Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί από άλλους; 12 τρόποι για να βελτιωθείτε

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί από άλλους; 12 τρόποι για να βελτιωθείτε

Εκτός από πρακτικά ζητήματα όπως ο χρόνος, η οικονομική κατάσταση και ο τόπος κατοικίας, ο βαθμός στον οποίο κάποιος κοινωνικοποιείται μπορεί να εξαρτάται από ένα μείγμα ψυχολογικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών επιρροών. Η βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων απαιτεί δουλειά και πρακτική. Για απτή βελτίωση, αδράξτε κάθε ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εφαρμόστε συνειδητά τις προτεινόμενες στρατηγικές. Με τον καιρό, η ικανότητά σας να επικοινωνείτε και να συνδεθείτε με άλλους θα βελτιωθεί και θα γίνετε ένας πολυπόθητος σύντροφος με μια πλούσια κοινωνική ζωή.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα όπου ενθαρρύνεται η ανοιχτή επικοινωνία και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τείνουν να εξελιχθούν σε ενήλικες με κοινωνική αυτοπεποίθηση. Αντίθετα, όσοι βιώνουν πολλή απομόνωση, κριτική και καταστολή στην παιδική τους ηλικία μπορεί να θεωρήσουν ότι η κοινωνικοποίηση είναι δύσκολη.

Το επίπεδο συναισθηματικής και γνωστικής νοημοσύνης κάποιου μπορεί επίσης να επηρεάσει την κοινωνική του συμπεριφορά.

Κατά την ενηλικίωση, η κοινωνική απόδοση ενός ατόμου και η θετική ή αρνητική ανταπόκριση που προκαλεί μπορεί επίσης να επηρεάσει τις κοινωνικές κλίσεις. Άτομα με πολλές θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στο παρελθόν τους κινούνται άνετα μέσα στην κοινωνία, ενώ όσοι έχουν αντιμετωπίσει απόρριψη έχουν δυσκολίες.

Η διαφορά μεταξύ εσωστρεφών και εξωστρεφών

© PAVEL DENILUK / PEXELS
© PAVEL DENILUK / PEXELS

Τα άτομα που προσδιορίζονται ως εξωστρεφή είναι φυσικά πρόθυμα και ευδοκιμούν σε κοινωνικά περιβάλλοντα, ενώ τα εσωστρεφή προτιμούν μια ήσυχη και μοναχική ζωή. Για τους εξωστρεφείς, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι δυναμωτικές. Ευδοκιμούν σε ομαδικά περιβάλλοντα και συχνά θεωρούνται εξωστρεφείς και εκφραστικοί.

Οι εσωστρεφείς, από την άλλη πλευρά, βρίσκουν ότι η υπερβολική κοινωνική δέσμευση μπορεί να είναι εξαντλητική. Είναι σε αρμονία με τον εσωτερικό τους κόσμο και αποσυνδέονται και υποχωρούν μέσα τους όποτε χρειάζεται να φορτίσουν τις μπαταρίες τους.

Οι εσωστρεφείς προτιμούν τις οικείες ομάδες και τις βαθιές, ουσιαστικές συζητήσεις από τις ανάλαφρες συζητήσεις σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν τους αρέσουν οι κοινωνικές συναναστροφές – απλώς τους αρέσουν οι εμπειρίες τους σε διαφορετικές αποχρώσεις από αυτό που αρέσει στους εξωστρεφείς.

Η εσωστρέφεια χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς τύπους: κοινωνική, σκεπτόμενη, αγχώδης και συγκρατημένη εσωστρεφής. Η διάκριση έγινε με βάση το πώς οι διαφορετικοί εσωστρεφείς ανταποκρίνονται σε κοινωνικές προσκλήσεις, χειρίζονται τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις και πώς επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους.

Το επιδραστικό μοντέλο “Big Three” του Hans Eysenck λέει ότι οι εσωστρεφείς έχουν υψηλότερη βασική εγκεφαλική δραστηριότητα, είναι πιο ευαίσθητοι στη διέγερση και μπορούν εύκολα να φτάσουν στην αισθητηριακή υπερφόρτωση σε ένα θορυβώδες, πολυσύχναστο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Carl Jung, η διάκριση αφορά περισσότερο τον παγκόσμιο προσανατολισμό ενός ατόμου. Οι εξωστρεφείς, όπως υποδηλώνει ο όρος, είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στον εξωτερικό κόσμο, ενώ οι εσωστρεφείς εστιάζουν περισσότερο στον εσωτερικό τους κόσμο και χρησιμοποιούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ως πηγές ενέργειας.

