Γιατί οι ψυχοπαθείς ανεβαίνουν στην εξουσία;
Δεν είναι μυστικό ότι οι ψυχοπαθείς τείνουν να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις, το μόνο ερώτημα είναι: πώς; Ενώ η ψυχοπάθεια μπορεί να είναι μια ψυχική διαταραχή, και μάλιστα πολύ σοβαρή, παρατηρείται ότι ένας σημαντικός αριθμός από όσους πάσχουν από αυτή, είναι πολύ καλοί στο να σκαρφαλώνουν στην κορυφή και σε θέσεις εξουσίας!
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Οι ψυχοπαθείς συχνά απεικονίζονται ως τρελοί ή παρανοϊκοί, άνθρωποι αιμοδιψείς που παρακινούνται σε ό,τι κάνουν από την εικόνα και το φαίνεσθαι. Ωστόσο, το θέμα πηγαίνει πιο βαθιά από αυτό. Δεν είναι όλοι οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι ή τρελοί.
Πολλοί από αυτούς μιλούν έξυπνα και είναι καταπληκτικοί στον σχεδιασμό και στη στρατηγική, όταν πρόκειται να επιτύχουν τους στόχους τους. Αυτό δεν αφαιρεί από το γεγονός ότι είναι επικίνδυνοι, επειδή, με την έλλειψη ενσυναίσθησης σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων, είναι αυτονόητο ότι πρέπει πάντα να προσέχετε την πλάτη σας από έναν αληθινό ψυχοπαθή.
Ο Dr. Igor Galynker μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC για αυτό ακριβώς το θέμα και λέει: «Τους προωθούμε σε υψηλές θέσεις, τους εκλέγουμε, και ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άνετα όταν άνθρωποι σαν αυτούς είναι υπεύθυνοι για τη ζωή μας».
Ο Galynker είναι αναπληρωτής πρόεδρος για την έρευνα στο Τμήμα Ψυχολογίας και ο ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Richard and Cynthia Zirinsky για τη Διπολική Διαταραχή στο όρος Sinai Beth Israel.
Το θέμα είναι ότι οι ψυχοπαθείς είναι τόσο γοητευτικοί, κάτι που καταλήγει να γίνεται πολύ δύσκολο να τους εντοπίσουμε και να τους καταλάβουμε. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει επικράτηση ψυχοπαθών σε πολύ υψηλές θέσεις: διευθύνοντες σύμβουλοι και ηγέτες επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο αριθμός τους είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από εκείνους ή εκείνες των κανονικών ανθρώπων!
Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 20% των υψηλόβαθμων στις επιχειρήσεις είναι ψυχοπαθείς σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό!
Σύμφωνα με μια μελέτη που χρονολογείται από το 2010, υπήρχαν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότεροι ψυχοπαθείς σε ρόλους εκτελεστικών ή CEO από ό,τι στον συνολικό πληθυσμό. Αλλά πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι είναι τώρα το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο και ανέρχεται στο 20%!
Ο Tomas Chamorro-Premuzic, καθηγητής επιχειρηματικής ψυχολογίας στο University College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Columbia, και συνεργάτης στο Entrepreneurial Finance Lab του Χάρβαρντ τόνισε επίσης στο CNBC ότι:
«Οι ψυχοπαθείς έχουν την τάση να επιδεικνύουν αντικοινωνικές, σκληρές και απερίσκεπτες συμπεριφορές. Ο ναρκισσισμός περιλαμβάνει μια μη ρεαλιστική αίσθηση μεγαλοπρέπειας και ανωτερότητας, που εκδηλώνεται με τη μορφή ματαιοδοξίας, αυτοθαυμασμού και αυταπάτης του ταλέντου και της μοναδικότητας. Χαρακτηριστικά των ναρκισσιστικών και τοξικών αφεντικών.
Η έλλειψη συμπόνοιας, το γεγονός ότι δεν έχουν ενδοιασμό να πατήσουν επί πτωμάτων μαζί με την επιφανειακή τους γοητεία, τους κάνει ιδιαίτερα καλούς στις επιχειρήσεις και στην πολιτική, ενώ ταυτόχρονα τους καθιστά το Νούμερο 1 δημόσιο κίνδυνο.
Ο Galynaker προτείνει να παρακολουθήσετε το Game of Thrones εάν δεν καταλαβαίνετε τη φύση της ψυχοπάθειας και επισημαίνει: «Οι ψυχοπαθείς τείνουν να απολαμβάνουν την υψηλότερη εκτίμηση, αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους και είναι πολύ καλοί στο να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους με τον τρόπο που χρειάζεται, ώστε να φαίνονται καλοί. Επιπλέον, δεν φοβούνται να καταστρέψουν άλλους για να φτάσουν στην κορυφή».
Αν τώρα συνδυάσετε όλα τα παραπάνω με το γεγονός ότι δεν έχουν καμία ικανότητα συναίσθησης ούτε συμπάσχουν με τους άλλους και το πόσο γοητευτικοί είναι, μπορεί να αρχίσετε να βγάζετε πόρισμα της κατάστασης. Αυτό τους κάνει ιδιαίτερα καλούς στις επιχειρήσεις και στην πολιτική, ενώ ταυτόχρονα τους καθιστά το Νούμερο 1 δημόσιο κίνδυνο και τεράστιο πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους που έρχονται στον δρόμο τους ή που τους διοικούν.
Ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά
Ο Tomas Chamorro-Premuzic εξηγεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ψυχοπαθούς:
- Επιφανειακή γοητεία, που μπορεί επίσης να είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό ανάλογα με τη νοοτροπία του ατόμου.
- Απουσία γνήσιου ενδιαφέροντος για τους άλλους ή ενσυναίσθηση που επιτρέπει στους ψυχοπαθείς να γοητεύουν και να χειραγωγούν τους συντρόφους έως τους συναδέλφους.
- Για όσους έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, το gaslighting μπορεί να είναι η αγαπημένη τους στρατηγική. Το Gaslighting είναι όταν κάποιος καταφέρνει να οδηγήσει τους άλλους να αμφισβητήσουν τις πράξεις και τις πεποιθήσεις τους.
- Μια τεράστια αίσθηση αυτοεκτίμησης, μια βαθιά αίσθηση αυτοπεποίθησης ή αυτοεκτίμησης. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να εξηγήσουν γιατί τόσοι πολλοί ψυχοπαθείς ευδοκιμούν στον κόσμο των επιχειρήσεων.
- Οι ψυχοπαθείς τείνουν να κάνουν τους εαυτούς τους να φαίνονται καλύτεροι πατώντας και υποτιμώντας τους γύρω τους και μπορεί επίσης να είναι παθολογικοί ψεύτες.
Εν ολίγοις χαρακτηρίζονται από:
- Έλλειψη τύψεων ή ενοχής.
- Αναισθησία.
- Ένας παρασιτικός τρόπος ζωής.
- Άσχημη σεξουαλική συμπεριφορά.
- Εκρήξεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς.