Έξι συμβουλές για να ξεπεράσετε μια διαλυμένη φιλία

Έξι συμβουλές για να ξεπεράσετε μια διαλυμένη φιλία

Οι άνθρωποι αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι σχέσεις τους. Πολλές φορές σκεφτόμαστε τον χωρισμό ενός ζευγαριού, αλλά ξεχνάμε ότι και οι φιλικοί δεσμοί μπορούν να τελειώσουν. Ας δούμε τι σημαίνει μία διαλυμένη φιλία, γιατί συμβαίνει και μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να μας συντροφεύουν σε όλες τις στιγμές της ζωής μας. Υπάρχουν όμως φορές που κάτι αρχίζει να αλλάζει και να προκαλεί τριβές.

Φυσικά, πολλά συναισθήματα αναδύονται, αφού το να τελειώνει οποιαδήποτε σχέση είναι επώδυνο. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διαλυμένη φιλία, είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε τι είδους δεσμούς θέλουμε και πώς να τους φροντίσουμε. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία.

Τι σημαίνει μια διαλυμένη φιλία;

Μια φιλία βασίζεται στην αμοιβαιότητα και την εμπιστοσύνη, στην αμοιβαία υποστήριξη και το ενδιαφέρον. Είναι ένας υπερβατικός δεσμός στις ζωές των ανθρώπων, γιατί όταν είναι μία φιλία είναι αληθινή, οι φίλοι είναι αυτοί που μας υποστηρίζουν, μας ενθαρρύνουν και μας επιτρέπουν ακόμη και να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητές μας.

Ο τερματισμός μιας φιλίας είναι εξίσου σημαντικός με τον χωρισμό, αφού δεν έχει να κάνει με το είδος του δεσμού, αλλά με το πόσο σημαντικός είναι για εμάς.

Η φιλία φέρνει ευημερία και συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής και της υγείας μας. Έτσι, αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο χειρότερος χωρισμός είναι αυτός με έναν σύντροφο, μπορεί να κάνουν λάθος.

Γιατί τελειώνουν οι φιλίες;

Μερικές φορές, οι φιλίες τελειώνουν επειδή δεν κυριαρχούν τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Από τη μία πλευρά της σχέσης, το άτομο μπορεί να νιώθει ότι δίνει τα πάντα, ενώ λαμβάνει μόνο εγωκεντρισμό.

Μερικές φορές, συμβαίνει επίσης η φιλία να γίνει τοξική και ο φίλος σας να σας διεκδικεί, να κάνει σκηνές, να σας αποτρέπει από άλλες φιλίες ή να αρχίσετε να νιώθετε ότι πρέπει να κρύβετε ένα μέρος της ζωής σας από εκείνον. Η χειραγώγηση, η ενοχή και ο φθόνος κάνουν τη σχέση ανθυγιεινή.

Μπορεί επίσης να συμβεί ότι η σχέση θα έπρεπε να είχε κοπεί πριν, αλλά διατηρήθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, ο δεσμός ήταν εξ ανάγκης, παρά την ταλαιπωρία.

Συχνά, δεν είναι ότι μια φιλία χάλασε, αλλά μπορεί απλώς να είναι ένα σύμπτωμα φυσικής αποστασιοποίησης. Η συχνότητα με την οποία βλέπετε ο ένας τον άλλον μπορεί να μειωθεί και να μην συμφωνείτε πλέον σε γούστα ή επιλογές. Έτσι, ο δεσμός σβήνει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά ότι ίσως απλώς βρίσκεστε σε διαφορετικά στάδια της ζωής.

Συμβουλές για να ξεπεράσετε μια διαλυμένη φιλία

Ακολουθούν μερικές συστάσεις για να δουλέψετε πάνω στα συναισθήματά σας και να ξεπεράσετε μια διαλυμένη φιλία. Προσπαθήστε να τα κάνετε πράξη.