Τα Πέντε Μεγάλα Χαρακτηριστικά Προσωπικότητας (OCEAN) πρότεινουν ότι η συμπεριφορική εκδήλωση αυτών των χαρακτηριστικών οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών προδιαθέσεων, του περιβάλλοντος, της ανατροφής, ακόμη και των εμπειριών ζωής.

Το σημαντικό σημείο είναι ότι ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο φάσμα, μπορείτε να έχετε μια πλούσια κοινωνική ζωή αρκεί να κοινωνικοποιηθείτε με τρόπο που συνάδει με τις ατομικές σας προτιμήσεις, ανάγκες και όριά σας.

Το πιο σημαντικό, είναι ένα φάσμα, όχι μια διχοτόμηση, και είναι εντάξει, ακόμη και υγιές, για τους εσωστρεφείς να διατηρούν μερικές βαθιές, οικείες σχέσεις σε ένα τεράστιο κοινωνικό δίκτυο.

Πώς να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες

1. Μάθετε να χρησιμοποιείτε και να διαβάζετε αποτελεσματικά τη γλώσσα του σώματος
© MICKHAIL NILOV / PEXELS
© MICKHAIL NILOV / PEXELS

Επικοινωνούμε χωρίς λόγια χρησιμοποιώντας εκφράσεις προσώπου, χειρονομίες, τρόπους και τόνο. Η χρήση ανοιχτής και θετικής γλώσσας του σώματος χαλαρώνει τους άλλους, προσκαλεί την εμπιστοσύνη και μεταδίδει ανοιχτότητα και δεκτικότητα.

Όταν ερμηνεύουμε σωστά τις κοινωνικές ενδείξεις, μπορούμε να προσαρμόσουμε κατάλληλα τις στρατηγικές απόκρισης και επικοινωνίας για να αποτρέψουμε τις παρεξηγήσεις και να προβάλλουμε ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση.

2. Διατηρήστε σταθερή οπτική επαφή

Όταν μιλάτε με κάποιον, η οπτική επαφή δημιουργεί μια σύνδεση, προβάλλει εμπιστοσύνη και δείχνει ενδιαφέρον. Κοιτώντας κάποιον στα μάτια, δείχνεις επίσης ότι δεν έχεις τίποτα να κρύψεις. Αυξάνει την πειστικότητα σας.

3. Να είστε καλός ακροατής

Δείξτε βαθύ ενδιαφέρον επιτρέποντας στους άλλους να μιλούν ελεύθερα χωρίς διακοπές. Κάντε στοχαστικές ερωτήσεις που τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν να μιλάνε.

Μια τέτοια ενεργητική ακρόαση δημιουργεί ένα αίσθημα κατανόησης και εκτίμησης, δημιουργώντας έναν ισχυρότερο δεσμό και συντροφικότητα με τον ακροατή.

4. Χαμογελάστε περισσότερο
© PRISILLA DU PREEZE / UNSPLASH
© PRISILLA DU PREEZE / UNSPLASH

Το χαμόγελο είναι η παγκόσμια γλώσσα θετικότητας και προσβασιμότητας, και οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι επίσης από τη φύση τους ελκυστικοί. Χαμογελάστε για να χαλαρώσετε τους ανθρώπους και δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα φιλίας, ώστε η συζήτηση να κυλήσει πιο εύκολα..

5. Κατακτήστε την τέχνη της συζήτησης

Καθώς είναι το προοίμιο μιας βαθύτερης, πιο ουσιαστικής συνομιλίας, χειριστείτε τις μικρές συζητήσεις με στιλ και φινέτσα. Είναι ένα αναπόφευκτο μέρος των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και αν γίνει καλά, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς μια νέα φιλία.

Αφήστε την περιέργεια να οδηγήσει σε μια συζήτηση και κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Αυτή η προσέγγιση μας κάνει αγαπητούς στους άλλους και μας κάνει επιθυμητούς συντρόφους για κοινωνικές εξόδους.

Μπορείτε να κάνετε κάποιον να νιώσει σημαντικός και ενδιαφέρον κάνοντας στοχαστικές ερωτήσεις και δείχνοντας γνήσιο ενδιαφέρον για τη ζωή του.

Μάθετε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας με στιλ για να ξεκινήσετε περαιτέρω συζήτηση. Καθιερώστε τον εαυτό σας ως φιλικό αλλά με αυτοπεποίθηση από την αρχή.

