Γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας;

Γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας;

Πλένεις τα χέρια σου. Τραγουδάς δύο φορές «χαρωπά τα δύο μου χέρια τα χτυπώ»! Κι ύστερα;  Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούμε ούτε πόσες φορές μας έχουν συμβουλέψει λόγω του κορωναϊού να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Και δεν είναι ότι δεν το παίρνουμε σοβαρά. Είναι θέμα συνήθειας…

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Στην πραγματικότητα, όπως έχει παρατηρηθεί, όσο περισσότερο υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, τόσο είναι σαν να μας «τρώνε» τα μάτια ή η μύτη μας, ή σαν να έχουμε φαγούρα στο μέτωπο και στα μάγουλα…

Και ακριβώς επειδή η ανάγκη μας να αγγίζουμε συχνά το πρόσωπό μας είναι μεγάλη,  οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι γιατροί μας προειδοποιούν: «πλένετε τα χέρια σας σωστά και μην αγγίζετε το πρόσωπο, επειδή είναι ένας κύριος τρόπος διάδοσης των ιών, ειδικά όταν πρόκειται για το στόμα, τη μύτη και τα μάτια».

Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αγγίζουμε τα πρόσωπά μας;

Η επαφή με το πρόσωπό μας είναι δεύτερη φύση για τους ανθρώπους. Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Infection Control, (Αμερικανική Επιθεώρηση Ελέγχου Λοιμώξεων), οι ερευνητές της Αυστραλιανής Δημόσιας Υγείας παρατήρησαν ότι μια ομάδα 26 φοιτητών άγγιζαν τα πρόσωπά τους περίπου 23 φορές την ώρα.

Από αυτά τα αγγίγματα, το 36% αφορούσε το στόμα, το 31% αφορούσε τη μύτη, το 27% περιελάμβανε τα μάτια και το 6% ήταν ένας συνδυασμός και των τριών.

Ο διακεκριμένος Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος Kevin Chapman (με ειδίκευση στις διαταραχές άγχους) εξηγεί ότι: «Το άγγιγμα του προσώπου μας  μπορεί να σχετίζεται με την τάση μας να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μας και τις εκφράσεις του. Οι περισσότεροι από μας, επίσης, δεν θεωρούν ότι το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας είναι κάτι απειλητικό ή κάτι που εγκυμονεί κινδύνους».

Και συνεχίζει: «Ψυχολογικά, τα περισσότερα άτομα δεν ερμηνεύουν διάφορες μορφές απειλής και μόλυνσης σε σχέση με τα πρόσωπά τους και συνεπώς δεν συνδέουν καμία ασθένεια με το άγγιγμα του προσώπου».

Και επιπλέον λέει ο Chapman: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συσχετίζουν τις συμβουλές των Υγειονομικών Υπηρεσιών με την καθημερινή τους λειτουργία [όπως το άγγιγμα του προσώπου] λόγω μίας ψευδαίσθησης ελέγχου».

Πώς σταματάμε να αγγίζουμε τα πρόσωπά μας;

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε, αν θέλετε να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας είναι να πείτε στον εαυτό σας να σταματήσει!

Δείτε Επίσης
Πανδημία για πάντα; Πέντε τρόποι για να επιβιώσετε από το άγχος

Και στη συνέχεια να αρχίσετε να αγχώνεστε, επειδή δεν μπορείτε απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια. Σημείωση: Το άγχος είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το ανοσοποιητικό σύστημα!

Ωστόσο, οι ειδικοί στην πρόληψη λοιμώξεων, όπως η Connie Steed, (Διευθύντια Λοιμωδών του Πανεπιστημίου Greenville της Νότιας Καρολίνας), λένε ότι υπάρχουν τρόποι να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα μπαλάκι του στρες.

Εάν π.χ. κάθεστε κάπου και συνειδητοποιείτε ότι τα χέρια σας κατευθύνονται προς το πρόσωπό σας, κατεβάστε τα και βάλτε τα πάνω στα πόδια σας. Δεν είναι κάτι εύκολο, γιατί η συνήθεια είναι συνήθεια. Από την άλλη όμως, η «ανταμοιβή» του να απομακρύνουμε τα χέρια μας από το πρόσωπό μας είναι μεγάλη.

Διότι, όπως το θέτει η Steed: «Το πρόσωπό σας έχει πολλά σημεία, από όπου μπορούν να εισέλθουν μικρόβια στο σώμα σας και θα μπορούσατε να έχετε μολύνει τα χέρια σας χωρίς να το γνωρίζετε. Μπορεί να καθαρίζετε τα χέρια σας όλη την ημέρα, αλλά μόλις αρχίσετε να αγγίζετε πάλι πράγματα… τα μικρόβια στα χέρια σας αυξάνουν».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.