Γιατί χρειάζεστε μία λίστα «δεν πρέπει να κάνω» το 2023!
Α, η κλασική λίστα υποχρεώσεων και πόσα δεν έχουμε ακούσει για αυτήν. Από τη μία πλευρά, μας βοηθά να παραμείνουμε οργανωμένοι και η ικανοποίηση της διαγραφής ενός αντικειμένου είναι κορυφαία. Από την άλλη, φαίνεται μεγάλη κάθε φορά που δεν την ακολουθούμε, προκαλώντας μας ενοχές για οποιαδήποτε στιγμή που δεν είναι «παραγωγική». Η λίστα με τις υποχρεώσεις σας, λοιπόν, σας κάνει να νιώθετε σκουπίδια; Μια λίστα «του δεν πρέπει να κάνετε» μπορεί να είναι η απάντηση! HJill Bausch, leadership coach προτείνει…
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
«Οι άνθρωποι πιέζονται τόσο πολύ από τις λίστες υποχρεώσεών τους που συχνά δεν λαμβάνουν σωστά τις προτεραιότητες και όταν οι προτεραιότητές σας είναι αδιάφορες, κινδυνεύετε να γίνετε επαγγελματικά ανασφαλείς ή να καείτε», λέει η Bausch.«Χωρίς να βάζετε αδυσώπητα προτεραιότητες, συχνά μειώνετε την ποιότητα της παραγωγής σας στον χώρο εργασίας και στο σπίτι».
Τι είναι η λίστα «του δεν πρέπει να κάνετε»;
Είναι απλό: μια λίστα που δεν πρέπει να κάνετε είναι μια λίστα με πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνετε.
Αυτό δεν σημαίνει απλώς να επιμείνετε σε κάθε πιθανή εργασία στον κόσμο (αλεξίπτωτο, ραντεβού με τον Μπραντ Πιτ, κ.λπ.), αλλά αντίθετα να έχετε επίγνωση των αναγκών σας και να καταλάβετε εάν πραγματικά χρειάζεται να μπουν στη λίστα υποχρεώσεων σας… ή αν ανήκουν στη λίστα «του δεν πρέπει να κάνετε».
«Δείτε τη λίστα υποχρεώσεων και μετακινήστε ορισμένα στοιχεία σε μια λίστα που δεν πρέπει να κάνετε», συνιστά η Bausch. «Σκεφτείτε κάθε στοιχείο: πρέπει να γίνει τώρα ή σήμερα; Αν όχι, βάλτε το στη σημερινή λίστα που δεν πρέπει να κάνετε. Πείτε όχι σε πράγματα που δεν είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε σήμερα.
«Σκεφτείτε: θα έχει σημασία αυτό το πράγμα αν γίνει σε μία εβδομάδα, σε ένα μήνα; Εάν η απάντηση είναι αρνητική, βάλτε τη στη λίστα με τα μην-να κάνετε σε ένα δευτερόλεπτο».
Ουσιαστικά, μια τέτοια λίστα είναι μια πρακτική στο να λέτε «όχι» και να είστε πιο στρατηγικοί για αυτό που αναλαμβάνετε.
Είναι για όλα εκείνα τα θέματα που έρχονται στη δουλειά που πραγματικά δεν είναι η δουλειά σας, για εργασίες που δεν χρειάζεται να γίνουν σήμερα, για πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά και για πράγματα που απλά δεν μπορείς να αναλάβεις σε αυτήν τη στιγμή.
Πώς μπορεί να σας βοηθήσει μια λίστα «του δεν πρέπει να κάνετε»
Το να έχεις μια λίστα «not to do» είναι λίγο σαν να έχεις έναν τεράστιο κάδο στον εγκέφαλό σου. Αντί να αφήσετε το μυαλό σας να γεμίσει με πράγματα που ανήκουν στα σκουπίδια, μπορείτε να ταξινομήσετε γρήγορα τα σκουπίδια σε ένα δοχείο και να τα βγάλετε μακριά από τα μάτια σας.
Αυτό σας βοηθά να μειώσετε το διανοητικό φορτίο της σκέψης για όλες τις εργασίες που σας ακολουθούν – θα ξέρετε ότι αν είναι στη λίστα που δεν πρέπει να κάνετε, και άρα δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε σήμερα.
Μια τέτοια λίστα μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος ανάθεσης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Καθώς μπαίνουν οι εργασίες, αναρωτηθείτε: ανήκει στη λίστα με τις υποχρεώσεις μου, στη λίστα κάποιου άλλου ή δεν αξίζει κανείς να το κάνει προς το παρόν;
«Η λίστα του δεν πρέπει να κάνετε» είναι ένα εργαλείο αυτοδιαχείρισης και ομαδικής διαχείρισης που μπορεί να είναι πολύ πολύτιμο για την ανακούφιση από το άγχος και την εξουθένωση. Θυμηθείτε, δώστε προτεραιότητες και μετά εστιάστε στη νίκη.
Η Bausch λέει: «Μερικές φορές αναρωτιέμαι: “Σε τι δεν χρειάζεται να αφιερώνω τον χρόνο μου;”, και αρχίζω να ρωτώ: “Είναι αυτή η εργασία πιο κατάλληλη για ένα άλλο μέλος της ομάδας;” και “Μπορώ να το αναθέσω σε οποιονδήποτε άλλον, ώστε να μπορώ να επικεντρωθώ σε πράγματα που πρέπει να κάνω μόνη μου;”».
«Μερικές φορές, ωστόσο, το καθήκον είναι δικό μου και μόνο δικό μου. Γνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ αυτού που μπορείτε να αναθέσετε και του τι πρέπει να κάνετε μόνοι σας, κάνει τη διαχείριση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής πολύ πιο απλή και πιο ευτυχισμένη».
Η ανάθεση όπου είναι δυνατόν, το να λέτε όχι σε πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνετε και ο εξορθολογισμός της λίστας υποχρεώσεών σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας και να νιώσετε καλύτερα.
Η Bausch προσθέτει: «Η δημιουργία μιας λίστας “του δεν πρέπει να κάνετε”, για να συμπληρώσει τη λίστα υποχρεώσεων, είναι μια προληπτική πρακτική λήψης αποφάσεων που σας βοηθά να μοιράσετε τις ευθύνες μεταξύ της ομάδας σας, να αποφύγετε να κάνετε δουλειά που πρέπει να κάνουν άλλοι, να εστιάσετε στα στοιχεία που πρέπει να κάνετε και να διαχειρίζεστε τις δραστηριότητες των μελών της ομάδας, έτσι ώστε κάθε άτομο να συνεισφέρει, να μην καταπονείται υπερβολικά και να σας καταβάλλει τις καλύτερες προσπάθειές του».
Η Jill Bausch είναι η πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος του Futures Group Europe, leadership coach και συγγραφέας του βιβλίου «Why Brave Women Win», εκδόσεις Leaders Press.