Γιατί δεν πρέπει να απολογούμαστε για την «επιθετικότητά» μας

Γιατί δεν πρέπει να απολογούμαστε για την «επιθετικότητά» μας

Όλοι οι λόγοι για να βγούμε πιο δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησης της ευτυχίας. Είτε πρόκειται για τη σχέση μας, είτε για την απόλυτη ισορροπία στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να είμαστε απαιτητικές, διεκδικητικές, εριστικές ακόμα και σκληρές χωρίς να πρέπει να απολογηθούμε δημοσίως για τον ύφος μας;

Από την Δέσποινα Σάμψων

Σε μια εποχή που η ισότητα των δύο φύλων δοκιμάζεται και η Google απολύει υπάλληλο που σε εσωτερικό του σημείωμα κάνει σεξιστικά σχόλια υποβιβάζοντας τις δυνατότητες των γυναικών στην πληροφορική, οι γυναίκες ακόμα διατηρούμε ενοχές για πλευρές της συμπεριφοράς μας που παραδοσιακά δεν χαρακτηρίζονται από θηλυκότητα και ό,τι αυτό ορίζει. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε απαιτητικές, διεκδικητικές, εριστικές ακόμα και σκληρές χωρίς να πρέπει να απολογηθούμε δημοσίως για τον ύφος μας; Ειδικά στις σχέσεις με τον σύντροφό μας, οι παραδόσεις και κυρίως το πρότυπο της ήπιας προσέγγισης και της υπομονής διατηρούν ακόμα γερές ρίζες.

Τόνοι χαρτιού έχουν τυπωθεί υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να ακούμε και να μην μιλάμε, να δείχνουμε ανεκτικές κι ας πιεζόμαστε από όλες τις υποχρεώσεις, να μην φοβίζουμε τους άντρες που μας αρέσουν, να συγχωρούμε τον άπιστο και να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις… Με λίγα λόγια, θεωρητικά θα πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι με όρους θηλυκής πονηριάς και αστείρευτης τσαχπινιάς – βλέπε δεκαετία  του ’50!

Δείτε Επίσης
Γιατί γυναικοκτονία; Η χρήση του όρου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη

Το τέλος των στερεοτύπων

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι συμβουλές αυτές είναι τόσο χρήσιμες όσο και μια πατημένη μπανανόφλουδα. Ούτε χρειάζεται να είναι κανείς εξειδικευμένος σε θέματα ισότητας των φύλων για να κατανοήσει ότι μια γυναίκα όπως και ένας άντρας δικαιούνται για τον εαυτό τους το καλύτερο: τον καλύτερο σύντροφο που μπορεί να έχουν, την καλύτερη αμοιβή, την καλύτερη θέση εργασίας, τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ειδικά εμείς οι γυναίκες δεν φοβόμαστε να ζητήσουμε πολλά. Ζητάμε τα πάντα. Δεν θέλουμε να μας αγνοούν, να μας υποτιμούν, να μας υποπληρώνουν, να μας κακομεταχειρίζονται. Σε μία σχέση όλα τα παραπάνω μπορούν να θεωρηθούν συνώνυμα της επιθετικής συντρόφου. Της γυναίκας που τρομάζει και διώχνει τους άντρες από το πλευρό της. Στην κουλτούρα των σχέσεων αλλά και των απλών φιλικών συναναστροφών, το πρότυπο της ανασφαλούς έχει σβήσει. Τα καινούρια γοητευτικά χαρακτηριστικά είναι περιζήτητες δεξιότητες ακόμα και στην επαγγελματική ζωή: ειλικρίνεια, ευθύτητα, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις είναι τα νέα ζητούμενα στις σχέσεις.

Τι θα συμβούλευε ένας πετυχημένος life coach

Η τάση πια στην ψυχολογία των σχέσεων είναι να ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα στις απαιτήσεις μας όπως κάνουμε και με τον εαυτό μας και τις πρακτικές αυτοβελτίωσης. Δεν μειώνουμε τις ικανότητες μας για να αισθανθούν οι αδύναμοι καλύτερα. Ερωτευόμαστε τους καλύτερους, εμπνέουμε τον εαυτό μας και τον σύντροφό μας να φτάσουμε μαζί στην κορυφή. Η συμβουλή του «ενός εκατομμυρίου δολαρίων» στην ευτυχία είναι να μην συμβιβαζόμαστε με τη μετριότητα. Να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και να χτίζουμε τη μεγάλη ζωή που έχουμε ονειρευτεί βήμα βήμα συνδέοντας στα κομμάτια του παζλ την αυτοεκτίμηση, την τόλμη και την πίστη στις μοναδικές μας ικανότητες.  Δεν αξίζουμε μια καλύτερη ζωή. Αξίζουμε την απόλυτη ευτυχία!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.