Ghosting: Νέα μελέτη για τους «ανθρώπους-φαντάσματα» στη φιλία

Ghosting: Νέα μελέτη για τους «ανθρώπους-φαντάσματα» στη φιλία

Το ghosting είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας. Παρατηρείται όταν κάποιος διακόπτει απότομα οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση φιλική, επαγγελματική ή ρομαντική. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του. Μία νέα μελέτη του φαινομένου για τους ανθρώπους που στοιχειώνουν τους άλλους ακολουθεί.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Είτε σας έχουν κάνει ghosting είτε το έχετε κάνει εσείς σε κάποιον άλλο είτε και τα δύο, είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την έννοια του να αφήνουμε ένα μήνυμα (ή μηνύματα) αναπάντητα επ’ αόριστον.

Και ενώ προφανώς δεν είναι διασκεδαστικό να σε «στοιχειώνουν», νέα έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο του ghosting που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Telematics and Informatics αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να κατανοήσουμε σχετικά με αυτό το φαινόμενο των σχέσεων. Να τι βρήκαν.

Τι είναι το ghosting;

Για το άτομο που δέχεται το ghosting, εμφανίζονται συναισθήματα απόρριψης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Αναρωτιέται τι ακριβώς συνέβη. Όταν συνειδητοποιεί ότι το άλλο άτομο έχει τελειώσει τη σχέση με αυτό τον τρόπο, μένει να αναρωτιέται το γιατί, τι πήγε λάθος, τι λάθος έχει κάνει και πώς δεν είδε τα σημάδια.

Φανταστείτε το εξής σενάριο: ενώ είστε σε μια σχέση, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, ο σύντροφός σας εξαφανίζεται. Δεν απαντά στα τηλέφωνα, στα μηνύματα, δεν έχει καμία επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σας μπλοκάρει.

Οι πιθανότητες δεν δείχνουν ότι έφυγε ξαφνικά από την πόλη (π.χ. εξαιτίας κάποιου οικογενειακού προβλήματος) και δεν έχει πάθει κάποιο ατύχημα αλλά απλά έχει τελειώσει τη σχέση και την επικοινωνία χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Έχει απλά εξαφανιστεί.

Το ghosting εμφανίζεται ακόμη και στις μακροχρόνιες σχέσεις. Οι άτυπες σχέσεις, οι φιλίες ακόμη και οι επαγγελματικές σχέσεις μπορούν να τελειώσουν με μια μορφή ghosting.

Ο άνθρωπος που εξαφανίζεται, απομακρύνεται από τη σχέση, με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Κανένα δράμα, καμία υστερία, καμία ερώτηση, καμία ανάγκη για απαντήσεις, καμία δικαιολογία για τα συναισθήματά του και τη συμπεριφορά του.

Οι άνθρωποι που εξαφανίζονται με αυτό τον τρόπο επωφελούνται από την αποφυγή άβολων καταστάσεων και συγκρούσεων, και δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους στις μελλοντικές τους σχέσεις.

Μελετώντας τα αποτελέσματα του ghosting

Για αυτήν τη νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία θέλησαν να σκάψουν βαθύτερα σε ένα υπομελετημένο μέρος του ghosting: το ghosting στις φιλίες.

Συγκεκριμένα, ήθελαν να εξετάσουν ποια είναι η διαφορά του ghosting στους ερωτικούς συντρόφους έναντι των φίλων, καθώς και τον αντίκτυπο που έχει τόσο στο άτομο που υπέστη το «στοίχειωμα», όσο και στο ίδιο το «φάντασμα».

Για να το κάνουν, ερεύνησαν νέους σχετικά με το ghosting και τον αντίκτυπό του, θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με την υπερβολική δόση της επικοινωνίας, την αυτοεκτίμηση, τις καταθλιπτικές τάσεις κ.λπ.

Και με βάση τις απαντήσεις, φαίνεται να υπάρχουν πολύ διαφορετικά κίνητρα για να δημιουργηθούν «φαντάσματα» διαφορετικών ανθρώπων.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έκαναν ghosting στους ερωτικούς συντρόφους λόγω υπερφόρτωσης επικοινωνίας (όπως, αισθάνθηκαν σαν να τους πλημμύριζαν τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα κ.λπ.), ενώ η φιλία είχε να κάνει περισσότερο με ζητήματα αυτοεκτίμησης.

«Οι φίλοι-φαντάσματα συνδέονται με την αυτοεκτίμηση κάποιου», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας ότι κυρίως, «το ghosting στις ερωτικές σχέσεις δεν είχε καμία επίδραση στην ευημερία, ενώ οι φίλοι-φαντάσματα αύξησαν τις καταθλιπτικές τάσεις με την πάροδο του χρόνου, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο επιβλαβές για εκείνους που κάνουν ghosting, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά κι εκείνους που εφαρμόζουν αυτή την πρακτική στους άλλους».

Έτσι, ενώ τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ακόμη σχετικά συγκεχυμένα, είναι σαφές ότι κανείς δεν κερδίζει όταν εμπλέκεται το ghosting. Και συγκεκριμένα, αν κάποιος από τους φίλους σας, σας το έχει κάνει, ίσως θέλετε να το κοιτάξετε περισσότερο.

Γνωρίζοντας ότι οι «φιλίες-φαντάσματα» συσχετίζονται με την αύξηση των καταθλιπτικών τάσεων, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί η σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και ghosting.

«Ανάλογα με τη σχέση στην οποία εμφανίζεται το ghosting, έχει τις ρίζες του σε διαφορετικά προηγούμενα θέματα και μπορεί να έχει ευδιάκριτες επιβλαβείς επιπτώσεις για την ευημερία των ίδιων των “φαντασμάτων”», προσθέτουν.

Το συμπέρασμα

Αν σας έκανε ghosting ένας άνθρωπος για τον οποίο ενδιαφερόσαστε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετώπιζε «υπερφόρτωση»  επικοινωνίας. Ωστόσο, αν το έκανε ένας φίλος, είναι πιο πιθανό να έχει να κάνει με κάτι που σχετίζεται με την ψυχική υγεία.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο του ghosting δεν κάνει τη χάρη σε κανέναν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.