Επηρεάζει ο καιρός τη διάθεση μας; Αλήθεια ή… παραμύθια;
Υπάρχουν αυτοί που λατρεύουν τη βροχή και τον μουντό γκρι ουρανό και αυτοί που σιχαίνονται την υγρασία και το χιόνι. Άλλοι τρελαίνονται για τις ακτίνες του ήλιου κι άλλοι σιχαίνονται τη ζέστη. Τελικά, όμως ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση μας όσο πιστεύουμε; Αρκετές έρευνες λένε κατηγορηματικά, ναι!
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη σχέση διάθεσης και καιρού αποδεικνύουν ότι ο καιρός μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο πώς αισθανόμαστε. Συχνά, διαπιστώνουν μάλιστα, ότι ο καλός καιρός έχει μεγαλύτερη επίδραση στα άτομα με αρνητική διάθεση παρά σε αυτά με θετική. Έτσι, μία ηλιόλουστη ημέρα επηρεάζει κυρίως όσους έχουν αρνητική διάθεση σαν μία «ένεση» θετικής ενέργειας, ενώ τα άτομα με ήδη θετική διάθεση μένουν σχετικά ανεπηρέαστα.
Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ερωτήθηκαν σε εξαιρετικά ηλιόλουστες ημέρες έδειξαν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή από τους συμμετέχοντες που ερωτήθηκαν τις ημέρες με «συνηθισμένο» καιρό. Ενώ αυτά τα συναισθήματα φαίνεται να είναι φευγαλέα και μεταβλητά από μέρα σε μέρα, υποδηλώνουν ότι ο καλός καιρός μπορεί να επηρεάσει τη συνολική μας διάθεση.
SAD: Φθινοπωρινή… λύπη
Άλλη μία απόδειξη του πόσο ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση μας είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder – SAD), που είναι ένας τύπος κατάθλιψης που έρχεται και φεύγει με τις εποχές.
Το SAD συνήθως ξεκινά το φθινόπωρο και διαρκεί και τον χειμώνα πριν να παρουσιάσει ύφεση την άνοιξη. Η προτιμώμενη θεραπεία είναι η θεραπεία με φως.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των Η.Π.Α, το SAD «δεν θεωρείται ξεχωριστή διαταραχή» από την κατάθλιψη. Οι ασθενείς βιώνουν τα ίδια συμπτώματα με την κατάθλιψη, απλά σε εποχιακή βάση. Οι νεότεροι ενήλικες και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από SAD.
Πώς ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση; Ο ρόλος της βιταμίνης D
Μια πολύ μακρινή μελέτη του 1979 συμπεραίνει ότι ο καλός καιρός θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεση μέσω συμβολικών συσχετισμών. Ή πιο απλά, ο καλός καιρός «θα μπορούσε να αυξήσει τη διάθεση, διεγείροντας τις σκέψεις για κολύμπι, πικνίκ και άλλες εξόδους, ενώ οι νεφελώδεις μέρες θα μπορούσαν να συνδεθούν με την απογοήτευση των ακυρωμένων σχεδίων και την ενόχληση της βροχής και του χιονιού».
Η έλλειψη βιταμίνης D έχει ακόμη συνδεθεί με την κατάθλιψη. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη και σημαντική και πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψή της.
Η διατροφή δεν είναι επαρκής τρόπος για τη λήψη της, -αφού λίγες μόνο τροφές περιέχουν επαρκή ποσότητα-, ο μόνος τρόπος είναι μέσω επαρκούς έκθεσης στο ηλιακό φως. Καθόλου τυχαίο ότι η βιταμίνη D έχει το προσωνύμιο «βιταμίνη του ήλιου».
Ολοκληρωμένη έρευνα για αυτό ακριβώς το θέμα πραγματοποιήθηκε από Καναδούς ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν 14 μελέτες, με 31.424 συμμετέχοντες. Η μελέτη απέδειξε ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της έλλειψης βιταμίνης D.
Όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο βιταμίνης D, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός ατόμου να έχει κατάθλιψη. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το φως του ήλιου βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Παρόλο που ο καιρός μπορεί να μας βοηθήσει να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας, το να στηριζόμαστε στον καλό καιρό για την ψυχική μας ευεξία δεν είναι καλή ιδέα… Καλό είναι να φτιάχνουμε και να διατηρούμε την προσωπική μας ηρεμία και ευτυχία ανεπηρέαστοι από τις εξωτερικές συνθήκες και ειδικά αυτές που είναι πέρα από τον έλεγχο μας.