Έχετε χάσει το παιδί που κρύβεται μέσα σας; Μάθετε τι να κάνετε

Έχετε χάσει το παιδί που κρύβεται μέσα σας; Μάθετε τι να κάνετε

Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό παιδί. Είναι εκείνο το μέρος του εαυτού μας που αντιπροσωπεύει την παιδική μας περιέργεια, τη χαρά, τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό μας – αλλά μπορεί επίσης να φέρει στις αποσκευές του χρόνια τραύματα και συναισθηματικές πληγές. Αλλά μερικές φορές, όταν το βάρος αυτών των αποσκευών είναι πολύ βαρύ για να το αντέξουμε, το εσωτερικό μας παιδί «χάνεται» ή αποσυνδέεται με άλλο τρόπο από το συνειδητό μας μυαλό. Τι να κάνετε για να επουλώσετε τις πληγές σας;

Μπορεί να νιώθουμε ότι δεν έχουμε επαφή με αυτή την αίσθηση του θαυμασμού και της χαράς, καθώς και ότι έχουμε ξεχάσει όλες τις δικές μας ανάγκες μαζί.

Αν σας ακούγεται οικείο, μάθετε αν το παιδί που κρύβεται μέσα σας έχει χαθεί, καθώς και τι να κάνετε για να επουλώσετε αυτές τις πληγές.

Τι σημαίνει να χάνεις το παιδί μέσα σου;

Το να χάσεις το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, σημαίνει να αποσυνδεθείς από τις παιδικές ιδιότητες μέσα σου, όπως η χαρά και ο ενθουσιασμός, καθώς και οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες από την παιδική ηλικία που έχουν διαμορφώσει αυτό που είσαι.

Όταν το εσωτερικό μας παιδί αισθάνεται ασφαλές και ικανοποιημένο, είμαστε χαρούμενοι, παιχνιδιάρικοι και χαλαροί. Όταν το εσωτερικό μας παιδί αισθάνεται παραμελημένο ή χαμένο, από την άλλη πλευρά, ενεργεί με τρόπους αυτο-σαμποτάζ για να τραβήξει την προσοχή σας, όπως ακριβώς θα έκανε ένα παιδί!

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι αυτό μπορεί να μοιάζει με δυσκολία για στενές σχέσεις, ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, παραμονή σε τοξικές καταστάσεις, διάσπαση, συναισθηματική αντιδραστικότητα και πολλά άλλα.

Ουσιαστικά, όταν το εσωτερικό σας παιδί έχει χαθεί, είναι εύκολο να κολλήσετε σε έναν αέναο κύκλο παραμελώντας το ακόμα περισσότερο. Όσο πιο χαμένο γίνεται το εσωτερικό σας παιδί, τόσο περισσότερο θα αισθάνεστε χαμένοι ως αποτέλεσμα.

Το παιδί μέσα μας κρατά τις πληγές και τα τραύματά μας από την πρώιμη παιδική ηλικία, αν και άλλα μέρη [μέσα μας] το κάνουν επίσης, το εσωτερικό μας παιδί παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, εξηγεί η ψυχολογία.

«Το να είμαστε σε επαφή με το εσωτερικό μας παιδί. είναι σημαντικό για να διασφαλίσουμε ότι ανατροφοδοτούμε τους εαυτούς μας με υγιή τρόπο το εσωτερικό μας παιδί είναι πάντα μέρος του εαυτού μας – στο υπόβαθρο των συναισθημάτων, των ερεθισμάτων, των προοπτικών και των αποφάσεών μας».

Γιατί αποσυνδεόμαστε από το παιδί μέσα μας;

Αν το εσωτερικό σας παιδί έχει χαθεί ή πληγωθεί, μην απογοητεύεστε. Συμβαίνει στους καλύτερους από εμάς! Οτιδήποτε, από στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινής ζωής έως τεράστιο τραύμα που αλλάζει τη ζωή μπορεί να επηρεάσει το εσωτερικό μας παιδί – και πόσο συνδεδεμένοι νιώθουμε μαζί του.

Αλλά χάνουμε επίσης την επαφή με το παιδί μέσα μας, αν δεν κάνουμε χώρο για διασκέδαση, παιχνίδι και χαρά στην ενήλικη ζωή μας.

Το να εστιάσετε μόνο στην επαγγελματική σας ταυτότητα, για παράδειγμα, μπορεί να σας αποσυνδέσει από το εσωτερικό σας παιδί και το ίδιο μπορεί να καταπιέσει τις ανάγκες σας σε μια σχέση.

Μπορεί να κουβαλάτε περιοριστικές πεποιθήσεις από την παιδική σας ηλικία που επηρεάζουν τις αποφάσεις σας ή ακόμη μπορεί να  δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας εξαρχής.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοούμε και να δίνουμε προτεραιότητα στις αξίες μας. Εν ολίγοις, ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να ωθήσει το εσωτερικό σας παιδί μακριά, αλλά ως έμφυτο μέρος αυτού που είστε, δεν είναι ποτέ πολύ μακριά.