1. Αν είναι δυνατόν, μιλήστε με τον φίλο σας

Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καλό είναι να μπορείτε να το συζητήσετε και να εξηγήσετε πώς νιώθετε. Με αυτόν τον τρόπο, και τα δύο μέρη θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και θα είναι ευκολότερο να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τη σχέση.

Ο εγκέφαλος τείνει να είναι συνεπής επειδή δεν ανέχεται την αντίφαση. Έτσι, όταν κάτι που ήταν μονόδρομος αλλάζει, πρέπει να βγάζει νόημα. Και μέχρι να το βρει, δεν σταματά.

Όταν ξεμείνουμε από απαντήσεις, είναι δύσκολο να προχωρήσουμε. Επομένως, είναι πολύ καλύτερο να μιλάτε σαν δύο άτομα που έχουν αγαπηθεί πολύ.

2. Σεβαστείτε το άλλο άτομο

Μερικές φορές, δεν είναι πάντα δυνατό να τερματίσετε μια φιλία με μια συζήτηση. Υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε την απόφαση του άλλου να μην μιλήσει.

Δείτε Επίσης
Αν έχετε νεότερους φίλους θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προσωπική ευτυχία!

Κάθε άτομο έχει τις δικές του διαδικασίες και δεν είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ορισμένα ζητήματα. Ίσως, με τον καιρό, κάποια θέματα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν. Ωστόσο, το να μιλάς με κάποιον που δεν θέλει είναι μάταιο. Άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση, τα «κλειστά» αυτιά δεν ευνοούν καμία επικοινωνία.

3. Αποφύγετε να κρατάτε κακίες

Όλοι κάνουμε λάθη και πληγώνουμε ο ένας τον άλλον μερικές φορές. Επίσης, όλοι έχουμε πολλές προσδοκίες από τους άλλους. Ανεξάρτητα από το τι έχει συμβεί, προσπαθήστε να κρατήσετε τις καλύτερες κοινές σας αναμνήσεις.

4. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει

Το να τελειώσει μια φιλία με κάποιον είναι σαν να χάνεις ένα αγαπημένο  πρόσωπο από τη ζωή σου. Γιατί να μην νιώθετε λυπημένοι; Πάρτε τον χρόνο σας για να θρηνήσετε και μην προσπαθείτε να αγνοήσετε ή να καταπνίξετε την απώλεια.

Μπορείτε να περιμένετε να περάσετε από διαφορετικά στάδια (άρνηση, θυμός και ενοχές). Θα υπάρχουν επίσης διαφορετικά συναισθήματα (εκνευρισμός, λύπη, απογοήτευση). Ωστόσο, μόνο εάν είστε ειλικρινείς με το πώς νιώθετε θα είστε καλύτερα στο μέλλον.

5. Εργαστείτε με τις σκέψεις σας

Πολλές φορές παγιδευόμαστε στην παγίδα των σκέψεών μας, που φιλτράρουν τις πληροφορίες μέσα από συγκεκριμένους φακούς. Έτσι, αν ο φακός σας είναι ένας φακός με δράματα και υπερβολές, η απώλεια ενός φίλου μπορεί να φαίνεται σαν το τέλος του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που θεωρούν τους άλλους υπεύθυνους για ό,τι σας συμβαίνει, θα δημιουργήσετε δυσαρέσκεια και δεν θα μπορέσετε να διδαχθείτε από τη σχέση, κατηγορώντας τους άλλους για την ταλαιπωρία σας. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε από πού σκέφτεστε και μην πιστεύετε όλα όσα λέτε στον εαυτό σας.

6. Αποδεχτείτε ότι οι άνθρωποι και οι σχέσεις αλλάζουν

Δεν είμαστε πάντα οι ίδιοι, και όπου υπήρχε δεσμός, μπορεί να μην υπάρχει πλέον σύνδεση. Είναι σημαντικό να σταματήσουμε να εξιδανικεύουμε και να κατανοήσουμε ότι οι εμπειρίες μας κάνουν ανθρώπους, επομένως μερικές φορές υπάρχουν απλώς αναντιστοιχίες.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.