6. Να προσέχετε τα όρια και τον προσωπικό χώρο των άλλων

Τιμώντας τα όρια κάποιου, δείχνετε προσοχή για την άνεση και τις προτιμήσεις του. Δημιουργεί εμπιστοσύνη και σας τοποθετεί ως ευαίσθητους και πρόθυμους να δημιουργήσετε ένα μη συγκρουσιακό και χαλαρό περιβάλλον για τους γύρω σας.

7. Μείνετε ενημερωμένοι για τρέχοντα γεγονότα και μοντέρνα θέματα
© COTTONBRO STUDIO / PEXELS
© COTTONBRO STUDIO / PEXELS

Οι πρώτες συναντήσεις μπορεί να είναι άβολες. Για να διαλύσετε αυτές τις αμήχανες σιωπές, χρησιμοποιήστε απλά ζητήματα και ξεκινήστε συζητήσεις γύρω από δημοφιλή θέματα που ενδιαφέρουν τους περισσότερους ανθρώπους.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Αυτά τα εργαλεία μπορούν να διευκολύνουν πιο ομαλές αλληλεπιδράσεις και να σας δώσουν την αυτοπεποίθηση να πάτε σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους και να τους εμπλέξετε σε συναρπαστικές συζητήσεις για διάφορα θέματα.

8. Παιχνίδι ρόλων για την οικοδόμηση αυτοπεποίθησης

Το παιχνίδι ρόλων μπορεί να είναι χρήσιμο εάν αγωνίζεστε να είστε παρόντες και να έχετε αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια των κοινωνικών συγκεντρώσεων.

Τοποθετήστε διανοητικά τον εαυτό σας σε διαφορετικά κοινωνικά σενάρια και κάντε πρόβα τις απαντήσεις σας. Είναι ένας τρόπος χωρίς κίνδυνο για τα ντροπαλά άτομα να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες χωρίς να συμμετέχουν σε κοινωνικές συναντήσεις.

9. Προσκαλέστε σχόλια

Ζητήστε από τους άλλους σχόλια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε και αποδίδετε κοινωνικά και χρησιμοποιήστε αυτά τα σχόλια για να βελτιώσετε περαιτέρω τις κοινωνικές σας δεξιότητες.

10. Να είστε συμπονετικοί και ανοιχτόμυαλοι
© ANDREA PIACQUARIO / PEXELS
© ANDREA PIACQUARIO / PEXELS

Ο μόνος τρόπος για να σφυρηλατήσετε μια σύνδεση είναι μέσω της κατανόησης και του σεβασμού. Η διατήρηση ενός ανοιχτού μυαλού όταν η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για την αποφυγή συγκρούσεων και την εκτίμηση των προοπτικών των άλλων.

Η ενσυναίσθηση σάς επιτρέπει να συντονιστείτε με τα συναισθήματά τους και να ανταποκριθείτε με τρόπο που τους κάνει να αισθάνονται ότι περιέχονται και εκτιμώνται.

11. Απευθυνθείτε στους ανθρώπους με το όνομά τους

Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι αναγνωρίζονται εξατομικεύοντας τις αλληλεπιδράσεις σας. Δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και προσθέτει ζεστασιά ακόμα και σε μια νέα γνωριμία.

12. Να είστε γενναιόδωροι με τα κομπλιμέντα σας

Ένα κομπλιμέντο είναι ένα αποτελεσματικό σπάσιμο του πάγου. Κάνει επίσης τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και τους τραβάει σε εσάς ως την πηγή αυτού του συναισθήματος. Κάντε τα κομπλιμέντα σας συγκεκριμένα, ώστε να είναι πιο προσωπικά για τον δέκτη.

Συμπέρασμα

© HELENA LOPES / USNPLASH
© HELENA LOPES / USNPLASH

Οι άνθρωποι στη ζωή μας λειτουργούν ως προστατευτικά κατά της ψυχικής δυσφορίας, ενισχύοντας τη συνολική υγεία και ευεξία μας και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξή μας.

Με την ενεργή κοινωνικοποίηση, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης, αγάπης και καθοδήγησης.

Επιλέξτε μεθόδους που ταιριάζουν καλά με τις προτιμήσεις, τα επίπεδα ενέργειας και τα όριά σας για να δημιουργήσετε νέες συνδέσεις και να εμβαθύνετε τις ήδη υπάρχουσες. Εάν η κοινωνικοποίηση είναι πρόκληση για εσάς, αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε.

Εξερευνήστε τον εαυτό σας για να διαπιστώσετε εάν δεν έχετε συγκεκριμένες διαπροσωπικές δεξιότητες, έχετε επιλέξει λάθος πλήθος ή χρειάζεστε λίγη καθοδήγηση.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.