Η θεραπεία του παιδιού που έχουμε μέσα μας είναι σκόπιμη εργασία και χρειάζεται προσοχή για να διατηρηθεί η σύνδεση, αλλά είναι τόσο σημαντική κυρίως για την ψυχική μας υγεία και τη γενική ευημερία μας.

Πώς να επανασυνδεθείτε με το παιδί μέσα σας

1. Αναγνωρίστε και αγαπήστε το παιδί μέσα σας

Το να αναγνωρίσετε απλώς την ύπαρξή του, είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε την πορεία προς τη θεραπεία και την επανασύνδεση μαζί του. Η ψυχολογία προτείνει τις επιβεβαιώσεις, τη συμπόνια για τον εαυτό και το ημερολόγιο ως απλούς τρόπους για να εισάγετε την ιδέα του εσωτερικού σας παιδιού στην καθημερινότητά σας.

Μερικές φορές, μια απλή αγκαλιά και το να δείξετε αγάπη στον εαυτό σας είναι το μόνο που μπορεί να χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να επανασυνδεθείτε με το εσωτερικό σας παιδί.

2. Αγγίξτε μια αίσθηση παιχνιδιού

Όπως είπαμε, μερικές φορές το παιδί μέσα μας αισθάνεται εξοστρακισμένο, επειδή απλώς παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά. Σίγουρα, δεν είμαστε πια παιδιά, αλλά μπορούμε ακόμα να κάνουμε χώρο για διασκέδαση και παιχνίδι!

Στην πραγματικότητα, η ενσωμάτωση περισσότερου παιχνιδιού, χαράς, δημιουργικότητας και περιέργειας στη ζωή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με το εσωτερικό σας παιδί.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

3. Δώστε στον εαυτό σας σήμερα τα πράγματα που θα θέλατε να σας είχαν δώσει οι άλλοι στην παιδική σας ηλικία

Ένα εκπληκτικά θεραπευτικό πράγμα που πρέπει να κάνετε για το παιδί μέσα σας είναι να του δώσετε αυτό που δεν μπορέσατε να έχετε, όταν ήσασταν νεότεροι.

Μία από τις δυσκολίες της παιδικής ηλικίας είναι ότι συνδεόμαστε σε μεγάλο βαθμό με τους άλλους. Για παράδειγμα, αν ήσασταν το αόρατο παιδί, δώστε προσοχή τώρα στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Καλλιεργήστε σχέσεις με ανθρώπους που σας θεωρούν ως μοναδικούς και ξεχωριστούς και νιώθετε προνομιούχοι να αλληλεπιδρούν μαζί σας.

4. Μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας

Ένα χαμένο ή πληγωμένο εσωτερικό παιδί συχνά εκδηλώνεται σαν να αισθάνεται εκτός επαφής με τα συναισθήματά του, ή αντίθετα, ότι τα συναισθήματά σας είναι εκτός ελέγχου.

Το να μάθετε να αναγνωρίζετε, να εκφράζετε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα είναι απαραίτητο για το εσωτερικό σας παιδί, ώστε να αισθάνεται επιβεβαιωμένο, αλλά και ασφαλές να εκφράζεται.

Η φροντίδα των επώδυνων συναισθημάτων μας, μας επανασυνδέει με το εσωτερικό μας παιδί. Το να γράφετε ημερολόγιο, ο διαλογισμός και η θεραπεία είναι όλα χρήσιμα εργαλεία για να παρατηρήσουμε, να αναγνωρίσουμε και να επανασυνδεθούμε με αυτά τα συναισθήματα.

Μόλις μπορέσουμε να επεξεργαστούμε αυτά τα συναισθήματα, μπορούμε να εργαστούμε για να λάβουμε μέτρα για να κάνουμε υγιείς αλλαγές.

Η δουλειά αυτή περιλαμβάνει επίσης τον εντοπισμό παιδικών πληγών, που σίγουρα μπορεί να γεννήσουν πολλά συναισθήματα. Γι’ αυτό να είστε καλοί και ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Κάντε μόνο όση αναζήτηση του παιδιού μέσα σας, μπορείτε να αντέξετε αυτή τη στιγμή. Κάντε διαλείμματα και αναζητήστε υποστήριξη από φίλους, μέλη της οικογένειας, μέντορες, επαγγελματίες υγείας.

5. Συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία

Ενώ ένα μεγάλο μέρος της εσωτερικής εργασίας είναι η εκμάθηση πώς να «εκπαιδεύσουμε εκ νέου τον εαυτό σας, μην αισθάνεστε ότι πρέπει να το κάνετε μόνοι σας.

Η συνεργασία με έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμη, ειδικά όταν πρόκειται για την αποκατάσταση κάποιου παιδικού τραύματος, την εκμάθηση υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης και την επανασύνδεση με το εσωτερικό παιδί σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.