Φιλιά στον καθρέφτη ή η δύναμη της αυτοεκτίμησης!

Ακόμα και εάν έχουμε περάσει την εφηβεία, είναι πολύ πιθανόν να αγωνιούμε συνεχώς για την εμφάνιση μας ή το πώς συμπεριφερόμαστε. Η αρνητική μας στάση απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, όμως, μόνο καλό δεν κάνει! Τώρα, μπορούμε να κάνουμε, επιτέλους, το μεγάλο βήμα και να πνίξουμε τον εαυτό μας στα φιλιά, διότι το αξίζει!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Η ιστορία του Νάρκισσου κρύβει μια εγωκεντρική συμπεριφορά που μηδενίζει τους άλλους και προσφέρει απόλυτη προσήλωση, αποκλειστικά και μόνο στο εγώ μας. Φαίνεται πως αυτή η συγκεκριμένη ιστορία μας τάραξε τόσο πολύ, ώστε σήμερα, γινόμαστε τόσο επικριτικές με εμάς τις ίδιες, καταλήγοντας στην αντίπερα όχθη και μηδενίζοντας σταθερά τον εαυτό μας απέναντι στους άλλους. Μήπως ήρθε, επιτέλους, η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό και την αυτοκριτική μας;
«Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια!»
Η κόρη μου αγαπάει το είδωλο της. Όταν ήταν μικρή έστελνε φιλιά στον καθρέφτη του δωματίου της, καθώς έβγαινε από την πόρτα και ακόμα και σήμερα, είναι πολύ πιθανόν να φιλήσει τον εαυτό της στον καθρέφτη, ως μια θετική κίνηση που της φτιάχνει την ημέρα. Η συγκεκριμένη κίνηση μοιάζει αξιολάτρευτη στην παιδική ηλικία, αλλά τείνουμε να την κατακρίνουμε στην ενήλικη ζωή μας, φορτώνοντας το είναι μας με αδικαιολόγητες ενοχές.
Είναι αλήθεια, πως τα μικρά παιδιά λειτουργούν αυθόρμητα και δεν έχουν αναπτύξει τα συναισθήματα της ντροπής και της αμφιβολίας. Βέβαια, η υπερπληροφόρηση από τα μέσα επικοινωνίας και η προσωπική μας, αρνητική στάση απέναντι στο είδωλό μας στον καθρέφτη («Είμαι πολύ κοντή, γεματούτσικη, τα μαλλιά μου είναι χάλια», κ.λπ., κ.λπ.), επηρεάζουν την ψυχολογία των κοριτσιών και καταστρέφουν την άδολη και αθώα εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, αλλά και για τους γύρω τους. Δεν είναι λοιπόν, καθόλου απίθανο να ακούσουμε μικρά παιδιά να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους και να κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα. Και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γίνονται ακόμα πιο σκληρά με τον εαυτό τους, θεωρώντας πως δεν είναι τόσο ψηλά, δεν έχουν το τέλειο στήθος, δεν είναι τόσο έξυπνα και κυρίως, δεν είναι δημοφιλείς!
Με πολλή – πολλή – πολλή αγάπη!
Δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά μπορούμε να κάνουμε καθημερινά, μικρά βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στον στόχο μας και οπωσδήποτε, οφείλουμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας, με κάθε τρόπο.
- Μαθαίνουμε τα παιδιά μας να αγαπούν τον εαυτό τους.
- Σχολιάζουμε θετικά κάθε τους επίτευγμα, υπογραμμίζοντας πόσο υπέροχο είναι το δημιούργημά τους.
- Εάν διαισθανθούμε πως ντρέπονται ή νιώθουν άβολα για κάποιο από τα χαρακτηριστικά τους, φροντίζουμε με λέξεις και πράξεις να θέσουμε την αμφιβολία μέσα τους, ώστε να υπερνικήσουν κάθε αρνητικό εμπόδιο.
- Μέσα από αυτήν την προσπάθειά μας, φροντίζουμε και εμείς οι ίδιες να γίνουμε περισσότερο φιλικές και ανεκτικές με τον εαυτό μας, ακολουθώντας παρόμοιες τακτικές για εμάς τις ίδιες.
Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει, κερδίζοντας τα θετικά σχόλια των γύρω μας, αλλά και μερικά γλυκά φιλιά στο είδωλό μας στον καθρέφτη, κάθε ημέρα και – γιατί όχι; – και οποιαδήποτε στιγμή!