτοια κίνηση την εβδομάδα, μπορούμε να απαλλαγούμε από βάρη και δυσάρεστες σκέψεις ενός αντίστοιχου εβδομαδιαίου προγράμματος.
3. Μαθαίνουμε να δεχόμαστε
Για πολλούς ειδικούς το να μην δεχόμαστε την πραγματικότητα μας στερεί καθημερινά πολύτιμους πόντους προσωπικής ευτυχίας. Πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε πού είμαστε έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε ρεαλιστικά και πού μπορούμε να φτάσουμε. Για παράδειγμα, αν δεχτούμε ότι έχουμε απολυθεί από μια σημαντική δουλειά, μπορούμε να δούμε πώς θα ψάξουμε για μια καινούρια απασχόληση ή στο κάτω κάτω πώς θα εκμεταλλευτούμε την περίοδο ανεργίας για να διεκπεραιώσουμε άλλες υποχρεώσεις. Αν δεν δεχτούμε το γεγονός όσο δυσάρεστο κι αν είναι, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε καμία κατεύθυνση. Κανένας life coach δεν υπόσχεται ότι η μαγική συνταγή θα μας οδηγήσει την επόμενη ημέρα σε καλύτερη θέση εργασίας σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, αλλά επιβεβαιώνει, ότι θα μας ταρακουνήσει θετικά για μείνουμε ενεργές κι όχι παγωμένες μέσα στη θλίψη μας.
4. Είμαστε παρούσες
Πόσες φορές, την ώρα που μας μιλάει μια φίλη μας σε ένα καφέ, χαζεύουμε παράλληλα το κινητό μας; Οι περισσότεροι σύμβουλοι σχέσεων προειδοποιούν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που μας συνδέει περισσότερο με τα κινητά και τις συσκευές μας απ’ ό,τι με τους ανθρώπους μας περιορίζει και ίσως μας αποκλείει από πολλές στιγμές ευτυχίας. Επίσης με το να απέχουμε από την παρούσα στιγμή, χάνουμε πολλές ευκαιρίες για χαλάρωση και στιγμιαία απόλαυση που συσσωρευτικά οδηγεί σε μόνιμη ικανοποίηση. Είναι οι μικρές λεπτομέρειες που εξελίσσονται δίπλα μας, που μετράνε… κι όχι οι αναρτήσεις στο facebook…
5. Χαμογελάμε
Πόσο δύσκολο είναι να χαμογελάσουμε στον εαυτό μας; Να πούμε μια ευγενική καλημέρα στη διπλανή μας; Έρευνες έχουν συσχετίσει ότι το χαμόγελο στα λόγια και τις εκφράσεις μάς βοηθάει να απελευθερωθούν στο σώμα ορμόνες που προάγουν την ευτυχία αποβάλλοντας με μια απλή κίνηση στρες και άγχος.
6. Αποφεύγουμε την τελειομανία
Μειώνουμε με αυτό τον τρόπο το στρες και νιώθουμε στιγμιαία καλύτερα. Πώς είναι δυνατόν να πιεζόμαστε κάθε μέρα για να σπάσουμε πρώτες το νήμα; Ποιος είναι ικανός να σπάει κάθε μέρα το προσωπικό του ρεκόρ χωρίς σκληρό τίμημα στην ψυχή και την υγεία του; Η χαλάρωση και μια καλή επίδοση που απέχει από την άριστη αρκούν για να εξασφαλίζουμε χρόνο για εμάς τις ίδιες και ό,τι μας ευχαριστεί πραγματικά.
7. Σταματάμε τις συγκρίσεις
Πάντα θα υπάρχει μια γυναίκα καλύτερα από εμάς – σε επαγγελματικό, προσωπικό ή ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Αν θέλουμε να διατηρούμε την ψυχική μας ισορροπία, κάνουμε μόνο υγιείς σκέψεις και αγκαλιάζουμε θετικά τη θέση μας – ακόμα κι αν είμαστε εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το πορτοφόλι μας έχει αδειάσει πριν το τέλος του μήνα. Η δύναμη μιας ευτυχισμένης σκέψης βελτιώνει και τα επίπεδα ενέργειας, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις και να αλλάξουμε την κατάστασή μας προς το καλύτερο.
8. Τιμάμε τον εαυτό μας και τα προσόντα μας
Ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός μας; Ο ίδιος μας ο εαυτός όταν γκρινιάζουμε και κριτικάρουμε ανελέητα τις πράξεις μας και τα στραβά μας. Εμείς οι ίδιες πρέπει να γλυκομιλάμε στον εαυτό μας επιβραβεύοντας μας για όλα όσα θα έπρεπε να είμαστε περήφανες – από ένα business plan που ολοκληρώσαμε και εντυπωσίασε τους επενδυτές μέχρι την επισκευή μιας συσκευής στο σπίτι! Σε μια εποχή σκληρής κριτικής και αυστηρής σύγκρισης επιδόσεων και αποτελεσμάτων, η επιβράβευση και η ηθική υποστήριξη μπορούν να μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένες. Ακόμα κι αν καταφέραμε κάτι ασήμαντο όπως πιθανόν να βάλουμε πλυντήριο, ενώ θα μπορούσαμε να απολαύσουμε μια κυριακάτικη σιέστα – είναι μια επιτυχία που αξίζει να την καταγράφουμε σε ημερήσια βάση.
9. Περιμένουμε μόνο το καλύτερο
Πώς διώχνουμε αποτελεσματικά το άγχος; Σταματάμε να λέμε μέσα μας αυτό το μίζερο “ας περιμένουμε καλύτερα το χειρότερο για να μην απογοητευτούμε”… Αντιστρέφουμε τον μηχανισμό και αλλάζουμε πρόσημο στη σκέψη μας. Προσδοκούμε ΠΑΝΤΑ το θετικό σενάριο έχοντας απλώς προβλέψει τι θα κάνουμε και σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος. Αυτή η ανανεωμένη διάθεση, ισχυρίζονται οι ειδικοί, προάγει την ευτυχία και μας βοηθάει να πετύχουμε περισσότερους στόχους.
10. Μιλάμε θετικά για μας
Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά αν καθίσουμε μπροστά στον καθρέφτη μας κάθε μέρα και πούμε δυνατά στο είδωλο μας όλα τα θετικά επιτεύγματα που έχουμε πετύχει πρόσφατα ή τις ξεχωριστές ικανότητές μας, θα καταφέρουμε να απογειώσουμε τη θετική μας διάθεση. Όταν ακούμε εμείς οι ίδιες να μιλάμε για τα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά, τις πετυχημένες ενέργειες και τους θετικούς στόχους που έχουμε βάλει θα νιώσουμε όχι απλώς ακλύτερα αλλά θα εξισσοροπήσουμε και καθετί αρνητικό που πιθανόν θα προκύψει μέσα στην καθημερινότητα.
Πώς στρίβουμε στον δρόμο της θετικής κατεύθυνσης;
Κάθε νέα “συνήθεια” θέλει τον χρόνο της για να εδραιωθεί στην ατζέντα μας. Ας είμαστε ρεαλίστριες: δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να τα αλλάξουμε όλα. Χρειαζόμαστε υπομονή, διάθεση και επιμονή για να ανέβουμε ένα ένα σκαλοπάτι στην κλίμακα των μικρών αυτών αλλαγών. Δίνουμε χρόνο στο μυαλό μας να ξεκινήσει να σκέφτεται θετικά υιοθετώντας μία “καλή” σκέψη κάθε μέρα.